FOLKSOMT: Noen visninger er mer folksomme enn andre. Og det er ikke alltid det er fordi de som er der akter å legge inn bud. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

FOLKSOMT: Noen visninger er mer folksomme enn andre. Og det er ikke alltid det er fordi de som er der akter å legge inn bud. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

Tidligere i sommer ble et hus i nabolaget mitt lagt ut for salg, og det er jo alltid en hendelse som får praten til å gå mellom naboene.

En drøy uke senere var jeg på vei hjem etter en treningsøkt. Da jeg ble møtt av et overraskende syn. Halve nabolaget var på vei oppover gaten, man skulle nesten tro velforeningen arrangerte et forsinket 17. mai-tog! Enda mer overrasket ble jeg da jeg så at min kone tok del i denne folkevandringen.

Jeg lurte jo hva som sto på, og fikk til svar at de alle skulle på visning. Nå er det ingen god følelse å få vite at din kone er lysten på å flytte, men jeg følte meg såpass sikker på ekteskapet vårt at jeg minnet henne på at hun ikke er på husjakt. Hun lurte på hva det hadde med saken å gjøre…

Det samme var tilfelle for resten av gjengen. Alle skulle bare ned og se, ingen hadde planer om å legge inn bud. Nå var ikke jeg til stede på den aktuelle visningen, men har blitt fortalt at den var meget godt besøkt. Ulempen for selger var imidlertid at samtlige som var innom bodde i vårt nabolag. Dermed kom det heller ingen bud.

Jeg må innrømme at jeg ble litt fascinert av dette fenomenet, så jeg tok kontakt med tre av Bergens mest anerkjente eiendomsmeglere. Joda, alle tre kunne fortelle at dette er veldig vanlig, men meglerne har egentlig ikke noen motforestillinger. For dem så er det viktig å få et godt besøk på visningen, siden det kan gi inntrykk av stor interesse for boligen. Selgerne derimot, de er ikke like fornøyde. Det skaper visstnok en smule irritasjon at naboene stikker innom.

Jeg lurte på om meglerne hadde noe navn for dette, slik som for eksempel flyspottere, men det hadde de ikke. Det var da det slo meg at jeg kunne komme med et bidrag til det norske språk. Det må jo være mulig å finne et navn på disse visningsgjestene uten flytteplaner. I 2005 kom den amerikanske filmen «Wedding Crashers», der Owen Wilson og Vince Vaughn spiller to glade lakser som dukker opp i bryllup der de ikke er invitert.

Jeg lanserer derfor uttrykket visningskrasjer, det vi si en person som dukker opp kun for å tilfredsstille sin egen nysgjerrighet. Om uttrykket får en popularitet som sikrer det en plass i norske ordbøker, det gjenstår å se, men jeg har i hvert fall gjort et ærlig forsøk.

Mer fra Erik Hanøy: