– En kokkekniv er nok det viktigste redskapet du har på kjøkkenet, sier kokk Charlotte Mohn Gaustad, aktuell i TV2-programmet «Fingrene av fatet» og kursholder i sitt eget foretak «Fjøset på Markestad».

– Kokkekniven er allround-kniven du kutter de vanlige tingene med. Den er rett og stor, og ikke egnet til for eksempel utbeining eller å skjære brød, forklarer hun.

Ifølge Mohn Gaustad bør alle i en matinteressert familie ha sin egen kokkekniv.

– Min hånd er forskjellig fra min manns og barnas. Alle må få ha sin egen gode kniv som ligger godt i hånden, sier hun.

– Det skal være en balanse i kniven, slik at den hverken føles baktung eller fortung. Den må også ha en viss egenvekt, for å jobbe godt gjennom råvaren.

Prøv før du kjøper

Ved kjøp av ny kniv er det flere ting å vurdere.

Det er for eksempel ønskelig med et effektivt og skarpt blad. Et annet tips er å undersøke hvordan den skal vedlikeholdes.

Når WiseGuide tester kniver sammen med Christian Sjödin, kjøkkensjef på Den Gyldene Freden i Stockholm, er det Mac Mighty som får best karakter.

Et stødig grep, gjennomtenkt design og god kraft er årsakene. Mac Mighty har de egenskapene en god kokkekniv skal ha, ifølge Christian Sjödin.

– Den skal ligge godt i hånden og kjennes balansert, ikke være for tung i noen retning, sier han.

Skarpeste kniven i skuffen

Vi tester knivene på tre råvarer – svinefilet, løk og tomater.

De fleste modellene blir klart godkjent – og bortsett fra Mac Mighty er det én annen kniv som utpeker seg.

Satake Professional presterer svært bra med alle råvarene, krummingen på bladet gjør at man får utnyttet hele eggens lengde.

Men skjæreegenskapene oppleves som noe bedre og skarpere hos testvinneren Mac Mighty.

Hardheten på knivbladet angis i enheten HRC på Rockwell-skalaen. Jo høyere tall på skalaen, desto hardere er knivbladet.

Ved siden av de klassiske knivene i stål har det også blitt stadig mer populært med keramiske varianter.

De er kjent for å ha svært harde knivblad som ofte er veldig skarpe.

Men keramikken gjør dem skjørere enn andre modeller, og de kan sprekke dersom man ikke behandler dem korrekt.

Klarer ikke kjøtt

Testens eneste keramiske kniv, Kyocera Delux, er også den dyreste.

Den skjærer tomater med utmerket presisjon, men kapasiteten ved håndtering av kjøtt er ikke like imponerende.

Kniven mangler en ordentlig spiss, noe som drar klart ned. Den oppleves også som usolid og ømtålig sammenlignet med de andre.

– Keramiske kniver er gode til en del oppgaver, men ikke alle, sier Christian Sjödin.

Bra budsjettvalg

Det er store prisforskjeller mellom ulike modeller. Kokkekniver kan koste alt fra noen få hundrelapper til flere tusen kroner.

I mange tilfeller er dyrere bedre, men det er også mulig å finne et bra budsjettalternativ.

OBH Nordicas Arctic Chef’s Knife utpekes til beste budsjettvalg fordi den er prisgunstig og har gode skjæreegenskaper.

– Til hjemmebruk kan man finne bra kniver som ikke koster så mye. Men for lengre holdbarhet er oftest en dyrere kniv å anbefale, sier Christian Sjödin.

Testens resultater:

Skjermbilde 2015-09-29 kl. 11.57.51BEST I TEST: Mac Mighty

  • Veiledende pris: 2100 kroner
  • Vekt: 202 gram
  • Knivbladets lengde: 21 cm
  • Total lengde: 33 cm
  • Håndtak: Tre
  • Knivblad: Stållegering med molybden, wolfram og vanadium
  • Hardhet: 59 HRC

Poeng:

  • Kvalitet: 5
  • Kapasitet: 5
  • Brukervennlighet: 4
  • Totalt: 4,7 poeng
  • + Svært effektiv. Skarp. Velbalansert.
  • – Minimal bue på knivbladet. Høy pris.

kniv1Satake Professional

  • Veiledende pris: 1800 kroner
  • Vekt: 176 gram
  • Knivbladets lengde: 21 cm
  • Total lengde: 33 cm
  • Håndtak: Tre
  • Knivblad: AUS8-stål
  • Hardhet: 57 HRC

Poeng:

  • Kvalitet: 5
  • Kapasitet: 4
  • Brukervennlighet: 4
  • Totalt: 4,3 poeng
  • + Velbalansert. Utmerket ved håndtering av kjøtt. Jevn bue på bladet.
  • – Ikke like skarp som vinneren. Bare for høyrehendte.

kniv2Global G-2

  • Veiledende pris: 950 kroner
  • Vekt: 172 gram
  • Knivbladets lengde: 20 cm
  • Total lengde: 32,5 cm
  • Håndtak: Stål
  • Knivblad: Cromova 18-stål (molybden, vanadium, krom)
  • Hardhet: 56-58 HRC

Poeng:

  • Kvalitet: 4
  • Kapasitet: 3
  • Brukervennlighet: 4
  • Totalt: 3,7 poeng
  • + Ligger flott i hånden. Velbalansert. Høyt kvalitetsinntrykk.
  • – Bred spiss begrenser. Noe motstand når tomat skjæres.

kniv3MEST FOR PENGENE: OBH Nordica Artic Chef’s Knife

  • Veiledende pris: 600 kroner
  • Vekt: 250 gram
  • Knivbladets lengde: 20 cm
  • Total lengde: 32 cm
  • Håndtak: Stål
  • Knivblad: Stål
  • Hardhet: 57 HRC

Poeng:

  • Kvalitet: 4
  • Kapasitet: 3
  • Brukervennlighet: 2
  • Totalt: 3,0 poeng
  • + Skarp spiss. Avrundet helt til skaftet. Hakker tomat og løk bra.
  • – Noe ubalansert. Tung. Kunne vært mer behagelig i hånden.

kniv4Kyocera Delux

  • Veiledende pris: 2980 kroner
  • Vekt: 118 gram
  • Knivbladets lengde: 18 cm
  • Total lengde: 31 cm
  • Håndtak: Tre, stål
  • Knivblad: Keramikk
  • Hardhet: –

Poeng:

  • Kvalitet: 3
  • Kapasitet: 3
  • Brukervennlighet: 2
  • Totalt: 2,7 poeng
  • + Meget skarp. Ligger flott i hånden.
  • – Savner spiss. Begrenset kapasitet. Oppleves som lite robust. Høy pris. 

kniv6Jamie Oliver T1

  • Veiledende pris: 500 kroner
  • Vekt: 244 gram
  • Knivbladets lengde: 19 cm
  • Total lengde: 33 cm
  • Håndtak: Plast
  • Knivblad: Stål
  • Hardhet: 52-55 HRC

Poeng:

  • Kvalitet: 3
  • Kapasitet: 2
  • Brukervennlighet: 2
  • Totalt: 2,3 poeng
  • + Skarp spiss. Lav pris.
  • – Klumpete, uhåndterlig. Løken blir most. Tykk klump på håndtaket.