Fliser med historisk sus har den siste tiden utviklet seg til å bli en stor trend. Ønsker man denne type utseende på flisene har man i prinsippet to valg: de håndlagde sementbaserte flisene eller fortolkninger produsert i glasert, keramisk flis. Utseendemessig kan de se like ut, men det er viktig å være klar over forskjellene, står det på ifi.no.
– Fliser med etnisk vri er en trender som kommer og går. Historiske eller marokkanske fliser har vært populære i både i gang og på kjøkken en stund, sier Heidi Sperre-Flesland.
Hun er en av Bonansas faste bidragsytere, og skriver den del om design og trender. Hun forteller at fliser med retromønster også er hot, spesielt i Oslos hippe flisebutikker.
– Med fliser kan man vise personlighet og egen stil, sier hun.
Betongtrend
Sperre-Flesland forteller at noen av flisene på markedet er kjempestore.
– Gjerne 60 cm x 60 cm. Så velger man gjerne fugemasse i lik farge, og dermed ser badet nesten ut som en stor betongbunkers med vindu. Dette er noe av det største når det gjelder badetrender akkurat nå.
Helt glatte, hvite fliser er med andre ord litt ut, nå er det sement eller betongimitasjon eller andre fliser med litt røffere struktur og/ eller mønster som gjelder.
– Dette henger sammen med trenden betong som har vært en stund. En kan få kalkmaling som ligner på sement, og man har til og med sement-tapet, sier hun.
Slitesterkt med fliser
Et annet materiale som er trendy er marmor. Der kan man også få fliser. Ellers finnes det folie som imiterer både sement og marmor.
– Ekte sementfliser er relativt dyre.
– Og det er en del vedlikehold?
– Tja, det spørs hvilke type. Men er det ubehandlet, så kan male over med en primer. En slags lakk som gjør at det tåler vann uten at det setter flekker.
– Hvorfor bør man velge fliser?
– Det er jo slitesterkt, og slike trender med naturfarger og materialer holder seg ofte i mange år. Tre, sement og stein er gjerne noe som er del av et trendbilde i tiår, mens etnisk-inspirerte trender er noe man raskere blir lei – og som går fortere ut av trendbildet. Det å velge fliser er ganske trygt. Dersom du velger å ha fugemassen i samme farge har det en del å si for totalinntrykket. Det gir ofte et tøft helhetsinntrykk.
Og husk at det også er mulig å male fliser.
– Jeg har gjort det mange ganger. Både på gulv og over kjøkkenbenken. Det ble fint og holdt seg bra, forteller Sperre-Flesland.
Krever mye pleie
De sementbaserte flisene ble i Norge brukt i trappeoppganger og korridorer helt siden slutten av 1800-tallet. På 20-tallet ble de imidlertid utkonkurrert av linoleum, men nå er de på vei inn i de norske hjem. De legges både i entréer, på kjøkken og på baderom.
Sementflisene kan ved hjelp av riktig pleie holde i hundre år. De har et ca 4 mm tykt slitesjikt på overflaten, og er laget i kombinasjon håndarbeid og hydrauliske presser.
Disse flisene trekker lett til seg fukt og søl, og uten rett behandling kan du få varige flekker. Det anbefales blant annet å impregnere dem en til to ganger per år for å tette porene.
De er best egnet på vegger og gulv på kjøkken og i entré – og anbefales ikke i våtsonen på badet, og egner seg ikke til utendørsbruk da de ikke er frostsikre.
Sementflisene bygger noe mer enn keramiske fliser, da de er 15 mm tykke.
Enkelt vedlikehold
En kan få samme utseende i vanlige, glaserte, keramiske fliser. Disse er vedlikeholdsfrie, og har en noe blankere overflate.
Disse lages av leire som presses under høyt trykk. Deretter påføres «glasur» – før de må brennes. Denne glasuren avgjør om flisene ser glatt eller matt ut, og kan påføres over flere lag. Jo hardere påkjenning den skal tåle, jo viktigere er kvaliteten på denne glasuren.