oddvarsleifgullstein2rett

Norges første Arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan bli en god nabo. Nå har vi altså fått en liste over hvordan man opptrer med skikkelig byvett.

Mannen som har hjulpet oss med dette er Oddvar Skjæveland.

Han er Norges første Arkitekturpsykolog og ledende fagperson innen miljøpsykologi. Han er utdannet psykolog/organisasjonspsykolog med doktorgrad i arkitekturpsykologi fra Universitetet i Bergen og Göteborgs Universitet.

Her er listen

– Bakgrunnen for denne listen er jo at det i mange norske byer er en utfordring å få folk til å bruke byene, forteller Skjæveland.

Her er listen hans over byvettregler:

1. Spis ute.

2. Bruk offentlige steder.

3. Bruk pengene i sentrum – ikke på kjøpesenter.

4. Gå til byen bare for å se.

5. Snakk med fremmede.

6. Finn et stamsted.

7. Ta med ungene.

8. Ta med jobben.

9. GÅ!

– Må ha fokus på butikker og serveringssteder

– Når det gjelder punktene om å spise ute og å handle i sentrum, så er det fordi det må være servering og butikker for å skape liv – og for at det kan være servering og butikker må det være gjester og kunder. Slik blir det en god sirkel, sier han, og påpeker at det samme gjelder utesteder.

– Det er ingenting som trekker folk så mye som folk, og uten restauranter og butikker er det ikke noe liv.

Han sier at mange byplanleggere tror at fine plasser vil få folk til å være i sentrum.

– Det er ikke sant. Byplanleggerne ser mye på det estetiske, men hvordan søylene på Torgalmenningen er betyr svært lite. Det er bare eye candy. Butikker og serveringssteder er mye viktigere, sier han.

Lite barnevennlig i sentrum

Han mener at det er dårlig lagt til rette for barn i sentrum.

– Man må ta innover seg at den digitale verden er kommet for å bli, en granittstein er ikke nødvendigvis spennende for dagens barn. I Sverige gjorde de et lite eksperiment med en trapp opp fra en undergang. De laget pianotangenter i den, og når man gikk på den så ga den lyd som et piano. Der kunne man gå og hoppe i trappen utendørs, og hvorfor i alle dager finnes det ikke et eneste eksempel på å bruke teknologi for å gjøre byrom aktive i Bergen, sier Skjæveland.

Han synes barn er svært viktig i bybildet.

– Det er ingenting som er så fint i bybildet som barn. De tilfører byen liv, og de er i tillegg veldig kontaktsøkende mellom voksne. Jeg vil si at det er få ting som gagner byen mer enn barn, sier han.

Sære nordmenn

Han vil at man skal være mer i det offentlige rom. Er det ikke en benk, så kan du sette deg på fortauet. Eller i en trapp.

– Vi elsker å sette oss ned og bare se på folkelivet når vi er i utlandet, det kan du også gjøre her hjemme. Det tilfører bare liv til byen.

Og dersom du ikke har snakket med en fremmed i dag, så kan du godt gjøre det.

– Det er ikke tradisjon for det i Norge, andre deler i verden synes de dette er sært. De oppfatter det som at man er mutt og sær, og det er manglende kulturell kompetanse. En amerikaner listet nettopp opp norske særheter, blant dem skrev han at han var sjokkert over at man i Norge ikke snakker med kassadamen, sier psykologen.

Samtidig er vi snare med å hilse når vi går i fjellet, der kan det til og med hende at vi slår av en prat med hverandre.

Har du byvett? Bruk kommentarfeltet!