– Det er veldig rart, men kjempegøy. Helt fantastisk, sier Malene Waage Skår (22) fra Austevoll når Bonansa forteller henne hvor mange som har valgt å bygge hennes hus.

Vi får nemlig opplyst at det er solgt 26 Marstein-hus nøyaktig slik Malene har tegnet det.

14 av dem i Akershus, resten fordelt på Nord- Trøndelag, Sør Trøndelag, Møre og Romsdal, Telemark, Nordland og Hordaland.

I tillegg er det solgt rundt 25 hus som det er gjort noen endringer på fordi de er bygget på forhandleres egne tomtefelt, og derfor har litt annen utforming og planløsning.

malenehusrett

POPULÆRT: Dette huset tegnet Malene Waage Skår da hun var 20 år. Nå settes det opp over hele landet. Hun valgte å kalle det Marstein, oppkalt etter Marstein fyr i Austevoll.

– Det er veldig stas å vite at det nå er flere slike hus rundt omkring, sier Skår.

– Tror du de vet at huset de flytter inn i er tegnet av en 20-åring?

– Nei, ikke alle i alle fall, ler hun.

Kom ikke inn på arkitektstudiene

Interessen for hus og arkitektur begynte da hun gikk på videregående skole, og Skår søkte Bergen Arkitekthøyskole så fort hun var uteksaminert – uten å komme inn.

– Jeg var så ung og ville ikke flytte så langt, derfor søkte jeg kun i Bergen.

Skår kom ikke inn på grunn av manglende relevant erfaring, men hun ga ikke opp – og ble med i «Norges nye favoritthus», en konkurranse arrangert av Mesterhus i 2013. Her ble over 100 bidrag sendt inn, og den da 20 år gamle jenten ble en av fem finalister.

Hun vant overlegent med 42 prosent av de rundt 3000 stemmene.

– Det kom inn kjempemange forslag til konkurransen, og det er litt artig at hun som vant ikke hadde bakgrunn som teknisk tegner. Hun er ung, og hun viste interesse for interiør og arkitektur. Hun hadde mange gode tanker rundt bolig, og det var spennende at det er hun som vant, sier Monica Blom Thorsen, markedssjef i Mesterhus.

Drømmer fortsatt om å bli arkitekt

Austevollingen stakk av med seieren i november 2013, og det er allerede bygget 51 hus.

– Vi bygger rundt 1400 boliger i året. Dette er ikke vårt aller mest solgte hus, men vi ser at det stadig blir mer populært, så dette blir spennende å følge med på fremover, sier Thorsen.

malenehus2rett

STOLT: Malene Waage Skår smiler stort når vi viser henne bildene av “hennes” hus. Hun drømmer fortsatt om å bli arkitekt.

Skår valgte å begynne på en annen utdanning da hun ikke kom inn – og har nå et år igjen på sin master om fiskehelse. Hun har drevet og pendlet til Bergen, men i sommer flytter hun på hybel i sentrum – og kanskje er hun villig til å flytte ennå litt lenger.

– Det ligger jo i bakhodet ennå, jeg kjenner jo at jeg vil gjøre mer med det. Det er jo en drøm, og jeg ønsker å forsøke igjen. Jeg må nok vurdere ikke å bare søke i Bergen, men også se mot Oslo, Trondheim og København, sier Skår.

22-åringen tar seg nemlig stadig i å tenke ut mer praktiske løsninger når hun er på besøk til folk, og å tegne hus er noe hun har fortsatt med som hobby.

Sniktitter

Hun fikk en premie til en verdi av 100.000 kroner da hun vant, men kjekkest er det å se at huset hun har laget er i en huskatalog – og å vite at det er mange som kjøper det.

– Hva synes foreldrene dine om huset du tegnet?

– De synes spesielt bilen og treet var veldig fint tegnet, og det var vel det eneste på tegningen jeg ikke hadde gjort selv. Det var standard på papirene vi skulle tegne på, ler hun.

Alle de nye hustypene hos Mesterhus startet med bokstaven M, og siden Malene allerede var opptatt falt valget på Marstein – oppkalt etter Marstein fyr på Austevoll.

– Jeg er veldig glad i Austevoll, og er kjekt å bruke et navn herfra.

Det er detaljer i huset som både liggende panel og noen runde vinduer.

– Det har kanskje litt maritimt preg, ellers er det tenkt veldig praktisk, sier hun.

Det bygges et på Askøy nå, og hun innrømmer at hun allerede har vært og sniktittet.

– De må jo sikkert tro at jeg er en gal person, som er ute og ser på huset deres. Men jeg måtte jo se, ler hun.

Vi tror du også er interessert i disse sakene: