I Bergen avtar antall kjøpere noe, og markedet normaliseres. Det samme gjelder i Trondheim. Det viser tall DNB Eiendom la frem under en presselunsj tirsdag.

Prosent solgt over prisantydning. Kilde: Eiendomsverdi/Finn.no/Meglerfront

Prosent solgt over prisantydning. Kilde: Eiendomsverdi/Finn.no/Meglerfront

I Oslo, derimot, selges 80 prosent av boligene over prisantydning. Tallene er for alle boligsalg og for alle eiendomsmeglerforetak i Norge.

– I Oslo er det mange interessenter, altså folk som skriver seg på liste eller aktivt ber om informasjon om boligen. I snitt for landet er det 13 interessenter per bolig, tre flere enn samme periode i fjor, sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

De ser et klarere skille mellom Oslo og de andre byene, aktivitetsnivået i boligmarkedet er høyere enn resten av landet.   

– Vi tror den største årsaken er at det bygges for lite i forhold til hvordan Oslo vokser. Det er for lavt tilbud i forhold til etterspørsel, og da vil prisene fortsette å stige, sier Halvorsen.

Her går prisene den andre veien

I Stavanger er det for tiden veldig annerledes. Det er kun 20 prosent av boligene som går over prisantydning.

OLJEN PÅVIRKER PRISENE: Det merkes på boligmarkedet at mange har mistet jobben i oljenæringen, mener Terje Halvorsen i DNB Eiendom. FOTO: Kolonihaven

Mange boliger er ute for salg, og boligsalget påvirkes av olje- og oljerelaterte næringer der folk mister jobben, mener Halvorsen. DNB tror på prisnedgang i Stavanger, i hvert fall etter sommeren.

– Det ligger en negativ sky over byen som inneholder mye usikkerhet, sier Halvorsen.

Prognose for 2015

DNB Eiendom tror vi ender med en årsvekst i boligprisene på 7,4 prosent i 2015.

– Men det er vanskelig å spå, fordi vi ser så store forskjeller mellom by og land. Og forskjellene blir bare større og større, samtidig tror vi på et sunt boligmarked i resten av 2015, med unntak av Stavanger, sier Halvorsen.

Omsetningstid for mai i dager. Kilde: Eiendomsverdi/Finn.no/Meglerfront

Omsetningstid for mai i dager. Kilde: Eiendomsverdi/Finn.no/Meglerfront