FIN FRUKT: Denne frukten er fra et tre som har fått en kraftigere beskjæring. FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FIN FRUKT: Denne frukten er fra et tre som har fått en kraftigere beskjæring. FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Har du ett gammelt frukttre med små, harde, sure epler som du vurderer å sage ned? Fortvil ikke,  for ved riktig beskjæring kan treet få en total makeover, som igjen gir den store fine epler. Det er ikke så mye annet enn en frisørtime som skal til.

Her på vestlandet har vi gode vekstforhold for trær. Her henger de sjelden med bladene, for de rekker aldri å bli tørstig.

Dette gjør at trærne blir veldig frodige med mange grener og blader. Fint er det, men det er ikke så godt for treet å være fuktig mesteparten av tiden. Da drar det fort på seg sykdommer. Der er de ikke så ulike som oss mennesker. Vi blir også syke når vi er våte over lengre tid.

Treet kan få kreft

Gamle trær som blir forsømt kan ofte få kreft. Da må selvsagt hele grenen fjernes før det sprer seg.

EKSTREMTILFELLE: Dette treet har kreft. FOTO: Elisabeth Heggland Urø

EKSTREMTILFELLE: Dette treet har kreft. Det begynner med små kuler på treet. FOTO: Elisabeth Heggland Urø

For å unngå å få kreft på trærne er det viktig å holde treet i en ung fase. Dette gjør du ved å beskjære det hvert år, slik at det kan danne nye friske grener. Det skal alltid stå igjen en tapp på treet, og den tappen skal være like lang som grenens diameter. Da dannes det nye friske grener.

Hvis treet har fri kroneform må du gi det luft. Det er veldig viktig at det kommer luft inn i treet. Hovedprinsippet er å klippe bort alle grener som skygger for hverandre, vokser innover og de som vokser rett opp.

En gren vokser mellom 30 og 60 cm på en sesong, og det blir tykkere og mer dominerende for hvert år den får stå.

Alle årsskudd som ikke har fruktknopp kan også skjæres bort.

Frukten trenger også å få direkte sol på seg for å bli søte. Nå er vi inne på fotosyntesen som vi alle lærte på barneskolen.

Når du beskjærer bør du alltid et par skritt tilbake og studer treet for hver gren du tar.

FØR BESKJÆRING: FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FØR BESKJÆRING: Dette gamle frukttreet var en utfordring å klippe for det var fult av kreft. En gyllen regel er at man ikke skal ta mer enn tre kraftige grener hvert år. Dette er for at treet skal klare å ta seg opp igjen samtidig som det skal produsere frukt. FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Grener som henger nedover er ikke bare vakkert, men det gir også mye god frukt. Noen velger også å henge lodd på grenene for å få dem til å henge ned.

Tips fra en fruktbonde fra Hardanger

– Tenk alltid flere år frem i tid og tenk motorvei når du klipper, sier Asbjørn Børshei, som er fruktbonde og grunderen bak Ulvik saft og cideri.

I Hardanger klipper de et Saft TrekkingSnitt (STS). Dette kan brukes på alt annet enn moreller og kirsebær. På epletrær kan du lage STS både oppe og ett par nede, men på plommer kan du kun lage ett oppe i toppen.

HER ER FORSKJELLEN: På dette morelltreet kan du lett se forskjellen på bladknopper og fruktknoppen. FOTO: Elisabeth Heggland Urø

HER ER FORSKJELLEN: På dette morelltreet kan du lett se forskjellen på bladknopper og fruktknoppen. FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Nå lurer du kanskje på hva dette Saft TrekkingSnitt er og hva det gjør for fruktavlingen. Der man lager ett STS vil man styre veksten imot. Det vil også gi større avling.

Klipp cirka en sakselengde av en grenen som vokser opp på toppen. Nederst kan du gjerne klippe en på hver side hvis treet da får en fin fasong.

Er grenen kraftig så vil den også gi kraftige årsskudd. Stusser du grenene ytterst så stimulerer du til ekstra kraftig vekst.

Frisørtime

Alle frukttrær trenger en liten frisørtime hvert å for å gi god avling. Noen trær tåler å bli klippet hardt, mens andre er mer sårbare for feilklipping. Frukttrær setter fruktknopper på høsten, så det er lettere å tynne grenene nå enn å plukke kart senere.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

ETTER BESKJÆRING: Et gammelt epletre er vakkert å se på når grenene har like vekt/balansert og det er pent formet. FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Steinfrukt

Tidligere har det blitt sagt at man ikke bør klippe steinfrukt (kirsebær- og plommetrær) senere enn januar, for det kan skade treet. Nå har forskerne kommet frem til at man kan beskjære de helt til blomstringen har startet.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Morelltrær

Skal du beskjære morelltrær er det viktig at du ikke kutter grenen på midten. Først visner blomsterknoppene og så råtner hele grenen. Så klipp av hele grenen med en gang.

Du kan derimot kutte en stamme med minimum tre sidegrener i den høyden du ønsker å ha den.

Fra Bonansas andre eksperter: