Våren er her og mange har allerede begynt med våronna.

elisabethhegglanduro

GARTNER: Elisabeth Heggland Urø (46) er Bonansa-skribent. Hun skriver om planter og hage.

Butikkene har forsiktig begynt å ta inn vårblomster. Det er fremdeles risikabelt å plante ute, men noen planter kan tåle noen frostnetter opptil -5 grader.

Vårens nyheter

Vi nordmenn er veldig opptatt av å skille oss ut fra naboene. Vi er opptatt av stilsorter og interiør. Denne trenden blitt med utendørs. Nordmenn bruker godt over 13 milliarder på hage.

Eksotiske planter har de siste årene vært det aller mest trendy du kan ha i hagen. Produsentene prøver hele tiden å tilfredsstille våre krevende behov. Nå i vår har Blomsterringen engros tatt inn to nye typer vårblomster fra Australia. Disse kommer nå for salg i en rekke blomsterbutikker i Bergen.

Cytisus maderensis.

NYHET: Cytisus maderensis.

Cytisus maderensis er opprinnelig en busk, men grunnet det norske klimaet kommer den nok ikke til å bli så stor. Det er nok grunnen til at produsenten velger å selge den som en vårblomst. Den kan også stå og inne. Den dufter sterkt og frisk sitrus.

Jeg så nylig på TV at sitrusfrukter får deg til å virke mer opplagt.

Opp av dvalen

Humlene har også såvidt begynt å våkne opp etter dvalen, og da er det både kjekt og lurt å kunne tilby den litt godsaker.

Ifølge forhandleren tåler den noen kuldegrader. Den største utfordringen for oss bergensere er at den ønsker to timer med sol hver dag. Det blir spennende å se om denne blomsten vil overvintre i vårt klima og hvor høy den kan bli.

Boronia anemonifolia.

NYHET: Boronia anemonifolia.

Boronia anemonifolia er den andre nykommeren. Den er også fra Australia og kan der bli mellom 40-60 centimeter høy. Den har også en deilig, frisk duft av sommer. Den tåler opptil -7 grader.

Skjermbilde 2015-03-26 kl. 10.07.46

PLANT NÅ: Stemor/fiol

STEMOR/FIOL: Stemor er de første blomsten hagesentrene får inn og det er ikke uten grunn. Den gir oss en følelse av sommer, og det liker vi jo. Den tåler opptil -5 grader. Visste du at i Norge produseres det cirka 16 millioner stemorsplanter hvert år? Gartneriene kjøper inn små pluggplanter for 40 øre og selger dem ut igjen for 1,70 kroner etter 6-8 uker med varme og stell. Her potter jeg om stemorsplanter på Hjeltnes gartneri i Ulvik.

Primula. FOTO: Marita Totland

PLANT NÅ: Primula. FOTO: Marita Totland

PRIMULA: Primula er en vårblomst, men vi forbinder den gjerne med nyttår. Allerede i romjulen fylles blomsterbutikkene med primula i flere farger. Her til lands dyrkes Primula frem under lys i kalde drivhus.

Ranukel.

PLANT NÅ: Ranukel.

RANUKEL: En nydelig vårblomst som absolutt er verdt å se nærmere på. Den finnes i oransje, hvit mørk rosa og lys rosa.

FINT TIL PÅSKE: Her har jeg blandet Påskeliljer og Ranukel. Enkelt og fint å ha på trappen til påske.

FINT TIL PÅSKE: Her har jeg blandet Påskeliljer og Ranukel. Enkelt og fint å ha på trappen til påske.

Tusenfryd.

PLANT NÅ: Tusenfryd.

TUSENFRYD: Bellis prennis er en tøff og hardfør plante. Dette er en plante tåler både kulde og tørke godt. Dette er en staude som kan komme igjen til neste år hvis du gir den de rette vilkårene for å klare seg. Den trives godt i gressplenen på en solrik plass gress. Den tåler også å bli klippet av gressklipperen.

Superpetunia.

PLANT NÅ: Superpetunia.

SUPERPETUNIA: Superpetunia er en plante som er like vakker i mai som i november. Den er tåler også noen minusgrader. Kniper du av de visne blomstene, har du den til vinteren kommer. Jeg har alltid en Superpetunia i melkespannet mitt på kaien.

Store temperatursvingninger

Blir du fristet til å plante ute nå, bør du tenke på at temperaturen fra dag til natt kan variere med 15 grader. Sett plantene lunt inntil husveggen eller ett fjell. Det kaster varme tilbake til plantene. Det kan derfor være lurt å dekke over de med vekstduk eller laken før natten kommer.