KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen er Hageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy.hageland_faktaboks

– Dette gleder jeg meg veldig til, sier Elisabeth Heggland Urø.

Hun er Bonansas faste hageekspert, og i sommer får hun ekstra mye å gjøre. I forbindelse med hagekonkurransen vi lanserer i dag, vil Elisabeth besøk en hage hver uke. I august vil en jury kåre vinneren av konkurransen.

Meld deg på!

Ved å sende en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no kan du melde på deg selv og din hage. Du kan også foreslå andre kandidater, for eksempel en venn, en nabo eller et familiemedlem. Plutselig kan det hende vi tar kontakt – og spør om å få komme på besøk. Og da er det altså ikke hvem som helst som kommer.

Elisabeth er fylkesleder i Det Norske Hageselskap i Hordaland, hun anla hagen på NRK-serien “Anno”, hun har jobbet for Eli Kari Gjengedals TV 2-program “Norges Hagemester”, hun jobbet som gartner på Gamlehaugen da hun hadde praksis, hun har anlagt hager i en rekke borettslag i Bergen og etablert flere parsellhager, blant annet på Laksevåg og i Christinegården i Sandviken.

Elisabeth Heggland Urø.

Elisabeth Heggland Urø.

– Jeg synes ting skal være litt lettstelt, og så mener jeg lekenhet er utrolig viktig. Det er fint med morsomme elementer og blikkfang som gir en wow-faktor. Litt nytenkning må til. Jeg har sett folk som lager skulpturer og sånt selv, for eksempel. Det liker jeg. Selv har jeg anlagt en sandstrand i hagen. Man må jo leke litt, mener hun.

Det er med andre ord ikke bare de som har de aller mest sjeldne plantene som kan nå opp i sommerens store hagekonkurranse.

– Jeg blir imponert av dem som klarer å få gjort noe spesielt av liten plass, sier Elisabeth.

Nei da! Du må ikke ha stor hage!

Tro ikke at du må ha et mål hage for å kunne melde deg på. Og bor du i blokkleilighet i sentrum kan sågar hele sameiet eller borettslaget melde seg på, enten dere har bakgård eller et nydelig fellesområde utenfor.

– Parsellhager må gjerne også melde seg på. Jeg har stor sans for dem som tenker på lur beplantning, for eksempel når man bygger i etasjer, sier Elisabeth.

Hun synes også det er kjekt med folk som er “smarte” og kjøper blomster som blomstrer på ulike tidspunkt, slik at sommeren og sesongen blir ekstra lang.

– Men det grønne er også fint, sier hun.

Hun er spent på hvilken hage som vinner til slutt.

– Jeg synes nesten alle bydeler i Bergen har noen hager som er helt unike. Det skal bli utrolig spennende å få komme på besøk.

– Er det dyrt å være hagefantast?

– Ikke nødvendigvis. Det blir jo litt, men jeg er med på planteloppemarkeder og så bytter vi mellom hagevenner. Jeg sår noe og andre sår noe annet – og så bytter vi. Men samtidig må jeg tilstå at jeg blir veldig fort fristet selv. Jeg er svak for eksotiske planter og det er ofte vanskelig å si ned, innrømmer Elisabeth.

Ved å sende en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no kan du melde på deg selv og din hage. Du kan også foreslå andre kandidater, for eksempel en venn, en nabo eller et familiemedlem. Plutselig kan det hende vi tar kontakt – og spør om å få komme på besøk.