Denne uken tok jeg turen til Lindås, nærmere bestemt Søre Stølen. Her bor Tove og Kurt Hauge sammen med deres to barn.

toveshage1RETT

Tove ved hagestuen. På veggen vokser det klatreroser.

Tove fikk interessen for hage og blomster allerede i 20-årsalderen. Da barna var små var hun aktiv i Lindås hagelag.

– I hagen finner jeg ro, og jeg liker alt av hagearbeid, sier Tove.

Det er veldig lett å se at hun er opptatt av at alt skal være på stell. Alle visne blomster på Rhododendronene er plukket av, og det er ikke ett eneste ugress i

KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen erka2Hageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy.

bedene.

Mannen hennes Kurt er kreativ og liker å forme ting i hagen. Han har formet alle bed og gråsteinsmurer i hagen, og nå i år skal han mure peis. Plantevalg og plassering av plantene tar Tove seg av.

Interiør på Instergram

Tove er like interessert i interiør som i hage, det kan du se i den nydelige hagestuen, beplantningen ved inngangspartiet – og møbler og «stash» ved sittegruppen.

Hun startet en Instagramkonto ved navn toveshage for 1,5 år siden. Her har hun 4300 følgere.

Her legger hun ut bilder fra hus og hage.

– Jeg har fått mange nye bekjentskap etter jeg ble aktiv på Instagram. Flere har jeg kontakt med utenom også, og vi har fått så godt forhold at jeg ønsker å besøke dem, sier hun.

Oppbygningen av hagen

Da de flyttet inn i 1997 begynte Kurt umiddelbart å mure gråsteinsmurer som en ramme rundt hagen, deretter begynnte utformingen av bed. Han har brukt brostein rundt kantene for å få fine linjer og holde kryp ugress unna.

toveshage9RETT

Mellom Hostaplantene og Bregnene er det en liten vanndam. I bakgrunnen ser du en oppstammet Thuja som er klippet til en kule. Dagliljene blomster og lukter godt utpå kvelden.

Det er en del høye trær og hekker på tomten som skjuler for nordavinden. Tove er glad i planter som ikke liker å stå i solen hele dagen, og ved å plante trær så trives de bedre.

Favotittblomster

Det er vanskelig å bestemme seg for en favoritt i hagen, men  jeg er glad i Hosta, Pioner, Roser og Hengealm, sier Tove.

Trimmer busken

Hun formklipper og klipper bort de nederste grenene på de fleste busker og trær. Det gjør hagen spennende. Det er også mulighet for å plante noen fine blomster under trærne også når man gjør det på denne måten. Når man planter slik i forskjellige høyder vil det virke som om hagen er mye større enn den egentlig er. Det er ett godt tips til deg som  har en liten hage.

Ved å plante Buksbom  i en bue og formklippe den kontinuerlig, har det blitt ett vakkert innslag i hagen.

Utestuen i hagen

Dette er en utestue i ordets rette forstand. Huset har to vegger, skyvedør på ene sidene og er åpent i front. Taket er av melkehvit plast.

toveshage16RETT

En fin, rund sitteplass midt i bakhagen. Flettepil er veldig trendy og et fint innslag i hagen. Den tåler å stå i store krukker noen år.

For planter og møbler sin del er det lurt å velge ett melkehvitt alternativ når du skal velge tak. Om våren er solen veldig sterk og svir planter og bleker møbler veldig fort.

Får blomstene for mye sol så kommer de til ett metningspunkt og står derfor i stampe og utvikler seg ikke.

I denne idylliske ute-stuen har Tove satt ut ett rundt bord med fire stoler. I desember pynter hun med små grantrær, kongler, moser og juleroser.

toveshage4RETT

Fin sittegruppe i hagestuen.

– Jeg bruker stort sett naturmaterialer som jeg finner i skogen til å pynte med, sier hun.

I den mørkeste måneden inviterer de naboene på julegløgg i hagen.

Jeg har blitt spurt om hvilke type hager jeg ville hatt med i ett hageprogram hvis jeg hadde fått velge. Da har jeg svart at et hageprogram som handler like mye om interiør og hage er fremtidens tv program. En hage akkurat slik som Tove og Kurt sin . Terningkast 6 fra meg.

toveshage7RETT

Husets fasade og inngangsparti med flotte stauder og dvergsyrin på stamme. Storkenebb vokser i »ballformer». Små Thuja og Buksbom som er formet til kuler.

toveshage14RETT

Huset sett fra veien med Piers forest Flame, Thuja, Rhododendron, Japansk hengelerk og Hjertetre.

toveshage13RETT

Ett meget innbydende inngangsparti. Hekken er av Buksbom.

toveshage23RETT

Her er det laget en skyggesone med trær som hun har tatt bort de nederste grenene på for å få mer luft under. I sirkelen på plenen er favoritt-treet hennes; Alm Pendula plantet.


toveshage15RETT toveshage10RETT toveshage8RETT toveshage17RETT
toveshage2RETT
toveshage3RETT toveshage6RETT toveshage11RETTHer  kan du lese om noen av de andre hagene som er med i hagekonkurransen: