Susanne Puchberger (39) er fra Wien, og tok sin utdanning som diplomingeniør der. Arkitekten er en av tre i juryen til Bonansas tegnekonkurranse.
- Se de noen av de flotte tegningene vi har fått inn i bunnen av artikkelen.
KONKURRANSE: TEGN DIN DRØMMEBOLIG |
Er du under 13 år og glad i å tegne? Da håper vi at du har lyst til å sende inn en tegning av ditt drømmehus til oss.
|
– Barn er fantastiske, de bruker jo det de får. Så er det oss voksnes oppgave å gi dem en plass og en arena å leke på. De trenger ikke alltid en lekeplass, de boltrer seg over alt – men de trenger at noen områder er tilrettelagt for dem, sier Puchberger.
– Barn er en viktig brukergruppe av byen
Hun jobber hos 3RW Arkitekter, og holder kurs for tredje året på rad for arkitekthøyskolens andreklassinger. Der underviser hun i det å planlegge for andres behov, å forholde seg til reelle klienter.
– Jeg gjør det slik at vi har barn eller ungdommer som klienter. Dette er en veldig viktig brukergruppe i byen som veldig ofte blir oversett. De er aktive brukere, men har ingen stemmerett – og blir ofte utelukket i de store beslutningene, sier arkitekten.
Studentene skal jobbe med å utforme lekeplass, og vil lytte til barnas ønsker.
– Lekeplassene blir mer og mer ferdigbestilte og litt triste saker. Man forholder seg til regler, men ikke til barn. Det er viktig å forholde seg til sikkerhet, men man kan samtidig gi et mangfoldig tilbud. Vi vil gi barna mulighet for å fremme ønsker og være litt mer aktiv i byen.
Bonansa mener derfor at hun er perfekt til å sitte i juryen for tegnekonkurransen.
– Hva vil du se etter i barnas tegninger?
– Det blir jo lettere å se når jeg har hele spekteret – og det er vanskelig å sammenligne en på 3 år med en på 12 år. Men jeg vil jo se litt på funksjonalitet, hvor mange som kan bo i huset og orginalitet. Det er sikkert mange som kommer opp med mange gode ideer.
Hun har med seg kollega Inês Moço Pereira fra Portugal, som har sin arkitektutdanning fra Lisboa og Roma. Hun har ni års erfaring som prosjekterende arkitekt, og har ved flere anledninger vært engasjert som gjestelærer på bachelornivå ved Bergen Arkitekthøyskole (BAS) siden 2009.
Ser etter noe som ikke er helt vanlig
Å jobbe med barn handler ofte for arkitektene å legge egne estetiske ønsker til side, sier Puchberger.
– Vi må lytte på klienten og høre hva de ønsker, ta dem på alvor.
Hun påpeker at det offentlige har et stort ansvar når det gjelder vedlikehold.
– En ting er å få det med i byplanen slik at man kan skaffe det, men man må også ha realistiske budsjett til å kunne stelle med det og ta vare på det.
– Og man kan kreve mer kvalitet av uterommet. Bergen burde satse mye mer på det enn det de gjør.
Også Garant Home stiller med et jurymedlem, nemlig daglig leder for butikken i Åsane, Christoffer Thomsen.
– Jeg vil gjerne se etter noe som er litt spennende, og kanskje litt farger. En bolig som ikke er helt vanlig, men noe ungene synes er gøy, sier 23-åringen.
– Tegnet du mye da du var yngre?
– Nei, det gikk nok mest i fotball og andre ting, og tegnet jeg noe, så var det helst noe som hadde med fotball å gjøre. Det var jo den gang Brann var i Tippeligaen, ler han.
Han er veldig glad i gamle bergenshus og mye detaljer, og ser frem til å se mer på tegningene som er sendt inn.
Se noen av de flotte tegningene vi har fått inn