Svenske Anna Rosenberg (45) har hytte i Värmland i Sverige. I sommer har hun og familien slitt med den plagsomme knotten. De ville gå til kamp mot knotten, og tok saken i egne hender.
Oppdaget knotten på grillen
Etter å ha lett etter triks på nettet for å få bukt med insektet, oppdaget hun og ektemannen ved en tilfeldighet at knotten festet seg til lokket på kullgrillen i løpet av natten.
Da kom de frem til at en varm kulegrill, kull og litt matolje kanskje kunne være en aldri så liten knottfelle.
Hun delte tipset med sine venner på Facebook, og responsen har ikke latt vente på seg. Svenske Aftonbladetkastet seg over tipset, det samme gjorde Expressen og flere norske medier.
I skrivende stund er innlegget hennes delt over 24.000 ganger.
– Det er helt vilt, folk har ringt i ett i to dager nå. Og en hel del har ringt og sagt at de har prøvd trikset. Og det fungerer, sier en lattermild Anna Rosenberg på telefonen til oss.
De la kull eller briketter i en sirkel rundt hele kulegrillen, som kalles ormemetoden, slik at grillen holdt seg varm så lenge som mulig.
Så smurte de inn lokket med kjøkkenpapirhåndkle med litt på, og satte lokket på den varme grillen.
– Oljen bruker vi for at knotten skal feste seg bedre, forklarer hun.
Fungerer også på mygg
Resultatet var så overveldende at Rosenberg måtte dele erfaringene med venner på Facebook. Tusenvis av knott festet seg på lokket, og døde.
De kunne bare feie av restene etter de små beistene. Og trikset funker ikke bare på knott.
– Og noen venner testet det på mygg i natt, de sa at det også fungerte. Så det er bare å prøve seg frem, sier hun.
Hvorfor trikset tar livet av knotten er uvisst, medgir hun. Noen knottforskere i Sverige har uttalt at det kan være lukten. Men hvorfor er ikke så viktig.
– Poenget er jo at det fungerer. Knotten lander på grillen og dør, sier Rosenberg som legger til at resultatet var aller best når grillen får stå på hele natten.
Reagerer mest sannsynlig på varmen
Biolog og styreformann i Norsk entomologisk forening, Trude Magnussen, sier det er flott at noen har funnet en metode å få bukt med knotten på, i det minste for en kveld eller to.
– Jeg er ikke ekspert på knott, men jeg tror nok de reagerer først og fremst på varmen fra grillen, og tiltrekkes av den, sier hun.
Når knotten svermer mot det samme område, så tiltrekkes gjerne flere i nærheten. Derfor de uhyre store mengdene på Rosenbergs grillokk.