Vi har tatt en prat med Elisabeth Heggland Urø, gartner og fylkesleder for Hageselskapet Hordaland, og Bonansas hageekspert.

Hun har noen tips til alle dere som nå vender hjem fra ferie:

– Nå må man bekjempe ugresset som er vokst frem, sier hun.

Kokende vann og eddik

Urø jobber som hageplanlegger for private og borettslag, i tillegg var hun med å planlegge uteområdet i NRK-serien «Anno».

Det har vært mye snakk om kjemikalier som ikke er bra for humler og bier, så hun anbefaler en mer miljøvennlig måte å gjøre det på.

– Hell kokende vann over ugresset, det tar knekken på det, sier hun.

urøugress4inni1

Kokende vann tar også knekken på ugresset, sier hageekspert Elisabeth H. Urø. Her har hun fått hjelp av sønnen, Marcel.

Hageeksperten anbefaler også eddik. Man kan bruke eddik 7% som den er, eventuelt vanne den på 35 % litt ut der det vanskeligste ugresset er. På flasken passer faktisk spraytoppen til diverse spruteflasker – noe som gjør det veldig enkelt å fordele eddiken over ugresset.

– Kokende vann og eddik fungerer veldig bra, og er et miljøvennlig alternativ, sier Urø.

Dette er også tiden for å starte bekjempelsen av snegler igjen.

urøugress3inni2

HJELPER: – Min sønn, Marcel, synes det er gøy å hjelpe til i hagen både hjemme og her på hytten, sier Elisaneth H. Urø. Her sprayer han eddik (7%) på ugresset.

urøugressrett

UGRESS MELLOM HELLENE: Her har Elisabeth H. Urø helt kokende vann over hellene. Hun har erfart at det er best å helle kokende vann over når det er tørt og varmt ute, imotsetning til eddik som fungerer best om morgenen når det er fuktig på bladene. Ugresset er mindre motstandsdyktig når det er fuktig og man trenger mye mindre «gift»

Mye har blomstret sent i år

– Man kan også klippe ned enkelte busker man eventuelt ikke fikk tatt før ferien, og alt som blomstrer tidlig bør tas nå. Disse har man også mulighet til å forme litt. Rhododendron, for eksempel. Det er veldig tøft om man tar bort de nederste grenene, så blir det litt som et tre – og man kan for eksempel forme den rund. Det er også veldig bra for treet, da det får mye luft. Det er bare til å klippe og leke seg.

Mye har blomstret sent i år på grunn av klimaet våren og sommeren har bydd på.

– Jeg pleier å ha jordbær i mai, nå har jeg dem nå i stedet – det ligger langt etter.

Imponert over bergensernes hager

Urø har denne sommeren vært og besøkt mange hager i forbindelse med vår hagekonkurranse, og mener det står bra til med hagene utenfor de bergenske hjem.

– Folk er fantastisk flinke, jeg er helt imponert. Det kommer til å bli utrolig vanskelig å plukke ut vinnere, sier hun.

Gartneren mener vi kan glede oss til å se de siste hagene som skal presenteres.

– Den ene var så bra at jeg rett også slett måtte filme meg gjennom hagen for at man skulle få best mulig inntrykk. Folk er veldig opptatt av å ha det fint rundt seg, sier hun.

Hageeierne er like forskjellige som hagene i seg selv. Det er en del eldre, men det er også en god del unge mennesker.

– Tidligere har det gjerne vært hovedvekt av eldre, men nå merker vi også i hagelagene at det kommer til en del unge mennesker. Det blir som å ta interiøret ut i hagen, det skjedde noe da vi begynte å kalle det uterom. Det er blitt veldig trendy med hage, og det er kjempegøy.

Urø er spesielt glad i å se hvor ulike hagene er.

– Jeg forsøker å plukke ut forskjellige hagestiler slik at leserne kan få et inntrykk av hva man kan gjøre, og bli inspirert av det. Dette er hagene til helt vanlige folk, det er ikke en overstylet magasinhage – og jeg håper å spre hageglede.

Her ser du noen av hagene hun har besøkt: