– Vi mener at dette er det beste nabolaget. Som en av naboene her sier: vi er awesome, sier Ronny Falkanger (31).

KONKURRANSE: BERGENS BESTE NABOLAG
Hvor er det best å bo? Er det i ditt nabolag? Er det dere som alltid stiller opp for hverandre, som samles sosialt og som har det kjekkest i hele Bergen? Nabolaget som vinner får en gatefest til 30.000 kroner.

ka2

  • Klikk deg rundt i kartet over alle nabolagskandidatene i bunnen av saken.

Han er gift og har barn på 2 og 7 år. 31-åringen er opprinnelig fra Åsane, men nabolaget han snakker om, og skryter av, er Sælensminde borettslag i Fyllingsdalen. Her er det 144 leiligheter fordelt på tre blokker midt i bydelen, og ryktene sier at dette er et område med svært gode naboforhold.

– Vi er en fin gjeng som er blitt gode venner ettersom vi ble kjent med hverandre på lekeplassen når vi har vært ute med barna våre, forklarer Falkanger.

Mange småpøbler

Mye tyder på at det ikke alltid har vært rosenrødt i denne gaten. På folkemunne heter det nemlig Frekkegaten.

– Det navnet henger igjen fra da blokkene var nye tidlig på 70-tallet. Disse tre blokkene fikk dårlig rykte på seg, og det ble sagt at de som bodde her var pøblete og frekke.

– Er det slik fortsatt?

– Nei, i dag er det nok den rake motsetningen. Vi er blitt et så godt nabolag at det hadde vært ordentlig stas å få en skikkelig fin feiring av oss selv. Det er bare greie folk her nå, sier han.

frekkegt2rett

FREKT NABOLAG: Tidligere samlet det seg mange ungdommer i akkurat denne rundkjøringen i Sælensminde borettslag. Nabolaget ligger rett ved Oasen kjøpesenter, og hadde tidligere et dårlig rykte på seg. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Nært Oasen kjøpesenter

Falkanger har kun bodd her i fem år, men forteller at flere av dem som fortsatt bor her har bodd her siden de var små.

– De er noen av de som var frekke, disse da?

– Ja, rett og slett, ler han.

David André Altamirano er en av dem som vokste opp i denne gaten, men han kan forsikre at det er blitt folk av ham også. Han flyttet til Sælensminde borettslag med familien sin da han var seks år, og han husker godt da han første gang hørte Frekkegaten bli brukt.

– Jeg var rundt 8-9 år og var i en annen gate akkurat da. Vi drev sikkert med noe vi ikke skulle, og da hørte jeg en mor si «Der er han der jævelen fra Frekkegaten», sier han.

Vil tilbake

Siden har han hørt det mange ganger og i flere sammenhenger.

– Det har visst alltid vært Frekkegaten. De som var litt frekke og drev med pøbelstreker kom ofte fra en av de tre blokkene. Det ligger nært Oasen og mange trakk ned dit. En liten rundkjøring ble et tilholdssted for ungdom, og det var mye tull og tøys, sier han.

anabolagrett

GOD STEMNING: Naboene i Sælensminde borettslag håper at de blir kåret til Bergens beste nabolag. FOTO: Privat

– Hvordan er det der nå, da?

– Det er et helt annet miljø. Det er ikke så mye slikt nå, og det er jo blitt folk av oss også. Det er definitivt det beste nabolaget, et fantastisk sted å vokse opp, sier han.

Og det tror vi han virkelig mener. Han har bodd der stort sett hele sitt liv, og etter å ha bodd et annet sted i rundt et år – vil han og familien tilbake til Frekkegaten.

– Planen er å kjøpe leilighet i en av de tre blokkene. Både min samboer, jeg og barna vil tilbake, så vi er på jakt, sier han.

Selv om han kun bor ca fem minutters spasertur unna, ønsker de seg altså tilbake til akkurat en av disse tre blokkene.

– Det har mye med samholdet der å gjøre, det er en utrolig fin gjeng. Vi er jevnaldrende voksne og barn, vi griller, har sommerfester og juletrefester – og går på turer sammen. Det er et veldig fint og trygt nabolag, sier Altamirano.

– Det er veldig viktig med godt naboskap. Har vi voksne det godt sammen har barna det godt sammen. Da går alt mye lettere, sier Falkanger.

gatefest

Klikk deg rundt i kartet over Bergen, der hver eneste nominasjon er markert med en stjerne. Du kan zoome inn og ut i kartet.

På hver av stjernene finner du nydelige begrunnelser for hvorfor akkurat dette nabolaget er det beste i hele verden. Som oftest er det ikke fordi det er kamp om å være best i nabolaget, men fordi man er så enormt gode sammen.

Legg merke til at du kan forstørre kartet opp til fullskjerm ved å klikke oppe i det høyre hjørnet.