Du har sikkert sett en. Om ikke i virkeligheten, så på et bilde. En av disse fem fregattene til Sjøforsvaret – store og mektige.
Har du noen gang undret deg over hvordan det er å bo på et slikt fartøy over lengre perioder? Gjerne nærmere tre måneder – sammen med over hundre andre?
– Jeg savner mest å være ute. Det er ikke så mye frisk luft her, det er mye innestengt, sier kvartermester Marthe Eide (22).
Hun befinner seg på KNM Thor Heyerdahl i Storbritannia under Joint Warrior-øvelsen, Europas største militærøvelse.
Ingen vinduer
Dersom du har sett nøye på fartøyet, så ser du nok at det ikke er vinduer andre steder enn på broen. Det er en besetning på 120 mennesker, og under Ocean Shield i Adenbukten huset faktisk KNM Fridtjof Nansen hele 170. Om du da har i bakhodet at mannskapet mesteparten av tiden må være under le, er det ikke vanskelig å forestille seg at det kan bli litt tett.
– Det blir litt tørr luft, så noe av det første jeg gjør når jeg kommer hjem er å gå på fjellet. Jeg er veldig glad i å være ute, sier Eide.
Hun synes hun har en gøy jobb, og selv om de bor tett – så blir det tid til litt privatliv.
– På lugaren jeg bor går vi forskjellige vakter, det betyr at det ikke er folk der hele tiden.
Hjemmekoselig
Fregatten er et krigsfartøy. Den er utstyrt til å bekjempe trusler i luften, på overflaten og under vann. Livet om bord er preget av respekt og samhold – og du må akseptere at det ikke blir så mye privatliv. Her sover, spiser og lever man med alle de andre tett på seg. Det kan være tøft, men det er også med på å skape et godt miljø der grad ikke har så mye å si – og der det er god takhøyde.
For enkelte er det viktig å ta med seg minner hjemmefra.
– Mange av jentene har noe personlig på lugaren. Det er jo forheng rundt sengen, så vi kan henge opp litt ting, sier Eide.
– Hva har du da?
– Jeg har en kalender der det er nedtelling, så har jeg bilder av kjæresten min og familien – og noen stemningsbilder fra naturen.
Hun tar en liten pause før hun fortsetter.
– På badet har vi hengt opp bilder av kjendiser i bar overkropp, ler hun.
Det er kjekt å gjøre det litt personlig rundt seg, men det er ikke så enkelt.
– Vi kan jo ta med nesten det vi vil, men det er jo ikke så mye plass. Vi må jo også ha med både sivilt og militært antrekk, treningstøy og toalettsaker.
Ikke plass til rotekopper
Og det må være orden når man bor på et slikt fartøy. Både fordi man bor så tett på hverandre og det ikke er ønskelig for andre å snuble i dine ting, men også av sikkerhetshensyn. Det skal helst ikke være løse gjenstander på grunn av sjøsikring, tar fartøyet en kjapp retningsendring eller dersom det plutselig skulle bli røff sjø – så kan man ikke risikere at ting flyr veggimellom.
Du tror kanskje det ryddes og styres mye hjemme? Vel – på sjøen må det ryddes og vaskes hver eneste dag. Noen steder blir det vasket flere ganger om dagen.
Køyesenger og minimalt med privatliv
I Forsvaret er det forskjell på folk. Er du menig bor du på lugarer med plass til 6-8 mann. Matroser har lugarer med plass til 4, og befalene tildeles lugarer med plass til 2-4 mann. Har du høyere grad enn det får du enten lugar for deg selv, eller sammen med en annen.
– Trangt?
– Både og. Vi bor jo i køyesenger, sier kvartermester Martin G. Kjærsrud (26).
– Får dere noe privatliv?
– Litt, men ikke mye. Vi har jo forheng vi kan trekke for. Vi bor jo litt oppå hverandre, så det er godt å komme hjem til leiligheten å være litt alene. Det å kunne slappe av på sofaen, sier han.
Som kvartermester har han et lite bad på lugarene med eget toalett og dusj som han og romkameratene kan dele på. Matrosene og de menige har felles dusj og toalett.
– Litt godt å ha steget i gradene?
– Litt. Man sier jo ikke nei til større seng og eget toalett, ler han.
Lange perioder til havs
Kjærsrud har vært i Forsvaret siden 2008, først Hæren – og siden i Marinen.
Det lengste oppdraget han har vært med på er operasjone Ocean Shield i Adenbukten. Piratoppdrag. Der var han rundt 2,5 måneder – i to omganger.
– Det går greit. Vi har jo vakter der det er faste tider vi er på jobb, så er det mye rutine. Måltider og soving. Samtidig er dagene veldig varierte, man opplever mye med en slik jobb som dette.
Han forteller at det er mange som har med seg mobilen eller en annen bærbar enhet der man kan se på bilder av dem hjemme. Det er lite som henger på veggene på lugaren han er på.
– Hva gjør dere på når dere ikke jobber og har vakter?
– Vi har jo en del aktiviteter. Quiz, fellestreninger og film. Og noen ganger slapper vi bare litt av mellom vaktene.
Selv om de slapper av må mannskapet hele tiden være i beredskap. Mange interne øvelser må til for å holde dem skarpe og på tå hev. Når det er reelt er de nemlig avhengig av at kompisen kan jobben sin, at den gjør den kjapt og at det går på rutine.
– Det er et veldig godt samhold uansett grad. Vi er som en stor familie når vi er ute, sier han.
Det kan Eide skrive under på. De er ikke så mange jenter om bord, kun to befaler, åtte matroser og seks menige.
– Det går helt fint, vi er jo veldig vant med det, sier hun.
– Vi er blitt en fin jentegjeng her, og det er kjempegod stemning. Samtidig er det veldig deilig å komme hjem i egen seng. Der ingen bråker og snorker.