Salget av Villaveien 1 tidligere i år, er blant de mest omtalte eiendomsovertakelsene i Bergen. Saken Bonansa skrev om husets historie da det ble lagt ut for salg, er lest av rundt 150.000. Enda flere har lest om det første, noe humoristiske budet som kom – i speciedaler. Salget drøyde og prisen ble satt ned, før et ungt psykologpar kom utenbys fra og kjøpte hele herligheten.

Paret overtok huset 1. juni.

Stillas på plass

Siden har stillas kommet opp på den sørvendte fasaden på toppen av Nygårdshøyden. Nå er malerarbeidet i gang. Huset som lenge har prydet området med to nyanser av brunt, holder på å skifte farge.

Bonansa har snakket med de nye eierne, men de er svært tilbakeholdne. De ønsker ikke å fortelle mediene og Bonansas lesere hva som skal skje fremover.

– Alt er veldig kaotisk nå, men kanskje senere, er den knappe beskjeden Bonansa får.

  • Hvilken farge ville du valgt på huset? Stem i bunnen av saken!

Radikal forandring

De utvendige planene er dog synlige for enhver som passerer huset i Olaf Ryes vei. Malingsarbeidet antyder at huset kommer til å skifte utseende nokså radikalt.

FØR: tidligere var huset malt i to nyanser av brunt.

FØR: Tidligere var huset malt i to nyanser av brunt. FOTO: Nicolas Langvand, Imotiv

Nå er det nemlig lyse nyanser av hvitt og grått som begynner å skjule den gamle brunfargen.

Villaveien rommer 700 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer. De utvendige flatene er gigantiske og huset har en rekke utsmykninger. Disse kommer tydelig frem når man bruker to farger i stedet for en.

Dessuten mener ekspertene at lyse farger virker forstørrende, mens mørke farger demper ned store hus. Derfor virker lyse hus større enn mørke.

Dette er moderne

Men hva er det egentlig som trender akkurat nå?

– Vi ser absolutt at nordmenn nå drister seg til å ta i bruk farger – gjerne sterke farger og noe utradisjonell fargebruk. Det er viktig å bruke farger fordi de påvirker oss mer en vi tror, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, til Bonansa.

– Nordmenns favorittfarge er blått. Det svarte 31 prosent av alle menn og 23 prosent av alle kvinner i en undersøkelse Fargerike gjennomførte via Norstat. Likevel ser vi få blå hus, noe som er litt synd ettersom mange hus kler fargen godt.

Dette er mest populært

Fortsatt er det nemlig hvitt som er den mest populære fasadefargen blant nordmenn, både i urbane strøk og på landsbygden. Dermed treffer de nye eierne av Villaveien godt. Grått har også vært hot de siste årene, mens rødt er en klassiker her i Norge, får Bonansa opplyst fra ekspertene.

– Både fargesterke og nøytrale farger har en viktig funksjon i dagens trendbilde, og salgstall fra Fargerike viser at nordmenn sakte men sikkert har blitt mer vågale, og for eksempel leker seg med farger på dører og andre detaljer også utendørs, sier Henriksen.

Sier noe om personligheten

– Hva sier fargen du velger på huset ditt om deg?

– Hvilken farge du velger handler jo også om din personlighet. Hva du ønsker å vise. Er du utadvendt og elsker gjester? Hvorfor ikke velge sterke glade farger. Er du mer sofistikert  kan du velge av de mer kjølige fargen som blått og grønt.

– I den senere tid har vi hatt en tendens til å male husene våre grå. Og ja, det kan være fint. Men samtidig mister husene litt sjel. Og ikke minst når hele områder ender opp å ha en monoton fargeskala, mener Fargerike.

Utrolig historie

Bonansa har tidligere skrevet hele den utrolig historien om Villaveien 1. Huset har rommet et persongalleri som savner sidestykke, fra den halte datteren til familien Krogh, via en kortvokst blondeingeniør som kom til Villaveien på hvit hest, til Marie Antoinette som pleide å spille flygel og røyker sigaretter i stuene. Siden ble det tysk overtagelse under krigen. Nå fortsetter den, altså, med et nytt persongalleri. Her er ett av de mange bildene vårt Villaveien-arkiv rommer. Dette er rundt 100 år gammelt og viser spisestuen i huset. Se flere bilder her.

SPISESTUEN: Dette bildet er fra spisestuen i huset, datert til starten av 1920-tallet. Mannen som sitter ved bordet er ukjent. FOTO: Atelier KK, Billedsamlingen UIB

SPISESTUEN: Dette bildet er fra spisestuen i huset, datert til starten av 1920-tallet. Mannen som sitter ved bordet er ukjent. FOTO: Atelier KK, Billedsamlingen UIB

Tok’an helt ut i Horten

En kvinne som nok ville gått hakket lenger enn de nye eierne av Villaveien 1, er Kate-Alice Mandal-Hergot i Horten. Tidligere denne uken viste hun frem huset sitt til NRK, etter at hun søkte kommunen om tillatelse til å male det likt Pippi Langstrømpes Villa Villekulla. Hun fikk nemlig ja fra kommunen, og er ferdig med malingsarbeidet. Dermed ser det slik ut hjemme hos Kate-Alice og familien nå:

FRISKT: Huset i Horten er en tro kopi i Pippis, med rosa, grønt og gult. Hva synes du? Er det fint? FOTO: Privat

FRISKT: Huset i Horten er en tro kopi i Pippis, med rosa, grønt og gult. Hva synes du? Er det fint? FOTO: Privat

– Dette hjelper på på grå dager, sier hun til Bonansa.

– Det ser alltid bra ut hjemme hos oss nå.

Tidligere var huset hennes hvitt, slik de andre husene i nabolaget er.

– Jeg var jo veldig spent på hva folk ville si og våget ikke å gjøre noe før jeg fikk skriftlig samtykke fra kommunen. Siden har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, sier Kate-Alice.

Også innvendig har familien gjennomført Pippi-stil. Se bare her:

SNART FERDIG: - Det er bare badet igjen, sier eieren til Bonansa. FOTO: Privat

SNART FERDIG: – Det er bare badet igjen, sier eieren til Bonansa. FOTO: Privat

INNVENDIG OGSÅ: Også innvendig har familien tatt'an helt ut. FOTO: Privat

INNVENDIG OGSÅ: Også innvendig har familien tatt’an helt ut. FOTO: Privat

– Ta hensyn

– Vi er opptatt av at man skal ta hensyn til husets historie og arkitektur, men vi ser også på hva slags farger naboene har. Vi ønsker ikke å kopiere naboene, men harmonisere, sier Henningsen hos Fargerike.

– Det som er viktig, er å se på husets fargepalett, der fasader, detaljer, dører og vinduer henger sammen. En god fargepalett består av hovedfarge, kontrastfarger og aksentfarger, og for å få en god helhetlig fargepalett prøver vi å utfordre våre kunder til å leke seg med spennende farger på dører, vinduer og staffasje for å skape kontrast. Det er ikke så skummelt som å leke med selve husveggen.

Mer om Villaveien 1-salget:

Her kan du stemme:

 

Hvilken farge ville du valgt på Villaveien 1?

Se resultater

Loading ... Loading ...