Denne uken har jeg vært på besøk til Jeanette Bu Vindenes. Hun bor nå i Straumsgrend, men er opprinnelig fra Odda. Hun har vært interessert i hage og
blomster så langt tilbake som hun kan huske. Da hun gikk på ungdomsskolen jobbet på Vasstum gartneri.
Hun er utdannet arkitekt, og har i åtte år jobbet ved ett av Bergens største arkitekt-kontorer. Hun elsker å tegne skoler, men nå har hun også fått sansen for å tegne hager.
- Les også: Planter og jordbær om en annen på Ask
De har gjort mye med hagen
Jeanette og Are kjøpte huset for fem år siden. I løpet av den tiden har de opparbeidet store deler av hagen, bygget på inngangspartiet og laget terrasse med overbygg. De utfyller hverandre godt. Hun tegner og planter, og han snekrer. Are er familiens handyman, og i tillegg er han utdannet ved kunsthøgskolen som grafisk designer.
Over terrassen har de glass over halve taket og armeringsjern på andre halvdelen. På høyre side har hun valgt å plante rosebusken Lykkefund og Klematis.
KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE |
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen er Hageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy. |
Lykkefund er en hurtigvoksende klatrerose. Den er tornefri og får hvite sterkt duftende blomster. Den kan bli opptil seks meter høy.
På andre siden er det også plantet en Klematis. Disse vil overlappe hverandre og dekke rammen rundt overbygget.
- Les også: Hjalmar fikk godkjent av hageekspert
Fine detaljer
Gjerdet i en hage er selve rammen rundt en hage. Det er mange som ikke tenker over hvor viktig det er for helhetsinntrykket. Jeanette har myket det hele opp med å bygge skjermingsvegger i flere høyder. Legg merke til at hun også har valgt å ha forskjellige høyder på blomsterkassene og klatrestativet til plantene.
Kassene er ikke mer ca. 30 cm dybde, men siden de er så høye er det nok jord for plantene. I kassene har hun Buskbom, Humle planter, urter og ett lite vintergrønt tre.
Lys i hagen
Jeanett og mannen har laget en partysone rundt terrassen. Her har de hengt opp en lysslynge med blanke lys. På klatreplantene henger det også to solcellelykter. De planlegger å anlegge mer lys i hagen.
- Les også: Nå kårer vi Bergens fineste hage
Spennende plantevalg
Det er tydelig å se at Jeanette ikke er en kvinne som låser seg til ett mønster når det kommer til plantevalg. Hun blander blomster og urter i de fleste bed.
– Jeg ble inspirert av en dansk hagedronning som plantet kål og andre spennende grønnsaker midt i blomsterbedene. Det gjorde hun for å få inn fargene og det fine bladverket som enkelte grønnsaker kan ha, sier hun.
Som favorittblomst har hun lagt sin elsk på Anthriscus sylvestris Ravenswing, som er beslektet med hundekjeksen.
Blomsten er hvit og formet som en skjerm. Denne planten er beslektet med den vi betegner som Hundekjeks ( Anthriscus sylvestris). Bronsefennikkel og Buskbom er hun også glad i. Buskbom er dessverre sterkt utsatt for sykdom så det kan være en risiko å få flere inn i hagen.
Hun er glad i gult og purpurfarger i blomster når det går fra vår til sommer, og utpå sensommeren velger hun planter som går mot det oransje.
Gressplenen formet som et åttetall
Det er kjent for alle oss som elsker blomster at bedet spiser seg innover gressplenen. Her tror jeg derimot at det er nøye planlagt hvordan det skal se ut. Med denne planløsningen får dette forholdsvis lille området to rom. Det var god plass for barna å slå hjul på plenen.
Legg merke til de sjeldne trærne som ligner litt på oliventrær på begge sidene av bildet. Sølvpære (Pyrus salicifolia) og bladene er litt sølvaktige. De tåler godt det bergenske klimaet. Det er ikke alle gartnerier som har tatt den inn enda, men den kommer garantert til å bli populær for den er nydelig når solen skinner på den.
Bronsjeblad (Rodgersia podophylla korearodgersia) er også en vakker plante med stort fint bladverk. Den holder seg bronsjeaktig inntil den er mettet av sollyset. Det er ofte derfor lurt å plassere den i halvskygge. Den får kremhvite blomster mot sensommeren.
Jeanett liker også det ville som bregner og strå. Enkelte sorter gress sprer seg veldig fort, så derfor har hun plantet de i potter.
Frukt- og grønnsakshagen
På nordsiden av huset stod det noen gamle plommetrær og bær busker da de kjøpte huset.
Her har Are bygget grønnsaksbed som er godt intrigert etter vegetasjonen. I løpet av sommeren blir det bygget et veksthus over disse bedene.
I frukt- og grønnsakshagen har de latt det stå igjen litt høyt gress. Her elsker Ingrid (3) og Astrid (6) å gjemme seg.
Jeanette elsker å dyrke sine egne grønnsaker og har alt fra gressløk til brokkoli. Hun lar gjerne grønnsakene gå i stokk (i blomst) for de er vakre å se på og i tillegg er blomstene gode å spise.
Grønnkål og brokkolien har stått i åkeren fra i fjor. De står der store og kraftige, og ser nesten ut som som ett kunstverk i seg selv.
Espaliene har laget selv. I løpet av sommeren vil forhåpentlig sukkererter og bønner fylle espaliene.
- Les også: Gå til kamp mot denne planten
Nyttige detaljer
Jeanette er opptatt av at det skal være praktisk og samtidig stilrent i hagen. Ved grønnsakshagen har hun satt en gammel stamp hvor hun samler takvann til grønnsakene.
– Takvann er det aller beste å vanne blomster og grønnsaker med. Jeg synes i tillegg det er veldig dekorativt å ha en slik stamp og kanne i hagen, sier hun.
Barna liker som regel å leke der hvor voksne sitter. Dette har Jeanette tatt hensyn til, og hun har derfor laget en liten sandkasse i det ene hjørnet av plenen. I bosspannet er ungene sine strandleker. Sanden er dekket med garn fordi katter og andre dyr så lett går der. Legg merke til vedstubbene hun har brukt rundt sandkassen.
Lekehus
Dette lille lekehuset er nok alle småpikers drøm. Litt annerledes fargevalg, men nydelig. Det er akkurat slik som jeg som liten forestilte meg huset til Hans og Grethe. Bortsett fra at der var taket dekket av Non Stop.