FÅR DET IKKE TIL: Slik ser det ut etter at fruen i huset har fyrt i peisen. FOTO: Erik Hanøy

FÅR DET IKKE TIL: Slik ser det ut etter at fruen i huset har fyrt i peisen. FOTO: Erik Hanøy

Det er funnet bevis for at homo erectus, forløperen til det moderne mennesket, hadde lært seg å tenne opp ild allerede for en million år siden.

Dette var en viktig faktor for å kunne spre artens utbredelse, da det ble mulig å befolke kjøligere landområder. Sett i lys av hva våre svært fjerne forfedre fikk til, fremstår det som ytterst pinlig at en voksen mann som meg selv ikke er i stand til å fyre i ovnen.

Jeg har en moderne vedovn i stuen, av den typen som er så effektiv at det knapt nok skal ligge noe aske igjen neste morgen.

Problemet er bare at jeg ikke får vedkubbene til å brenne. Jeg har prøvd alle mulige kombinasjoner av hvordan de to luftespakene er stillt inn. Jeg har prøvd å tenne på øverst, nederst, i midten, har laget imponerende byggverk av små og store vedkubber, satt vinduene på vidt gap og latt ovnsdøren stå åpen.

Jeg har til og med sett instruksjonsvideoer på Youtube. Uten resultat.

Den eneste metoden som fungerer, er å bruke en gedigen mengde avispapir. (Ja, jeg vet at man ikke skal gjøre det, men i nøden er gode råd dyre…)

Da oppnår jeg et flammeinferno på sekunder, og hvis – jeg understreker hvis – ildguden ser i nåde til meg, så tar flammene også tak i en av vedkubbene.

Jeg har veldig lyst til å skylde på ovnen, men det er et argument som faller på sin egen urimelighet. Min kone har nemlig ingen problemer. Hun bruker en ørliten papirflik for å få flamme, og et minutt senere brenner vedkubbene så du skulle tro de befant seg midt i en gammeldags bybrann! Helt utrolig, og særdeles frustrerende!

Jeg har imidlertid akseptert min egen utilstrekkelighet, så hjemme hos oss har vedfyring blitt fruens domene. Jeg skal imidlertid ikke legge skjul på at jeg synes det er litt flaut å ikke strekke til. Det er mulig jeg fremstår som gammeldags, men jeg mener at et voksent mannfolk bør være i stand til å få i gang et bål. De klarte det jo for en million år siden!

Det er imidlertid et lite lys i horisonten. Jeg leser at eksperter på luftforurensing har tatt til orde for å forby vedfyring, siden det visstnok forurenser mer enn Bergens samlede bilpark. Skulle bystyret gå til et så drastisk skritt, så skal de ihverfall vite at det er en 45 år gammel mann i Fyllingsdalen som er dem evig takknemlig!