Skjønt, det er ikke alle som har et valg. Dagens boligpriser er svært høye, og mange unge har problemer med å komme seg inn på markedet.
– Jeg ønsker meg inn på boligmarkedet, men det er vanskelig – særlig i de store byene, sier Erling Ravnanger (26).
Han studerer jus på fjerde året, og følger hele tiden med.
– Jeg er ferdig til jul, og vil gjerne ha egen bolig når jeg skal ut i arbeidslivet. Jeg tror det er lurt å sette i gang tankeprosessen allerede. Å tenke hvor jeg helst vil bo og hvordan markedet er.
– Å bo i kollektiv er hyggelig det, men når man er ferdig med studiene er det kjekkere å betale ned på eget lån i stedet. Fremtidsmessig er det ikke mye igjen for det å leie, og det er mye høye leiepriser i denne byen. Lånehaiene vet å ta seg betalt, sier Ravnanger.
Vil vente til markedet roer seg
26-åringen tror at han vil vente et år eller halvannet før han kjøper seg noe.
– Jeg tror jeg vil vente til markedet har roet seg litt. Skjer det noe med renten, kan det bli katastrofalt for meg som førstegangskjøper. Jeg tror det kan være lurt å sitte på gjerdet å vente.
Flere studiekamerater har allerede fått seg leilighet, gjerne med hjelp fra foreldre. Mange er på vent. Både fordi de ikke vet hvor de vil få jobb, og fordi prisene er så høye som de er. Og dette er noe det prates om.
- Les også: Kvinne kjøpte for over 102.000 kroner kvadraten
- Les også: Dette koster en bolig i din bydel akkurat nå
- Les også: To bergenske bydeler ligger på Norges-toppen
- Les også: Dette koster en 3-roms akkurat nå
- Les også: Nå selges Bergen dyreste bolig for 100.000 kroner kvadraten
- Les også: Nå slåss meglerne om å bli førstemann til 100.000 kroner kvadraten
- Les også: 18 kvadrat solgt en halv million over takst
- Les også: Rekkehus på Landås solgt for nesten en million over takst
- Les også: DNB-sjefen tror markedet vil stabilisere seg
– Det er jo noe som går igjen. Det er mange som er opptatt av det. Man er usikre på om det er lurt å kjøpe nå, og hva gjør man da i etterkant dersom det skjer store endringer i markedet. Om det synker i verdi? Det er en risiko, og mange kan sitte igjen i vanskelige situasjoner.
– Jeg tror at man må tenke seg ekstra godt om før man hopper på det toget nå, det er lett å la seg rive med. Man må passe på så man ikke havner i luksusfellen.
– Snakk med banken først
Forrige uke var han og rundt 100 andre studenter på Boligkjøpekurs i regi av Nordea og Privatmegleren. Der fikk de mange råd.
– Det er viktig å ha orden i sysakene fra du er ung. Du må unngå inkassokrav, og starte sparingen tidlig. Du må vise vilje til å legge litt til side, Ketil Krantz, spare- og investeringssjef i Nordea.
Han sier at en BSU-konto er en gavepakke fra stat og banker, og oppfordrer unge til å benytte seg av det.
Krantz råder studentene til å snakke med banken før de starter boligjakten.
– De må finne ut hva de har råd til først. Noen ganger er det vår jobb å si ja, andre ganger er det vår jobb å si nei – dersom vi ikke tror det vil være noe du kan leve godt med. Andre ganger sier vi tja, kanskje er det forskjellige ting som må på plass før vi innvilger et lån.
– Billigere å eie enn å leie
Krantz sier at det er vesentlig billigere å eie enn å leie nå som renten er så lav.
– Vil du anbefale studenter å kjøpe bolig i dagens marked?
– Selv om prisene er høye, så er også alternativet kostbart. Skal du leie en liten leilighet med et soverom og grei standard, så koster dette mellom 10- og 12.000 kroner i sentrum. Kjøper du tilsvarende leilighet vil fort rentene og fellesutgiftene være halvparten. Er det for en kort periode er det ingen vits, men dersom du har tenkt å bo en stund kan det være greit. Det er ingenting som tyder på at prisene på langt sikt vil gå ned. Men jeg håper veksten bremser, for totaløkonomien sin del.
Også eiendomsmegler Christer Vikebø hadde råd å gi til studentene.
– Det er en rekke ting vi opplever at førstegangskjøpere gjerne «gjør feil». Det første man må huske på er å få orden på finansieringen innen de starter boligjakten. Deretter bør man avklare de viktigste kriteriene ved boligen man ønsker på forhånd. Man må vite hva en ser etter, ikke forelske seg i boligen på feil premisser, sier Vikebø.
– Hva legger du i det?
