KONKURRANSE: BERGENS BESTE NABOLAG
Hvor er det best å bo? Er det i ditt nabolag? Er det dere som alltid stiller opp for hverandre, som samles sosialt og som har det kjekkest i hele Bergen?Nå tar vi imot nominasjoner. Synes du at du og dine naboer er best, er det vel også på sin plass at dere mottar heder og ære for dette. I tillegg får dere en ekstra sjanse til å ha det kjekt sammen, dersom dere vinner nabolagskonkurransen vår.

ka2

 Alle har en, noen har mange. Noen er nære, andre er fjerne. Noen liker man, andre liker man ikke. Men hvordan blir man egentlig dus med naboen?

gatefest

– Det handler jo om noen spesifikke ting og noen allmenne ting. Allmenn høflighet og omgjengelighet er viktig, sier Oddvar Skjæveland.

– Hva bør man gjøre som en høflig nabo?

– Det handler jo om et nikk, det å smile, slå av en prat. Disse enkle småtingene.

Oddvar Skjæveland er Norges første Arkitekturpsykolog og ledende fagperson innen miljøpsykologi. Han er utdannet psykolog/organisasjonspsykolog med doktorgrad i arkitekturpsykologi fra Universitetet i Bergen og Göteborgs Universitet.

– Veldig mye handler om trær og hekker

– Rent fysisk handler det om hvordan man ter seg med eiendommen, at man kan vise hensyn. Man trenger ikke å spille høy musikk etter klokken elleve, det er ikke nødvendig å parkere der man ikke skal parkere, og man bør ikke kjøre fort i gater der det ferdes barn, sier han.

Eiendomsgrenser kan også være vanskelig. Hvor stopper det å være ditt – og når er det mitt. Og hvor høy er det egentlig greit at hekken er.

– De spesifikke tingene går på mye av dette vi ser i klassiske nabokrangler. Grenser til eiendommer, og trær. Veldig mye handler om nettopp trær, og gjerne hekker også. Dette er jo noe som vokser, så en enkel regel er å klippe hekken og treet.

gatefest

– Dette høres jo enkelt ut?

– Ja, men det er ikke alltid det. Folk er for eksempel ikke så handy som man kanskje var før. De vil helst ha inn andre for å gjøre jobben, og da blir det fort et større prosjekt.

Du må snakke med naboen

Det er for eksempel lov å sette opp ganske mye på eiendommen din uten at du må varsle myndigheter. Dette om du setter opp en type bod, og det for eksempel er fire meter til grensen til naboen. Dette kan bygges opptil tre meter, og da kan det fort komme litt i veien for naboens sikt.

– Snakk med naboen. Spør om det er greit.

– Kan det være at noen naboer velger å være unødvendig vanskelige?

– Ja, det er klart. Vi kan skifte perspektiv, for det er absolutt dem som kan være vanskelige. Her kommer det inn litt flere element, blant annet det at i Norge er det slik at boligen i større grad enn i andre land er et investeringsobjekt og pensjonssparing. Skal man ta opp seniorlån kan man trekke kapital ut fra boligen, og leve på det i stedet. Man forvalter aktivt, og er svært opptatt av å beholde verdien i boligen. Det tilfører en emosjonell bit til det, sier Skjæveland.

Naboer som dreper naboer

Psykologen sier at for dem som er mye hjemme, så betyr nabolag veldig mye – og konfliktnivået er gjerne høyere. Det samme der det er tette bånd. Jo sterkere tilknytning, jo høyere konfliktnivå.

– Vi finner jo de aller høyeste konfliktnivåene i kjærlighetsrelasjoner. Ytterst på skalaen har vi dem som dreper partneren og naboer som dreper naboer, sier han.

– Er norske naboer mer kranglete enn andre?

– Det er vanskelig å si, men kanskje lett å tenke. Det er en manglende høflighetskultur i Norge, og da blir det gjerne høyere konfliktnivå i naborelasjoner.

– Hvorfor er det så høy konflikt mellom naboer?

– Fordi de er så nærme. Det er som i militæret og på skolen. Man slenger sammen en masse folk som i utgangspunktet ikke har noe til felles. Du velger jobb, du velger familie og fritidsinteresser, men du velger ikke naboer. Der er det mer tilfeldig.

Naboskap bør være befriende i dagens samfunn.

– De fleste nettverk i dagens samfunn er digitale. Da er det fint med naboskap, det blir som en lomme av analoge relasjoner. Det konstitueres ene og alene av fysisk nærhet.

Vil du være en god nabo?

Her er Skjævelands nabovettregler:

  1. Sett ikke i gang uteprosjekter du ikke får gjennomført.
  2. Meld fra om hva du skal. Naboen bryr seg om hva du gjør og det kan være formelle regler og krav om nabovarsler
  3. Vis respekt for nabolagets etablerte normer og uskrevne lover.
  4. Vis hensyn til naboene, selv med småting som musikk, plenklipp og kantklipp.
  5. Lytt til naboen når det gjelder hekker, busker og trær.
  6. Bruk høflighet og vennlighet. Nikk, smil og si hei når dere møtes.
  7. Tenk at du ikke er alene. Naboene er et levende fellesskap.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. En tabbe eller en gryende uoverensstemmelse kan alltid dempes igjen.
  9. Spar på kreftene og ikke la deg irritere av småting – toleranse er naboskapets første bud.

gatefest