For 15 år siden var det en hytte for salg på Ask på Askøy.
Kari Marie Bøhmer gikk gjennom skogen på en smal sti, og opp til hytten som så absolutt hadde sett bedre dager. Det var verken vei, vann eller kloakk, og det var mye å gjøre – men hun falt pladask. Dette skulle bli familiens faste sommersted, var hennes ønske.
– Bak en overgrodd granskog lå sjøen og glitret med Bergen i det fjerne, skriver hun på bloggen sin.
Det var ikke det eneste som lå bak skogen som omkranset hytten. En dag, like etter at de hadde overtatt hytten, hørte de lyden av gressklipper like ved. Bøhmer gikk gjennom hagen og forbi noen busker. Og akkurat der, et lite steinkast fra deres egen hytte, lå en hytte til.
Mannen som eide den sa at han ville selge, og da ble valget enkelt for de nyinnflyttede. De kjøpte den også.
– Så fant jeg ut at vi ville bo her, forteller hun.
Og da ble det sånn. I 2000 flyttet ekteparet inn, og i 2003 renoverte de nabohytten.
Mer enn en bolig
I dag er “Maries Hus” mye mer enn en bolig. Her er det også atelier og galleri, en kreativ lekeplass for en kreativ sjel. Hun sier selv at mangfoldet av materialer, teknikker, form og funksjon ikke har noen begrensning her. Bøhmer sier hun er heldig som har to små hus til kreative utfoldelser.
Husene ble bygget på 1930-tallet, og ekteparet har valgt å bevare mye av den gamle stilen. Det er en stram, rustikk stil innredet med både vintagefunn, moderne design, og rustne skatter fra containere og naust rundt omkring. I de senere år har de bygget et lite galleri i hagen der hun stiller ut og selger mye av det hun lager selv.
Bøhmer er opptatt av gjenbruk og redesign av blant annet drivved, håndlaget papir, seilduk og gamle fotografier.
– Jeg liker å tenke at collagene og bruksgjenstandene har en historie, sier hun.
Hun liker å plukke ting fra hverandre, for så å sette det sammen på ny og dermed skape en helt ny komposisjon.
Både Bøhmer og mannen Terje Larsen er lærere. Hun har utdanning innen kunst og håndverk, og brenner for faget.
– Det er viktig å stimulere begge hjernehalvdelene, man trenger å lære mer enn matte, påpeker hun.
Finner mye på reise
Det er lett å senke skuldrene innenfor disse dørene. Her er en lun atmosfære som gjør at man får mest lyst til å sette seg ned rundt spisebordet som ektemannen har snekret, ta en kopp kaffe og en cookie.
Læreren forteller om reiser til Danmark og Frankrike, om markeder så store som hun aldri har sett før – og om altfor små kofferter og skatter hun må dra ifra. Hun viser oss album slik at vi kan se hvordan eiendommen så ut da de overtok, og jobben som er gjort for at det er blitt som det er.
Bøhmer gjør det meste selv, og så har hun en mann som ifølge henne både er veldig grei og handy – en finfin kombinasjon. Også døtrene hennes vet å ordne ting, og ingen i familien lider av arbeidsvegring.
Det er en egen ro i det lille huset. Stilen er enkel og gjennomført, med hvitmalte flater og velbrukt tre og lin. Fargene er duse, i grått og svart – og det er håndverk og kunst i alle rom.
På kjøkkenet har hun en integrert kjøpmannsdisk hun kom over da hun spaserte på Strandkaien for rundt 20 år siden.
– Det skulle inn et nytt firma i lokalene, og to karer var i ferd med å knuse inventaret fordi det skulle fjernes. Jeg klarte å redde denne, og fikk beskjed om at den var min dersom jeg fikk hentet den kjapt. Da var det bare til å ringe etter noen med bil, sier hun og ler.
Glad i naturen
Kari Marie Bøhmer tok naturen inn lenge før det ble en trend. Hun liker de rå materialene, og hjemmet lukter godt av gammelt tre.
Da snekkeren foreslo at de skulle legge plast rundt isoleringen i tilbygget sa hun nei. Hun vil at huset skal puste.
– Det er et friskt hus, og det er akkurat sånn det skal være, sier hun.
Vi snører på oss skoene og får en omvisning. I kjelleren har hun et eget hobbyrom, og hun forteller at det rant en bekk gjennom her da de overtok. Vi går gjennom hagen til det som en gang var nabohytten, også her rant det en bekk. 125 sekker med lecakuler og støpt murgulv har imidlertid satt en stopper for det.
Her har hun kafé for dem som kommer og ser på utstillingens hennes, og flere av tingene hun og en av døtrene har laget står utstilt. Blikket vårt faller umiddelbart på en lampe i enden av rommet.
Historien bak den er enkel. Hun så et tre og fikk umiddelbart en idé.
– Se den lampen, sa hun til mannen og pekte på treet der det lå.
– Nei, nå er det nok, var hans umiddelbare reaksjon.
Protesten varte heldigvis ikke så lenge. Nå er det blitt til en lampe ved hjelp av en smed på Florvaag som ordnet en lampefot til henne. Rundt den har hun tvunnet en taklampe – resultatet er nydelig.
Da ekteparet kom til hytten for første gang, var det lite som tydet på at dette skulle bli et så yndet sted som det nå er.
– På 50- og 60-tallet dro bergenserne på landet, men på 70-tallet begynte de å dra på charterturer til Mallorca i stedet. Da ble mange av hyttene liggende brakk her, så jeg tror vi var med på å gjøre en stor forskjell da vi satte i gang, sier hun.
Flere av hyttene i nærområdet er nå gjort om til hus, og nå bygges det en ny bolig på nabotomten.
Kari Marie Bøhmer har funnet sitt paradis. Nå drømmer hun om grønnsakshage slik at hun kan dyrke en del av maten de spiser selv, og en lun vinterhage. Men hun må vente litt før hun tar det med mannen. Det er viktig at det ikke blir for mye på en gang.
– Det er en drømmetilværelsen, men det er mye jobb også. Man er ikke kreativ alltid, og det hender jeg synes det blir litt mye, erkjenner hun.