Hytten som ble bygget av studenter ved Bergen Arkitekthøgskole har blitt et yndet feriested for barn og voksne, om enn bare for én natt. Tubaen inni kuben ligger på kanten av en slette på Fløyfjellet, og kan by på en panoramautsikt fra øverste hylle.

I juli i fjor skrev Bergens Tidende at Tubakuba var blitt en megasuksess. Denne suksessen vil tilsynelatende ingen ende ta.

– Det er kjempeinteresse der. Den er booket hver dag til langt ut i oktober. Det er riktignok ikke alle som møter opp, men de fleste gjør det, sier Jan Robert Brandsdal, Byfjellsforvalter i Bergen Kommune.

Første booking var 30. juni 2014. Ifølge de tallene Brandsdal finner har hytten per 9. juli i år blitt booket 337 døgn. Dersom en tar utgangspunkt i tre gjester per døgn blir det 1011 gjester.

«I Tubakuba er det hverken strøm eller vann, men en god vedovn og overnattingsplass til 2 voksne og 2-3 barn. Du må selv medbringe liggeunderlag, sovepose og dertil alt praktisk utstyr for matlaging og ellers andre behov,» skriver kommunen om hytten.

tuba1

SPENNENDE INNGANG: Dette er døren inn til Tubakuba. Gøy for både store og små. – Jeg bare sklir, sier Martine. Foto: Elias Dahlen.

– Skulle laget flere

– Ta av dåkkar skoene, sier Martine C. Onarheim (3,5).

En meget bestemt ung dame forteller Bonansas utsendte hvordan man entrer den trange, tubainspirerte inngangen. Sammen med foreldrene Preben A. Onarheim og Nadia M. Corneliussen, pluss storebror Philip C. Onarheim (7) tilbringer hun et døgn på byfjellet.

– Vi leste om Tubakuba i avisen, og tenkte det ville være en fin måte å introdusere ungene til det å sove ute, selv om det er innendørs, sier mamma Nadia.

I tillegg til å tilbringe tid i hytten bruker gjengen tid på lekeplassene, samt en kanotur i Skomakerdiket. De synes tilbudet er unikt.

– Jeg synes det er en fin ting. Arkitektene får utfolde seg, mens du har Grønn Etat som kan ivareta det og det private som kan finansiere. Det synes jeg er en fin gest, sier pappa Preben.

– Jeg synes de skulle gjort flere slike prosjekter, sier han.

tuba5

UTE I GOD TID: Familien på fire booket Tubakuba et halvt år i forveien. Bak Nadia M. Corneliussen og Preben A. Onarheim. Foran: Martine C. Onarheim (3,5) og Philip C. Onarheim (7). Foto: Elias Dahlen.

Besøk fra stien

– Det er litt gøy å være turist i egen by, det er man jo ikke så ofte, sier mor, som håper på en fin solnedgang.

Angivelig er det dog god utsikt i all slags vær.

– Vi snakket med noen som hadde vært her under stormen, og de sa det var flott å være her da også, fordi man kom rett på elementene, sier Nadia.

Fana-familien kan også fortelle at forbipasserende har kommet innom, av ren nysgjerrighet.

– Det har vært en noen folk her, men det har ikke vært noen dealbreaker akkurat, sier Preben.

tuba3

UTSIKTER FRA FLØIEN: Familien håper på fin solnedgang, men også i storm skal det være fint i hytten. Foto: Elias Dahlen.

Overveldende respons

Brandsdal er veldig fornøyd med interessen, og melder om utelukkende positiv respons.

– Det er helt supert at den blir brukt og at den er så populær. Det er klart at det er veldig viktig at de faktisk bruker bookingen, slik at den ikke står tom når det er så mange som får avslag, sier han, og påpeker at det ikke er noe stort problem, sier han.

I all hovedsak er det lokale gjester som overnatter i kuben, men også gjester fra andre byer i Norge, samt andre land har sovet med utsikt over byen.

– Vi har fått veldig flotte tilbakemeldinger fra folk som setter pris på et slikt gratistilbud, og som sier de har hatt flotte opplevelser med utsikt, dyreliv og ungene som leker ute. Vi har en hyttebok og der er det skrevet mye. Spesielt gjerne fra familier som ikke har så veldig god råd til å reise, sier han, uvitende om at hytteboken er fullskrevet.

tuba6

TOPP STEMNING: På hemsen er det også veldig spennende, og ikke minst langt opp. – Vi fant en rar bok, sier Philip og Martine om Astrid Lindgrens klassiker. Foto: Elias Dahlen.

Vurderer systemendring

Brandsdal melder at de har mottatt flere bookinger for neste år, men de ikke har behandlet alle disse ennå.

– Vi har fått vel 50 bookinger for neste år. I og med at det er ett døgn av gangen er det snakk om 50 døgn. Det er ganske mye, sier han.

Han forteller også at disse bestillingene har bydd på noen utfordringer.

– Vi hadde ikke helt sett for oss at det skulle bli så populært. Det vi ser er at vi kanskje må begrense bookingsystemet litt, slik at folk ikke kan booke så langt frem i tid. Vi har en booking som gjelder for 31.12.2018. Det kan være en utfordring å huske at man har booket når man booker høsten 2015.

tuba2

HØYT OG LAVT: Sengefordelingen skjedde naturlig. Barna fløy rett opp på hemsen og forviste sine foreldre til etasjen under. Foto: Elias Dahlen.

tuba4

VARMT: Turen opp ble for tung for å ta til fots, mye på grunn av veden familien tok med. Foto: Elias Dahlen.

tuba8

PÅ TOKT: Utenfor Tubakuba ligger det mye spennende natur å utforske. Foto: Elias Dahlen.

tuba9

BRA TILRETTELAGT: Det er organisert slik at det er mulig å tappe vann ved kaféen, og gå på do ved barnehagen. – Det er jo spartansk, men er et godt alternativ til telt, sier pappa Preben. Foto: Elias Dahlen.

Nytt prosjekt

Kommunen og arkitektstudentene har også et nytt samarbeidsprosjekt på gang.

– Det er kanskje enda enklere enn Tubakuba. Det blir mindre rom for overnatting, men er mer tak for rasteplass, og det blir ikke tilgang på vann og toalett.

Dette prosjektet er under bygging på Munkebotn.