KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE |
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen er Hageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy. |
Etter tips fra flere naboer i Eidsvåg i Bergen, så jeg meg nødt til å avlegge denne hagen en visitt. Det var en overrasket dame som åpnet døren.
– Å er det deg, var det hun fikk først fikk sagt.
– Ja, jeg har fått inn flere tips om at du bør melde hagen din på Bonansa sin hagekonkurranse, så her er jeg. Kan jeg få ta en titt på hage din, spurte jeg.
Unik størrelse
Det tok ikke mange sekundene før skoene var på, og vi var i dype hagediskusjoner. Eiendommen deres er på hele tre mål, som i seg selv er ganske unikt i ett så tettbebygd strøk.
Bildene ble tatt der og da, så det ble ikke tid til hverken plenklipping eller luking først. Det var vel heller ikke nødvendig, for her så det bra ut.
Lill Ida Berget og samboeren Harald bor ved hagen i en tomannsbolig, og det har de gjort siden 1980.
Hagen ved inngangspartiet begynte de å opparbeide aller først.
Så mulighetene etter uhellet
For 15 år siden begynte muren på baksiden å rase ut, og det var da de først begynte å se mulighetene for dette området.
I en årrekke hadde naboer andre benyttet denne plassen til å kaste hageavfallet sitt. Oppå de enorme jordmassene var det et tett dekke av brennenesle og geiterams. Det dekket opp til halve murveggen. Alt ble gravd ut ved håndmakt.
Komposjorden er av første klasse, så her var det bare til å begynne å plante.
Lill Ida betegner sin samboer Harald som steingal. Han har gravd frem steiner, tilført nye og satt dem sammen slik at det gir ett fint utrykk. Han er også glad i å felle trær. For ikke lenge siden satt han opp noen trestubber som ett lite kunstverk i hagen.
Lill Ida har ansvaret for blomstene.
– I sommerhalvåret driver jeg med litt hagearbeid hver dag. Det hjelper til på rense hodet mitt. Jeg koser meg virkelig med å jobbe i hagen, sier hun.
Ønsker seg dyr
– En drøm jeg har er å få noen perlehøns, og kanskje noen bikuber her på området, hvis det er lov til å ha det i etablerte strøk, sier Lill Ida.
Etter at biebestanden ble faretruende lav, har interessen for birøkting økt betraktelig. Dette er selvsagt Norges Birøkterlag og vi i Hageselskapet veldig fornøyd med. Vi har nemlig et tett samarbeid om å øke folks bevissthet for å begrense kjemikalier og plante bie- og humlevennlige planter. Så dette syntes jeg var ett stort pluss poeng.
Stor interesse for hage i området
Da jeg kom kjørende oppover mot Trollien oppdaget jeg raskt at interessen for hage er mye større her enn i andre boligfelt jeg tidligere har besøkt.
Interessen er faktisk så stor at i sommer etablerte de et eget hagelag tilknyttet Det norske hageselskap.
De arrangerer hagebesøk til hverandre, lager innsekthotell og andre hagerelevante ting. På disse sammenkomstene blir det servert både kaffe, kaker og gjerne også «något attåt». På Eidsvåg hagelag sin Facebook-side har de allerede fått 107 medlemer.
Lill Ida jobber med norskundervisning rettet mot bedrifter som har utenlandsk arbeidskraft. Nå som det er skoleferie er det litt begrenset med kursvirksomhet, så da har hun god tid til å kose deg i hagen. De har noen solbærbusker og nå er det ikke lenge til innhøstning. De fleste bærene blir lagt i frysen, for så å bli tatt opp til sylting eller desserter.
Solbærgrøt eller -kompott med is eller vaniljesaus er noe av det beste de vet. Det må jo også jeg si meg enig i, for jeg elsker også slike gammeldagse og nydelige desserter.
Det at Lill Ida finner roen i hagen er tydelig å se, for skuldrene er senket, øynene stråler, og smilet er på plass hele tiden.
Flere bidrag i Bonansas hagekonkurranse:
- Les også: Nei, dette er ikke i Japan, det er på Sotra
- Les også: Se den flotte hagen til Ivar og Gunvor Tumyr fra Ask
- Les også: Hageeksperten gir denne hagen terningkast 6
- Les også: Spennende plantevalg
- Les også: Tøff konkurranse om å ha Bergens fineste hage
- Les også: Sjekk hagen til småbarnsfamilien i Straumelien
- Les også: Hjalmar fikk godkjent av hageekspert