Kan du huske sensommeren i fjor? Middag på terrassen, gode venner, god stemning. Så kom vepsen og ødela?

Mange er redd veps, og enkelte er allergisk. Vepsen tar faktisk liv hvert eneste år.

– Det er ofte slik at det er vepseår annethvert år, på 2000-tallet har dette vært partallsårene, sier Frode Ødegaard, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning.

– Ikke få panikk

veps2amundsenleft

FOTO: Paul Sigve Amundsen

Ødegaard sier at man i år forventer mindre veps, i alle fall i sør-Norge.

Og forskeren og hans kolleger har hatt rett før, senest i fjor. De spådde nemlig at 2014 ville bli et vepseår, selv om det var svært få veps i 2013 – og selv om det var svært få dronningveps som overvintret. Og de fikk rett, som før.

– Værforholdene styrer jo mye, og vi har hatt en veldig dårlig sommer til nå. Det tilsier at vepsen ligger litt etter skjema. Samtidig er det altså et oddetallsår, så det er mye som tyder på mindre veps denne sommeren, sier han.

August er den verste vepsemåneden.

– I månedsskiftet august/september går bolene i oppløsning, og vepsen kan dermed bli en plage når man sitter ute og spiser, sier Ødegaard.

– Har du noen tips?

– Det viktigste er å holde seg rolig, ikke få panikk, selv om det kan være vanskelig der og da. Så kan man gjerne trekke inn middagen, det er kun en kort periode det vil være en plage.

Slik holder du vepsen unna

Ødegaard sier at vepsen har et ufortjent dårlig rykte, og at vi ikke må glemme at de er et nyttedyr.

Dersom du likevel ikke ønsker å trekke middagen inn på grunn av veps, så kan noe av dette være verdt å tenke på:

  • Bruk lokk, plast eller lignende til maten. Det gjør det vanskeligere for vepsen å oppdage den.
  • Har du klær med sterke farger? Dette kan vepsen tro er blomster, unngå dette om mulig.
  • Skal du nyte middag ute kan det være en god idé å sette en liten skål med syltetøy eller noe annet søtt et stykke bortenfor. Det er stor sannsynlighet for at vepsen da vil holde seg der.
  • Vær obs på parfumelukt, vepsen kan tiltrekkes av dette da den kan tro det er blomster.
  • Du har garantert sett trikset med å klippe en brusflaske i to, fylle syltetøy eller annet søtt i bunn, og stikke flaskeåpningen ned. Dette gjør at vepsen ikke klarer å finne veien ut igjen, og kan derfor være verdt å bruke litt tid på.

Veldig redd?

  • Det er mulig å få kjøpt beskyttelseslokk til brusboks og ølboks for å slippe at veps lurer seg oppi. Man kan også kjøpe insektnett til vinduet, og så finnes det fluesmekker. Her er kanskje den elektriske varianten best, den kan du bruke i luften, da den vil gi insektene et dødelig støt.Les også Erik Hanøys kamp mot vepsebolet her.