3D-VISNING: Fra dette bildet kan du zoome deg rundt i den 38 kvardatmeter store leiligheten.

3D-VISNING: Fra dette bildet kan du zoome deg rundt i den 38 kvardatmeter store leiligheten.

Det gikk for seg i en budrunde på en ettroms leilighet i Nattlandsveien i forrige uke. Et 38 kvadratmeter stort krypinn ble lagt ut for 1,6 millioner kroner.

I Trondheim satt en kar som ikke kunne komme på visningen engang. Han var med og presset prisen opp 200.000 kroner.

Årsaken, tror Per Magne Birkeland fra Privatmegleren, er en nyvinning fra selskapet han jobber for.

–  Vi fikk laget en 3D-visning ved hjelp av Diakrit. Dette er et helt nytt produkt for oss. Jeg var i utgangspunktet skeptisk, for vi meglere er jo litt fastgrodd i gamle spor. Men dette ble virkelig veldig bra. Tilbakemeldingene var svært gode. Noen mente det var akkurat som å være i leiligheten, sier Birkeland.

400.000 over takst

Det er ikke uvanlig at mindre leiligheter går over takst og prisantydning om dagen. I forrige uke skrev Bonansa om Monica Remøy (27) som tjente en halv million på ett år på sin leilighet. Hennes leilighet var riktignok midt i sentrum, men visningene Bonansa har besøkt de siste ukene er fulle av foreldre, som stiller sammen med sine håpefulle bergensstudenter.

Høy pris

Prisen i Nattlandsveien var likevel over all forventning.

– Takstmannen satte prisen til 1,6 millioner. Selger trodde ikke vi ville nå det engang, sier megler Birkeland.

– Selv hadde jeg trodd vi skulle ende et sted mellom 1,5 og 1,6, legger han til.

Fasiten etter budrunden lød på to millioner kroner.

  • Vil du ha siste nytt om bolig på Facebook? Klikk her!

– Dette er isolert sett en veldig bra pris. Vi er her oppe i 52.000 kroner kvadraten, sier Birkeland.

HØY PRIS: Den ettroms leiligheten i Nattlandsveien på Landås gikk for 52.000 kroner kvadraten. FOTO: Privatmegleren

HØY PRIS: Den ettroms leiligheten i Nattlandsveien på Landås gikk for 52.000 kroner kvadraten. FOTO: Privatmegleren

Presset opp prisen fra Trondheim

Onsdag kom det ferske boligtall for juli fra Eiendom Norge. Bonansa har studert tallene, bydel for bydel. Dessverre slår Eiendom Norge sammen bergenske bydeler, og tilbyr kun sammenslåtte tall. Dermed viser de tall for Bergenhus og Årstad – der Landås ligger – samlet, selv om sentrum nok løfter tallene for denne delen av Bergen.

– Vi gjør dette for å ha et godt nok tallgrunnlag, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, til Bonansa.

Dermed er kvadratmeterprisen de leverer for Landås på 50.556 kroner.

– Det var flere som deltok i budrunden, men mest spesielt var det med han i Trondheim, som kunne hadde sett på 3D-visningen. Han var med på budrunden til vi rundet 1,8 millioner, og presset dermed prisen opp de første 200.000 kronene over takst, sier Birkeland.

Har mange norske kunder

Diakrit er i utgangspunktet et svensk selskap. De har utviklet digitale markedsløsninger for eiendomsbransjen siden 2001. På verdensbasis har de rundt 1500 kunder. De opererer fra Bangkok, Sverige, Norge og Danmark, og har 350 ansatte.

– 3D-tegninger har blitt mer en bransjestandard de siste årene, sier salgssjef hos Diakrit, Mikael Joelsson.

Nå kommer Bergen etter. Dermed kan kjøpere sitte hjemme foran datamaskinen og virtuelt bevege seg rundt i boliger de vurderer å kjøpe.

– Vi leverer totalt 15.000 oppdrag i Norge og 80.000 i Scandinavia per år. Våre største kunder Norge er Eiendomsmegler Vest, Eie Eiendomsmegling, Krogsveen, Home og Kaaland & Partners i Bergen, sier Joelsson.

For meglerselskapene i Bergen gjelder dette kun nybygg, men unntak av Privatmegleren, som er først ut med å tilby 3D-visninger for brukte boliger.

Koster rundt 3000 kroner

Birkeland hos Privatmegleren sier det ikke er veldig dyrt for selger å legge til 3D-tjenesten.

– For en leilighet ligger prisen et sted mellom 2500 og 3000 kroner. Skal du vise frem et helt hus, blir det kanskje litt dyrere. Jeg kommer selvsagt ikke til å kreve at folk kjøper dette fremover, men det kommer til å være en svært sterk anbefaling fra min side. Folk er selektive og raske med å plukke ut hvilke visninger de vil gå på. Produktmessig vil jeg si dette er på linje med da vi fikk bilder i prospektene, for det har vi ikke alltid hatt, sier Birkeland.

  • Vil du ha siste nytt om bolig på Facebook? Klikk her!
400.000 OVER TAKST: Leiligheten i Nattlandsveien gikk for 2 millioner kroner. FOTO: Privatmeglernen

400.000 OVER TAKST: Leiligheten i Nattlandsveien gikk for 2 millioner kroner. FOTO: Privatmeglernen

Tilbyr film av boligen

Det er ikke tvil om at meglerbransjen går nye veier for å selge boliger. Tidligere i år skrev Bonansa om en bolig i Fyllingsdalen, som ble solgt med film med skuespillere og det hele fra det som var et skikkelig retrokupp. Denne var det selskapet Eie som sto bak.

– Vi har ikke begynt med 3D på brukte boliger ennå, men har det på en del nybygg, sier megler Ole Anders Strand Teslo.

I stedet bruker de mye film.

– Her varierer prisen veldig alt ettersom hva man ønsker, men du kan få det helt ned i 3000 kroner. Skal du vise veldig mye, vil prisen ligge opp mot 10.000 kroner, sier Strand Teslo.

Må vurdere nytteverdien

Eiendomsmegler Vest er også blant dem som tilbyr film av boligen. En standard film varer i 30 sekunder og viser boligen fra utsiden og innsiden.

– Vi har kikket litt på dette med 3D, men vi tilbyr ikke det akkurat nå, sier regiondirektør Martin Raknes.

Det er hans selskap som står bak den stående prisrekorden i Bergen.

– Med alle nyvinningene som kommer inn i bransjen, så går det som regel kort tid før alle tar det til seg. Det man kan spørre seg er om det tilfører noen verdi eller om det bare er et kostnadsøkende element i salgsprosessen. Hvis det viser seg at det er noe som markedet etterspør det, så er vi åpen for det meste, legger han til.

  • Vil du ha siste nytt om bolig på Facebook? Klikk her!

Vi tror du også vil være interessert i disse sakene: