Eneboligen i Rogges vei ved Nordåsvannet i Bergen har vært for salg tidligere i år. Den ligger sammen med andre store og eksklusive eiendommer ved strendene på populære Kyrkjetangen i Bergen.

Her har eieren, som ikke ønsker at Bonansa bruker bilder av huset, forsøkt å selge sin villa dette året – uten å lykkes. Nå har han tatt noen grep – enkelte av dem mer synlige enn andre.

– Lettere å selge grått enn rosa hus

– Ja, det gjør det jo definitivt lettere å selge. Det er malt i lys gråfarge nå. Det er litt mer nøytral stil, sier eiendomsmegler Erik Alræk i DNB.

Han forteller at det knall rosa huset hadde lagt ute i en del måneder, uten at den rette kjøperen dukket opp.

elisabethlenken

– Boligen ble trukket tilbake i påvente av oppgradering. De har malt flere rom inne i huset og lagt nye parkettgulv også. Det ser bedre ut, sier Alræk.

Etter det Bonansa kjenner til skal oppgraderingene innvendig og utvendig ha beløpet seg til rundt 200.000 kroner. Tidligere denne uken skrev Bonansa at en av fem oppgraderer boligen sin for 500.000 kroner, og at det ikke alltid lønner seg.

Tar tid å selge dyre boligobjekter i Bergen

Bonansa har snakket med andre meglere i Bergen, som sier det tar tid å selge dyre objekter. Blant annet har en eiendom på Hjellestad lagt ute for salg i nesten et år. Bonansas tall fra tidligere denne måneden viser at omsetningshastigheten varierer sterkt fra bydel til bydel. Hva slags bolig du selger spiller også inn.

Megler Erik Mortensen sier det generelt tar lengre tid å selge boliger i klassen over 7 millioner i Bergen enn gjør i Oslo.

– Der er syv millioner ingenting, og det går så det suser. I Oslo har de mer penger og er det mer opptatt av hus, sier Mortensen.

Alræk sier han er enig.

– Det er også min oppfatning at det tar lenger tid i Bergen. Men nå håper vi at dette huset skal selges. Selger har nettopp flyttet til Oslo. Han har ikke stesset med salget ennå, men nå har han gjort oppgraderingene som trengs.

Budrunden ble avlyst på dyr villa i Bergen

Samtidig skal det nevnes at Alræk solgte en kostbar villa i Bergen denne uken. I det han beskriver som et unntakstilfelle ble visningen avlyst og boligen gikk unna etter én dag på Finn.no, ifølge BA.no.

– Det er litt symptomatisk, for selv om en bolig ligger i det øvre prissegmentet, så er det noen tilfeller der du får en veldig kjapp avklaring. Men den gjennomgående trenden i Bergen er at det tar tid med dyre boliger. Målgruppen er smal, sier Alræk til Bonansa.

– Dynemikken er veldig enkel, for det er mange som evner å kjøpe bolig til en pris mellom to og fire millioner. Da blir det press i dette markedet. Hus som dette ved Kyrkjetangen er det litt færre som har råd til.

Taksten på eneboligen er ikke endret

Taksten i Rogges vei er den samme som før, til tross for investeringene i innvendig og utvendig fornyelse.

– Vi har også justert prisantydningen noe for å imøtekomme markedet, sier megleren.

Nå jobber Alræk gjennom sine markedskanaler for å nå et bredest mulig publikum.

– Vi har også en unik boligkjøperbase, der vi har en del potensielle kjøpere. Dessuten er vi en tung aktør og jobber tett oss kolleger imellom. Vi jobber også sammen med banken, som sitter på kunnskap om hvem som kanskje kan ønske å kjøpe, sier Alræk.

Hvitt og grått er fargene på de fleste norske hus

Tall fra DNBs eiendomspuls i juni, som er basert på en undersøkelse utført av Ipsos MMI, viser at halvparten av norske hus er hvite eller grå. For noen uker siden skrev Bonansa om Bergens mest omtalte hus i år, Villaveien 1 på Nygårdshøyden. Der har nye eieren flyttet inn. Gjett hvilke farger de maler huset i…

– Det har i lang tid vært tradisjon for å velge lyse og luftige farger på boliger i kystområdene. Enkelte steder har også regler om å male hvitt. Men uansett om det er fritt frem eller regler for hvitmaling, velger de fleste hvitt eller grått over hele landet, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DNB.

Jo lavere utdannelse vi har, desto mer fargerike hus har vi, viser MMI-tallene til DNB. Blant dem med lav utdannelse fortrekkes både grå, røde, grønne og brune hus. 30 prosent av dem som sluttet etter ungdomsskolen foretrekker grått, mens det bare er 19 prosent av de med høyest utdannelse som sverger til grått. For øvrig er gult mest populært blant godt voksne med lav utdannelse. Totalt velger 5 prosent av oss gult dersom vi fikk velge fritt imalerbutikkhyllene.

Vi blir mer dristige i valget av husfarge

Da Bonansa skrev om Pippi-huset i Villaveien, snakket vi med kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen. Hun mener nordmenn etter hvert er blitt mer dristige.

– Vi ser absolutt at nordmenn nå drister seg til å ta i bruk farger – gjerne sterke farger og noe utradisjonell fargebruk. Det er viktig å bruke farger fordi de påvirker oss mer en vi tro. Nordmenns favorittfarge er blått. Det svarte 31 prosent av alle menn og 23 prosent av alle kvinner i en undersøkelse Fargerike gjennomførte via Norstat. Likevel ser vi få blå hus, noe som er litt synd ettersom mange hus kler fargen godt, sier hun.

Vi tror du også vil like disse sakene: