Denne uken har jeg besøkt en bygårds-hage som ligger rett ved Brann stadion.
KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE |
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen erHageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy. |
Her bor Roy Scholten og hans kone Lin. Hagen er ikke på mer enn 600
kvadrat, men er utnyttet til det fulle.
Dette er en prydhage som får alle sanseinntrykk til å åpne seg med det samme man setter foten innenfor porten.
De har ikke grønnsakshage, men det behovet blir dekket ved å ha en parsell ved Bergendal gård.
Trolig er dette den hagen i konkurransen til nå som har det mest spennende plantevalget.
Roy er fra Nederland og kom på besøk til Norge for første gang i år 2000. På byen møtte han sin livs kjærlighet, som i dag er hans kone. Allerede året etter flyttet han til Bergen.
Familiegård i Nederland
Interessen for hage har han fått gjennom morsmelken. Besteforeldrene har en stor gård utenfor Apeldoorn. Nå er gården nedlagt og blitt en del av byen. Det er da kanskje ikke helt tilfeldig at favorittblomsten tulipan har samme navn som byen han er oppvokst i. For tulipaner ligger alle nederlendernes hjerte nært.
Hver helg under oppveksten møttes alle fettere, kusiner, tanter og onkler for å hjelpe besteforeldrene med gårdsdriften. Etter arbeidsøkten hadde de alltid en hyggestund med god mat.
Dette er helt vanlig helgeaktivitet for nederlenderne.
– Jeg tror at det er viktig å involvere barna tidlig med hage og gårdsarbeid sier han.
Roy utdannet seg som anleggsgartner. Han har jobbet i Wikholm i 13 år, og er nå anleggsleder for vedlikeholdsavdelingene. Til høsten skal han sette seg på skolebenken og gå Statens fagskole for blomsterdekoratører og gartnere (VEA). Her skal han studere park og hagebruk.
Aktiv i hage miljøet
Lin og Roy er like interessert i planter. Hun har vært i styret for Rhododendronforeningen i flere år, og han er leder for Fana Hagelag.
Hver ferie planlegger de et nytt blomstrende mål.
– Det er alltid en eller flere botaniske hager vi må få med oss på ferien. I år skal vi til sør-England for å besøke noen hager der, sier Roy.
– England er ofte et feriemål for oss, for det er så mange fine hager der. Kew. gardens som ligger rett utenfor London er en av våre favorittparker.
På disse utfartene får de nye ideer til beplantning både hjemme og i jobbsammenheng.
- Les også: Hjalmar fikk godkjent av hageekspert
Favoritter i hagen
En hagemann fra Nederland er selvsagt begeistret for tulipaner, men noen andre favoritter har han også Koreakornell, blå Valmuesøster, og Pioner.
Utradisjonelle planter
I hagen til Lin og Roy finner du planter som ikke er i salg på så mange hagesentere. De er begge glade i å prøve nye ting og bytter ut plantene ofte. Da gir de dem til planteloppemarkedet som Fana hagelag arrangerer på våren. I år ga de planter til en verdi av ca. 5000 kroner til planteloppemarkedet.
– Det er alltid rift om plantene der, sier Roy.
På spørsmål om de bruker mye penger på planter sier Lin bare:
– Ja, vi bruker MYE penger på blomster, men vi elsker jo blomster.
Det er ikke vanskelig å se, for her står plantene tett. Det blir ikke så mye ugress når plantene står så tett.
De bruker bare 3-4 timer i uken på hagearbeid- hvis det er fint vær da!
I denne hagen blomstrer det fra mars til november. Også om vinteren er denne hagen fin, for Rhododendron som er vintergrønn er det mye av.
Stammen på Bjørke-kirsebær-treet er rødlig og gir en nydelig kontrast i snøen. Vrihassel har spiralvridde greiner som nesten er dekorative på bar kvist.
De har også bie- og humlevennlige planter som er i blomst hele perioden våre flygende hjelpere er ute og flyr.
– Det er viktig å tenke på at de må få mat hele tiden, påpeker Roy til. Hageselskapets medlemmer driver bie- og humlekampanje for å få opp bie- og humlebestanden igjen.
- Les også: Nå kårer vi Bergens fineste hage
Rammet inn bed med brostein
Alle bedene er rammet inn med brostein. Det er ikke bare for å ramme inn blomstene, men også for at gresset ikke skal «spise seg» innover bedet. Det gjør luke jobben mye lettere. Gressklipperen i tillegg kan kjøres opp på kanten uten problem.
- Ønsker du besøk i hagen i sommer? Jeg kommer gjerne en tur på besøk i din hage hvis du melder deg på hagekonkurransen.
Skal du på ferie kan du melde deg på før du drar. Reportasjen kan vi lage når du kommer hjem igjen. Send oss en e-post til hage@bonansa.no