KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE |
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen er Hageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy. |
De positive ordene kommer fra Elisabeth Heggland Urø og serveres hageeier Hjalmar Aasheim i Midthagen på Haukeland i Arna.
Dette er første hagen Heggland Urø inspiserer i BT-Bonansas sommerserie “Bergens fineste hage”.
– Vi er ikke ute etter de overdådige, prangende superhagene, snarere hager det ligger en tanke bak og som kan gi liv gjennom hele sesongen, sier Bonansas hageskribent. Hun vil selv presentere de andre hagene utover sommeren.
Finner ro i hagen
På Haukeland i Arna finner vi lokalveiene Sørhagen, Nordhagen, Midthagen og Hagevegen nærmest i en klynge, ikke rart Hjalmar Aasheim i Midthagen er interessert i hagestell.
– Det gir meg en viss ro å putle på i hagen. Jeg får en god følelse når jeg ser plantene vokse og at de trives, sier den spreke 72-åringen.
Eiendommen hans er i underkant av ett mål, og den er meget godt utnyttet.
Utbredt kompostbruk
– Denne hagen har en fornuftig utforming, bygget i to nivåer og virker å være lettstelt. Jeg er også imponert over kompostbingene og bruken av kompostjord i bedene, sier Elisabeth Heggland Urø, under rundturen i hagen.
Inne i vedhuset har nemlig Aasheim en selvlaget varmkompostbinge for matavfall. Ute har han flere kompostbinger for hageavfall. Når bingene har produsert moden jord, blander han jorden og benytter den som gjødsel rundt planter, busker og trær.
– Det fungerer utrolig bra. Hos meg er det omtrent bare plenen som tidvis trenger påfyll av fullgjødsel, sier han.
– Et syn for øyet
I den velstelte hagen har Aasheim flere godt voksne frukttrær, blant annet et stort epletre av sorten Granny smith.
– Jeg bryr meg ikke så mye om eplene, de har jeg egentlig aldri fått til. Derimot er blomstringen et syn for øyet. Dette epletreet har jeg kun for å nyte de vakre blomstene en kort periode om våren, sier han etterfulgt av en rungende latter.
– Kombinasjonen av planter, busker, trær og plen utgjør en helhet, som er vakkert å iaktta, kommenterer hageeksperten.
Grus for bark
Hun er også imponert over hageeierens bruk av grus i stedet for bark flere steder, spesielt langs veien før innkjørselen til huset.
– Steinen holder bedre på varmen for plantene, og fuktigheten slipper ikke så lett ut igjen. Fint er det også. Barken er mye vanskeligere å vedlikeholde over tid.
Heggland Urø gir Aasheim ytterligere plusspoeng:
– Her i overgangen mellom platåene er det planter som blomstrer på ulike tidspunkt, sier hun og fester øynene på primula, sedum og spirea.
– Da har man flotte blomster hele sesongen.
Romslig plass
Vi passerer en høyreist blåbærbusk, et japansk kirsebærtre, en gammel, men flott einebusk og en liten hengeselje. Hagen til Aasheim er langt fra overfylt med vekster, det er romslig plass alle steder.
– Jeg synes det gjør seg ekstra når man kombinasjoner rettvoksende busker med hengebusker, sier eksperten.
På hagens øverste punkt har hageeieren bygget et flott lysthus.
– Det er i flittig bruk. Fint å sitte der og nyte kveldsstunder, med full kontroll på utsikten nedover veien, og kanskje med et lite glass i hånden, sier 72-åringen og ler godt.
Fornøyd ekspert
Elisabeth Heggland Urø skal oppsøke og rapportere fra ti hager i løpet av sommeren. Men hun er avhengig av tips fra leserne om hvilke hager som velges ut (se fakta).
Nå er første hage avlagt et besøk.
– Og hva er dommen her i Midthagen?
– Ryddig, oversiktlig, velholdt, to nivåer og fint plassert lysthus er noen av stikkordene. Den endelige dommen kommer imidlertid senere når sammenlikningsgrunnlaget er bedre, sier Bonansas hageekspert og skribent.
Før hageeier Hjalmar Aasheim lattermildt avslutter:
– Dere trodde kanskje jeg flagget for at dere kom i dag? Nei, på langt nær. Det er mitt nest eldste barnebarn som fyller 19, og da må jo flagget til topps.
FAKTA
Bergens fineste hage
– På BTs nettsider starter Bonansa en sommerkonkurranse for å kåre Bergens fineste hage.
– Det er ikke størrelsen eller omfanget det kommer an på. Hvis du er fornøyd med din hage som den er, er det bare å melde seg på.
– Eller du kan foreslå andre kandidater, for eksempel en venn, en nabo eller et familiemedlem.
– Send navn, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no. Les mer om konkurransen på bt.no.