– Det er lett å miste fokus og glemme hva som egentlig teller når du ser en leiligheten med lekre møbler og deilige muffins på kjøkkenbenken. En liste over kriterier tvinger en til å være rasjonell, sier han.
– Sett en grense før du begynner å by
Det er nemlig ikke alltid så lett å være rasjonell når en skal kjøpe bolig. Plutselig frister det med ting du tidligere ikke har tenkt på.
– En takterrasse vil kanskje koste deg en halv million mer, vil den være så nyttig i perioden du skal bo der at den er verdt pengene, spør Vikebø.
Megleren sier at man også må være nøye med å få med seg alt av informasjon både i prospektet og på visning.
– I dag bruker de fleste 20 minutter på en visning, vær der hele timen. Da vet du at du får med deg alt. Og ikke undervurder feil og mangler. Du kan kanskje leve med det gamle badet, men ikke om det viser seg at det vil koste deg 300.000 i løpet av det første året.
– Det er lett å undervurdere kostnader som ikke er der i dag.
Du bør også sette en grense for hva du kan by før du begynner på budrunden. By aldri mot deg selv, mener Vikebø, det må i så tilfelle sitte langt inne å gjøre det.
Ellers vil han oppfordre til å få alle vesentlige opplysninger skriftlig. Mottar du informasjon du mener er viktig men som ikke står i prospektet, står du mye sterkere når du har det sort på hvitt.
– Bør disse unge kjøpe i det markedet som er nå?
– Hadde jeg kjent markedssvingningene hadde jeg sluttet som eiendomsmegler og blitt eiendomsinvestor.
– Skal du kjøpe et hjem – gjør det. Er du opptatt av å få penger til å vokse raskt er jeg på kort sikt mer usikker, sier Vikebø.
Tøft marked
Tilbake på høyden står fire jus-studenter. De er fornøyde med informasjonen de har fått, men synes det er et tøft marked nå.
– Jeg bor fortsatt hjemme, og det har vært veldig praktisk til nå. Jeg håper å finne meg leilighet til studiestart til høsten, men da blir det nok snakk om å leie. Man må ut med ganske mye penger for leilighet i Bergen nå, og det blir nok veldig lite dersom du ikke skal over to millioner, sier Eivind Sakslind (19).
19-åringen synes det er synd at det er som det er.
– Det blir et stort skille mellom de som har ressurssterke foreldre som hjelper dem inn på boligmarkedet – og de andre. Kanskje må det en endring til politisk, for at det skal være enklere for studenter å både eie og leie. Slik det er nå er det mange som havner i klem og blir rammet, sier han.
Studiekameraten Jens Drageset (20) eier heller ikke leilighet.
– Jeg leier og er veldig fornøyd med den fleksibiliteten det gir. Jeg er nettopp begynt å studere, og synes dette er mest hensiktsmessig. Jeg vet heller ikke om jeg blir værende i Bergen. Når jeg skal ha leilighet vil jeg gjerne bo sentralt, og da blir det fort veldig dyrt.
– Man er ganske avhengig av foreldre og hjelp fra dem. Enten rene økonomiske bidrag eller at de er medlånetakere, sier Drageset.
For Karoline Larsen Mork (24) fra Oslo er situasjonen en annen. Hun bor i et lite hus i Sandviken som eies av hennes foreldre, der hun og bestevenninnen leier – men til en noe gunstigere pris enn ellers på markedet.
– Jeg har vært borti mange forskjellige utleiere, og det er en drøm å ha sine foreldre i den rollen, sier hun.
- Hva synes du om boligmarkedet? Fortell oss gjerne i kommentarfeltet.
Vi tror du også er interessert i dette:
- Les også: Klikk deg rundt i byens beste nabolag
- Les også: Slik blir du venn med naboen
- Les også: Kan det hende at beboerne i Frekkegaten er blitt så greie at det er de som er Bergens beste nabolag?
- Les også: Folk kjører nesten av veien når de ser det
- Les også: Kvinne kjøpte for over 102.000 kroner kvadraten
- Les også: Dette koster en bolig i din bydel akkurat nå
- Les også: To bergenske bydeler ligger på Norges-toppen
- Les også: Dette koster en 3-roms akkurat nå
- Les også: Nå selges Bergen dyreste bolig for 100.000 kroner kvadraten
- Les også: Nå slåss meglerne om å bli førstemann til 100.000 kroner kvadraten
- Les også: 18 kvadrat solgt en halv million over takst
- Les også: Rekkehus på Landås solgt for nesten en million over takst
- Les også: DNB-sjefen tror markedet vil stabilisere seg
- Les også: Hyttesalget øker sterkt
- Les også: – Vi tror på rekord før sommeren
- Les også: Villaveien 1 solgt langt under prisantydning
- Les også: Færre tror boligprisene vil øke