Ukens bidrag i konkurransen om Bergens fineste hage var ikke påmeldt inntil jeg banket på døren.
KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE |
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen erHageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy. |
Jeg var ute og kjørte og måtte sperre øynene opp da jeg fikk øye på denne praktfulle hagen. Den var så fin med spesielle særpreg at jeg var nødt til å stoppe.
Gunn Margrethe Berentzen ble overrasket da en fremmed stod på trappen. Enda mer forskrekket ble hun da jeg sa at jeg skriver hagereportasjer for Bonansa, og ønsket at hun skulle melde seg på hagekonkurransen.
– Syntes du virkelig at jeg har en fin hage altså, spurte hun.
Og ja, det syntes jeg virkelig – og jeg har lyst til å dele den med dere som leser Bonansa.
- Se flere bilder av hagen i bunnen av artikkelen.
Liten tomt
Gunn og Svein har bodd i dette huset i Seterstølen siden 1971. De har tre barn, og den ene som nærmeste nabo.
Hagen er ikke på mer enn 860 kvm, men er utnyttet til det fulle. De har sprengt ut tomten i tre omganger for å få best utnyttelse av plassen.
De har laget bed langs fjellveggen, og til og med plantet oppover langs fjellet. De har støpt trapper oppover flere steder, og laget bed i forskjellige former for å få litt mer liv i det grå . Dette likte jeg veldig godt for det myker opp den høye fjellveggen.
(Her har de laget trapper slik at de kan plante langs steinhyllene)
Figurer i både bed og fjellhyllene gir et spennende uttrykk.
Handler på reise
De kjøper noe til hagen hver gang de er ute og reiser. Det finnes så mye pent og gøy å få kjøpt til hagen i både inn- og utland.
Svein legger til at bilen kjørte nesten på felgen etter turer til Polen og Budapest.
– Det er en kostbar hobby, men det er utrolig kjekt. Hage arbeid er jeg selvsagt glad i, sier Gunn.
Av blomster har hun en forkjærlighet for roser og pioner. Det er ett syn utpå sensommeren når alle rosene står i blomst. Pioner har hun i hvert eneste hjørne av hagen.
- Les også: Hjalmar fikk godkjent av hageekspert
Pynter opp busstoppene
På vei utover til Ask og Seterstølen la jeg merke til at det var ekstra mange fine og velstelte hager. Mange er opptatt av å holde hagene sine fine her på landet, og flere er aktive i Askøy hagelag.
De har en egen velforening som planter på busstoppene i hele skolekretsen.
Her setter de ned stauder som de har til overs i hagene sine.
- Les også: Nå kårer vi Bergens fineste hage
Elsker vann hagen
Det var ikke vanskelig å forstå hva Gunn er mest begeistret for i hagen, for her er det fontene og fossefall flere steder.
– Vann i hagen er det aller viktigste for meg, sier hun.
En stille dam hvor småfuglene kan bade i har de også.
– Det er viktig for oss å stelle pent med småfuglene. Her får de korn hele året.
– Jeg er også glad i stein, og bruker det mye rundt blomstene. Kommer jeg over en fin stein eller rot når jeg er ute og vandrer tar jeg det alltid med meg, sier hageentusiasten.
Nedenfor huset er det ett fiskevann. Svein tar seg ofte en fisketur med den lille båten sin. Får han flere ørret eller ål enn de klarer å spise, lar han dem gå i dammen. Den er så dyp fiskene overlever i den.
På spørsmålet om de spiser akkurat denne fisken, svarer Gunn fort:
– Nei vi spiser de ikke kjæledyrene våre.
- Les også: Jordbær og planter om en annen på Ask
Fra gressplen til kjøkkenhage
Da barna var små ville de ha gressplen på nedsiden av huset. Mange lass med jord ble fylt på, og gresset ble sådd. De ble aldri helt fornøyd med det, så vi gravde det bort igjen.
Nå har de fått en etterlengtet kjøkkenhage og bed der.
I pallekarmene står Jordbær og Luftløk side om side.
De har både Kiwi, drue, eple (Discovery), blå plommer og morelltrær på tomten.
De skulle ønske at de hadde mye større potetåker, for ingenting er bedre enn å dra opp poteter og legge de rett i gryten.
– Nå sparer vi potetene til spesielle anledninger, sier de.
- Se flere bilder i bunnen av artikkelen
Vinterhage som veksthus
På husets vestside har de bygget en vinterhage med vinduer tett i tett.
Dette rommet bruker vi som veksthus. Om vår og sommeren pleier det å være fullt av tomat og andre grønnsaksplanter. Om høsten setter vi Pelargonia, Fuksia og andre potteplanter inn for overvintring.
Det er mange forskjellige miljøer og stiler i hagen til Gunn og Svein. Her er er det en maritim bondestil. I den gule blomsterpotten har hun en kjøttetende
På bordet har hun lagt maritime gjenstander, blomster og ett selvlaget fat av rabarbra blad. Trebenken of bordet laget av det vedlikeholdsfrie treverket Royal som er det samme som er brukt på terrassen.
En gammel bærestang eller åk som det også ble kalt henger med to bøtter med henge Lobelia. Ett spennende innslag i hagen.
Legg også merke til at det er trapper opp til ett nytt nivå med planter. Gunn har lyst til å lage en liten sitteplass ser for derfra har man god utsikt.
Kyllinger og kalkuner på tunet
På tomten mellom Gunn og sønnen står det en gammel hytte som de får bruke som hønsehus. De har både høns og kalkuner, og de er selvforsynte med egg. Selv har jeg aldri smakt egg fra kalkun, men de sverger på at de er veldig gode.