Johannes Austefjord

Johannes Austefjord

– Jeg tror jeg klarer det når en leilighet i dette huset kommer for salg, sier megler Johannes Austefjord hos Eiendomsmegler Vest.

Han snakker om et krypinn på 19 kvadratmeter i 2. etasje på huset med skifertak midt i bildet.

– Det er straks ferdig oppusset med svært fiffige løsninger, sier Austefjord.

UTVIKLING: Slik har kvadratmeterprisene utviklet seg i Bergen fra 1986 til 2014. GRAFIKK: Norges Eiendomsmeglerforbund

UTVIKLING: Slik har kvadratmeterprisene utviklet seg i Bergen fra 1986 til 2014. GRAFIKK: Norges Eiendomsmeglerforbund

Meglerkonkurranse

Han kan dermed bli megleren i Bergen som er vinner den pågående 100.000-kronerskonkurransen. Den handler om at det ennå ikke er solgt en leilighet i Bergen over 100.000 kroner kvadratmeteren.

Slik markedet er nå tror alle grensen Oslo har oversteget for lengst, nærmer seg i Vestlandets hovedstad.

– Vi vet jo at kvadratmeterprisen er omvendt proporsjonal med arealet. Hvis man skal nå 100.000-grensen må det være på en liten leilighet eller en veldig eksklusiv leilighet, sier Austefjord.

Idyll i sentrum

Han har tro på et objekt han skal selge om et par uker.

– Det har potensial. Rekorden er vel et-par-og-nitti fortsatt, men denne har idyllisk og rolig beliggenhet midt i sentrum. Den er også toppmoderne, men det beste med den er at den har et tilleggsareal. Den har en hems som ikke teller med, som man kan bruke til soving, lagring og ha som kontor, sier Austefjord.

– Så da blir det du som setter rekorden?

– Jeg skal ikke forskuttere noe, men det er i alle fall en mulig. Å komme over 100.000 kroner kvadraten i Bergen skjer når det skjer, sier han.

– Kan ikke være dårligere enn Oslo

Morten Tøsdal

Morten Tøsdal

– Jeg var med på denne konkurransen i sommer. Det er selvfølgelig alle. Oslo har jo klart det. De har prisrekord på 120.000 kroner. Så vi kan jo ikke være dårligere, sier eiendomsmegler Morten Tøsdal i Aktiv.

Han forteller at grensen ble forsøkt bikket da man solgt leiligheter i teglsteinshuset på Bryggen, ved siden av Kjøttbasaren.

– Der prøvde de å selge til 100.000 kvadraten. Men de fikk det ikke til, sier han.

– Har du noen kandidater selv?

– Jeg har en liten toroms i Sigurdsgaten, men jeg har ikke fått taksten ennå. Vi skal ta bilder i mars, så den kommer nok for salg ved påsketider. Da får vi se, sier Tøsdal.

Tror på sommeren

Tom Jørgensen

Tom Jørgensen

Privatmegleren har tro på å krysse 100.000-grensen til sommeren.

Da kommer det som er Bergens – til nå – dyreste leilighet for salg i C. Sundts gate. Prosjektet megler Tom Jørgensen har til salgs heter Nordnes Brygge. I syvende etasje ligger et krypinn på 243 kvadratmeter.

Prislappen er 25,5 millioner. Det betyr en skyhøy kvadratmeterpris på 105.000 kroner.

– Vi vet ikke helt når det blir lagt ut for salg. Vi venter på godkjenning på parkeringsplasser og takterrassen. Men når vi har fått svar på søknadene, skal vi være raskt ut i markedet. Sommeren er deadline, men gjerne før, sier Jørgensen.

– Du kan bli førstemann i Bergen som krysser 100.000-grensen?

– Jeg konkurrerer ikke om å være førstemann. Det handler om at det må være reelle verdier. Men grensen på 100.000 kroner kvadraten nærmer seg i Bergen.

Enebolig i leilighetsform

Jørgensen understreker at det ikke er på grunn av det feberhete markedet at han tror han vil få 105.000 kroner kvadraten på Nordnes Brygge.

– Det er fordi vi leverer bedre kvalitet. Leilighetene er laget med eneboligpreg. De har doble inngangsdører og biinngangsdør til vaskerom. Det er sånt som man har i en enebolig, men sjelden i en leilighet. Dette er noe for dem som vil flytte fra eneboligen, men som ikke vil gå på kompromiss med størrelsen. De har gjort mye her som jeg ikke har sett i andre prosjekter.

DYRE LEILIGHETER: Nordnes Brygge blir lagt ut for salg senest til sommeren. FOTO: Link Arkitekter

DYRE LEILIGHETER: Nordnes Brygge blir lagt ut for salg senest til sommeren. FOTO: Link Arkitekter

Folk går all-in

Petter Krantz

Petter Krantz

– Jeg har ikke så veldig forhold til den konkurransen, sier megler Petter Krantz hos Kaland & Partners.

– Det er klart at det alltid er en greie å selge den dyreste boligen eller den med høyest kvadratmeterpris, men jeg unner den som klarer det å gjøre det, legger han til.

– Greien med småleiligheter er at folk går all-in med det de har. Har du 1,5 millioner kan du handle for det. Da kjører kjøper på med det han har råd til. Det fører til at det blir ganske liten prisforskjell på dem som er 18 kvadrat og dem som er 30 kvadrat. Har du 2 millioner så kjøper du det du kan.

– Se til utlandet!

Selv har Krantz ingen småleiligheter for salg akkurat nå.

– Jeg kommer nok ikke til å bikke den grensen av det jeg vet som skal ut nå, slår han fast.

– Er det noe som er verdt 100.000 kroner kvadraten?

– Dette har jeg snakket om lenge, for jeg har reist en del i Kina og Hongkong. Hvis du går åtte-ni år tilbake i tid i Hong Kong, var enkle leiligheter uten god beliggenhet solgt for 80.000 kroner kvadraten. For andre flotte leiligheter med riktig beliggenhet kunne man komme helt opp i 300.000. Og hvis du undersøker i andre storbyer, ligger prisene høyere enn i Bergen. Så er vi riktig nok er et lite, men rikt land. Så prisene er ikke helt ville, selv om det følges sånn. For ti år siden, da vi solgte for 50.000-60.000 kvadraten, mente folk også at vi var gale…

Vil helst ha stabilt marked

– Når bikker Bergen 100.000-grensen?

– Jeg har ventet på det ganske lenge. Det kommer til å skje, og vi kommer til å se flere eksempler på det framover. Samtidig må det være sagt at det aller sunneste vil være at markedet stabiliserer seg. Det er ingen som er tjent med prisene stiger for raskt. Det vil evt. kunne føre til en korrigering på ett senere tidspunkt, sier Krantz.

– Har en spennende karamell…

Stian Bruaas

Stian Bruaas

– Det er jo klart at dette er en bransje preget av høy aktivitet og sterk vinnervilje. Det er sunt med en uhøytidelig konkurranse. Det gjør oss alle bedre og det gagner jo kunden. Det er kjekt å være den som bikker grensen, sier eiendomsmegler Stian Bruaas i Eie.

– Har du noen potensielle kandidater?

– Jeg kommer med en liten, spennende karamell i neste uke, men jeg regner ikke på kvadraten, og tenker ikke på konkurransen hele tiden. Den ligger midt i sentrum og er på cirka 40 kvadrat. De mest aktuelle er nok mindre leiligheter rundt 20 kvadrat, sier Bruaas.

– Hva er prisantydningen på den som kommer for salg?

– Det er vi ikke blitt enige om ennå. Vi venter på taksten. Men jeg tror den kommer på 2,3-2,4 millioner kroner pluss fellesgjeld på cirka 300.000. så den er nok ikke helt der.

Tror på Nordnes

– Når tror du Bergen bikker 100.000-grensen?

– Jeg har selv sett tegninger på de leilighetene som kommer på Nordnes Brygge. Selv om de har høy prisklasse, tror jeg det er marked for dem. Vi ser det nok til sommeren. Det har jeg tro på, sier Bruaas.