Familien forlenger sommeren med utepeis.
Da kan de bli sittende på skinnfellene rundt peisen til langt på natt, også midt på vinteren.
Noen ganger har de grillet pølser med barna. Vennene mener åpne flammer gjør noe med samværet, selv om man sitter på en terrasse og ikke i skogen.
– Det er noe universelt med å samles rundt leirbålet. Da snakker vi om livet, eller vi kan bare sitte og se inn i flammene, forteller Bøen, og tar av seg sokkene.
Inspirert av gamle japanske hus ønsket Junge å bygge ildstedet litt nedenfor sittestedet.
– Da utnytter du varmen bedre, du får en varmeboble rundt her, sier han, og tegner en bred halvsirkel rundt peisen.
Velg riktige materialer
Det bekrefter murer og ovnsbygger Viggo Ballo.
– Hvis du løfter bålet opp, får du mindre glede av varmen. Med bålet på bakken sprer varmen seg mer, sier han.
– Materialene må tåle påkjenninger av varmen. Inne i flammene bør det være ildfast stein av en viss tykkelse. Ellers kan man bruke teglstein, og der det ikke blir veldig varmt, går det bra med Leca eller lignende, sier han.
Avstanden til treverk bør være minst en meter, og fundamentet må være solid.
– Den må stå stødig fra jorden og opp, sier Ballo.
Dette er utepeistrendene
Hagedesigner og daglig leder i Lark landskap, Yvonne Dengin, har skrevet flere hagebøker og designet hager for en rekke personer som ønsker et ildsted ute. Hun har merket seg endringer i folks ønsker for utepeisen.
– Dessuten ønsker flere menn å lage mat ute, og mange som har hatt gamle utepeiser, bytter dem ut med pizzaovner, forteller Dengin.
Bakerovnen kan imidlertid gjøres om til ildsted ved at man lar døren stå åpen og fyrer med ved. Motsatt kan en utepeis lett bli en grill hvis man legger en rist inni.
Det er verdt å være oppmerksom på noen ting rundt valg av materialer.
– Leire suger vann, og tåler derfor frost dårlig. Slike ovner bør tas inn om vinteren. Jern får en rusten overflate og kan farge dekket under hvis det regner. Jern blir for øvrig også glovarmt, og er kanskje ikke så godt egnet for småbarnsfamilier, da er mur eller naturstein tryggere, sier Dengin.
Hvis man ønsker et plassbygd ildsted, kan det med fordel integreres i en mur, eller et større utekjøkken, mener hun.
– Da blir det ofte en mer vellykket helhet enn en svær peis med pipe, som kan forstyrre både utsikt og opplevelsen av rommet, sier hun.
– De tåler ikke regn, så da må du ha deksel eller tak, minner Dengin om.
Overnatter foran peisen
Over Nordstrand begynner himmelen å mørkne.
– Faren er at når du først sitter her, går timene fort, sier Junge.
Varmen er såpass sterk at nabogjengen iblant må sette seg litt vekk fra flammene. Om vinteren har det hendt at de har frost i nakken og er glovarme foran. Junge råder andre som vurderer utepeis til å tenke på at den skal varme så det monner.
– En frittstående utepeis kan du stå en halvmeter fra uten å bli varm, mener han.
Å bygge peisen selv, i samarbeid med murer, syntes han var både gøy og rimelig. Under byggeprosessen var han i tvil om hvor høy peispipen burde være.
– Jeg hadde egentlig ikke lyst på den høye pipen, men uten den hadde det vært røyk overalt her.
– Det må ikke bli for mye styr. Utepeisen min skal være et sted for kos, prat og hygge – en litt annerledes kveld, sier han.
Har du lest saken om Bestemorhølet og Dritarholet? Den finner du her!