KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen er Hageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy.hageland_faktaboks

Denne uken gikk turen til Sotra. Der fant jeg nok et bidrag til Bonansas hagekonkurranse.

På Straume bor Frank Atle Schutz og hans samboer Bente Skurdal. Frank ble påmeldt Bonansas hagekonkurranse av sin samboer Bente, som er stolt over hva Frank har fått ut av hagen.

Frank kjøpte huset i 1978, og begynte straks med hagen. Den er grundig planlagt, og alt har han utført på egenhånd.

Hagen er forholdsvis lettstelt. Det er ett stort pluss siden de tilbringer store deler av sommeren på hytten.

 – Vi er heldige som har gode naboer som mater fiskene mens vi er borte. Uten dem kunne ikke vi dratt bort i det hele tatt sier Frank.

Hagens delt inn i to soner

Denne hagen i forkant av huset er delt inn i to soner. En nyttehage og en prydhage.

Jeg vil kalle hagen for en japansk inspirert hage, men det er ikke en ren Japan-hage. Den har litt for «urolige» elementer for å være det.

Langs innkjørselen til huset har Frank planlagt å anlegge en Japan-hage med alle de rette elementene.

Stort sett alle lykter, lanterner og småstein kjøpte han på Bali. Legg merke til de små betonglyktene som ser ut som garnkorker. Ett gøyalt og nytt innslag i hagen.

japan1

Frank mater Karpene som svømmer i dammen.

Engasjement 

Mitt inntrykk av denne mannen er at når han går inn for noe så går han «all in».

I sin ungdom gikk han på jordbruksskolen  på husdyrlinjen.

Da han fattet interesse for blomster, meldte han seg inn i Hageselskapet. I tillegg leste han seg opp og studerte faget på egenhånd.

japan3

For 35 år siden fikk han fikk en glødende interesse for planter som vokser i grus og stein. Han begynte å dyrke dem frem selv. Det ble plutselig litt mange av “steinplanter”, så da fant han ut at han kunne begynne å selge noen til hagesentre. Det var ikke så mye penger i det, men han gjorde det fordi at han stortrivdes med det. Alt ble dyrket i denne hagen.

japan6

Elsker vann i hagen

Det var ikke vanskelig å se at Frank har en forkjærlighet for vann i hagen. Han har nemlig tre dammer i front av huset.  Han ble så interessert i hagedammer at han og noen andre fra området gikk sammen om å starte egen avdeling gjennom Norsk hagedamforening.

japan8

I den største dammen svømmer det flere Karper. For å være sikker på at de skal ha det godt om vinteren, tar han dem inn i akvariet før frosten kommer. Vinterstid ligger de stort sett i dvale nederst i akvariet.

Han har bygget ett filterhus i en stil som er en blanding av norsk og japansk. Inni dette huset er det fult av garn som er med på å rense vannet til fiskene.

Det er mange frekke måser langs kysten, som fort kan bli fristet av fargerike fisker. For å holde dem unna, har han festet fiskegøtt over dammen. Måsene er veldig redde for vingene sine og våger ikke å krysse slike hinder.

japan11

Nyttehagen

Frank er som mange andre menn jeg kjenner, glad i de vekstene som gir noe tilbake. Det vil si frukt, bær, grønnsaker og urter.

Han lager vin og syltetøy av både frukten og bærene.

japan13

Av plommetrær har han Victoria, Opal og en ukjent sort med ekstra store plommer. Av eplesorter har han valgt de gode og kjente Gravenstein og Katja.

Disse frukttrærne vokste i espalier og han podet også på flere sorter.

Jostabær (Ribes x culverwellii), som er en krysning mellom stikkelsbær og solbær, er kjempegod til sylting.

japan14

Drivhus

I veksthuset vokser det squash, druer, tomat og agurk side om side. På baksiden av veksthuset står en veden fint stablet.

Oppå har Frank satt remonterende jordbærplanter.  Han tar stiklinger av disse, slik at det blir flere jordbær til neste år. Jordbærplantene gir mest bær på det andre året, så det er veldig lurt å fornye åkeren på denne måten.

japan17