Hvis du ikke blir lett sjøsyk og er på jakt etter en bolig ved sjøen, kan du nå få 360 graders strandlinje i en bolig du kan ta med deg på hytten. Det vil si, boligen kan bli landstedet ditt, ettersom det er mulig å frakte den til dit du ønsker å bo.

  • Start videoen i toppen av saken for en omvisning!
FOTO: Per-André Wiberg

FOTO: Vidar Aursland/VETV.NO

Flyteelementet er på 225 kvadratmeter, inndelt i 25 skott med fem innganger. Her får du to bad, fem soverom, stue, spisestue, kjøkken og walk-in-garderobe.

Det er i tillegg tre terrasser om bord. Den ene strekker seg rundt nesten hele huset.

FOTO: Per-André Wiberg

FOTO: Vidar Aursland/VETV.NO

Litt av en flytteoperasjon

Det er ikke første gang øyen legges ut for salg i Bergen. I 2013 dukket det opp annonser fra Flytende Bolig AS, men da var den riktignok ikke på plass ennå. Luksusvillaen var i ferd med å ferdigstilles i Nord-Norge. Siden skulle den ferdigstilles i Bergen.

– Det er den samme boligen som selges nå, men nå er den på plass her, forteller selger Per-André Wiberg til Bonansa.

Operasjonen med å frakte boligen fra Vesterålen til Bergen var en god del mer omfattende enn han hadde sett for seg.

– Det der er en historie for seg selv, men for å ta den korte versjonen: Det finnes bare én fraktebåt i Norge som er stor nok til å ta dette huset med seg. Den går langs kysten hver tredje uke, og den første gangen vi prøvde å få den nedover, viste det seg at kjelleren var full av vann. Det var en liten skade, men da vi slepte den midtfjords, viste det seg at den var for tung, forteller husselgeren.

Dermed måtte fraktebåten gi opp.

– Tre uker senere var fraktebåten på samme sted igjen, og den gangen stilte jeg litt mer forberedt. Da fikk vi det til, forteller Wiberg.

Dermed ble huset lastet om bord på dekk i fraktebåten, og så gikk ferden sørover.

FOTO: Flytende Bolig

FOTO: Vidar Aursland/VETV.NO

Nye problemer i Bergen

Da de kom til Bergen dukket nye problemer opp.

– Huset skulle ligge ved en kai på Steinestø som jeg fikk låne av Statens Vegvesen, og vi hadde på forhånd sjekket at det var dypt nok. Likevel var det feil da vi kom og målte på nytt. Fraktebåten måtte naturligvis kvitte seg på huset, men det var jo ikke så lett å bare gjøre av det noe sted. Dermed kjørte vi rundt halve natten med huset på dekk. Til slutt vekket vi havnesjefen, sier Wiberg.

Da havnet det flytende huset på kaien på Dokken. Siden den gang ble det fraktet til Hetlevik på Askøy, der det ble ferdigstilt og pusset opp. Nå er det innflyttingsklart.

FOTO: Per-André Wiberg

FOTO: Vidar Aursland/VETV.NO

Eneste i sitt slag

Wiberg ble fascinert av flytende boliger for ti år siden.

– Jeg er jo egentlig fra fjellet og hadde knapt vært om bord i en båt, men det er noe med friheten og tilgangen til sjøen som gjorde at jeg begynte med dette, sier han.

Bergens Tidende har skrevet om Flytende Bolig-prosjektet til Wiberg tidligere. Også da Wiberg selv skaffet seg flytende bolig allerede i 2007.

– Det startet da de skulle selge en russisk kanalbåt i Bergen. Jeg var interessert, men den ble litt for gammel. Likevel ble jeg giret på prosjektet og begynte å reise rundt i Europa for å se på husbåter. Om natten googlet jeg. Den gangen kjøpte jeg en funkisbolig for å teste prosjektet. Det viste seg etter hvert at den ikke var helt som jeg ville ha. Det var for lite plass og litt for mye vedlikehold. Så da fortsatte jeg å lete etter det perfekte huset, sier Wiberg.

Nå har han funnet det – og laget det. Men det er altså til salgs.

– Men hvis ingen vil kjøpe det, så flytter jeg inn selv, sier gründeren.

FOTO: Flytende Bolig

FOTO: Vidar Aursland/VETV.NO

Kommer til Bryggen i oktober

Samtidig som han selger luksusvillaen som ligger klar på Askøy, har han enda en bolig på gang. Denne produseres nå i Polen, men kommer til Bergen i høst.

– Den skal ligge ved Bryggen og kommer til Norge i oktober. Da skal den være med på Raff Designuke – med visninger og foredrag, forteller Wiberg.

Dette huset har noe villaen på Askøy mangler.

– Det leveres med fremdrift og to utendørsmotorer. Så da kan du sitte i stresslessen og kjøre. Det er veldig kult, men jeg er egentlig aller mest opptatt av miljøaspektet. Den er selvforsynt med energi, sier Wiberg.

FOTO: Flytende Bolig

FOTO: Vidar Aursland/VETV.NO

Fornuftig pris

Han mener huset han selger nå har en fornuftig pris. Prislappen for “øyen” og luksusvillaen er satt til 4,85 millioner kroner. I tillegg må du ha et sted å fortøye.

– Boligprisene nå er jo skyhøye. Jeg kan produsere slike hus rimeligere, sier Wiberg, som mener dette er noe for fremtiden.

– Man kan jo for eksempel skaffe Bergen flere studentboliger på denne måten. Det har åpenbare fordeler, for det følger ingen sprenging og graving med et slikt konsept.

Annonsen ble lagt ut søndag, men det er allerede mange som har ringt.

– De fleste er bare nysgjerrige, men det er noen som er interessert.

– Hvor komplisert er det å få en plass til huset?

– Det er forsåvidt enkelt. Villaen krever i utgangspunktet kun en vanlig båtplass, men den er litt stor. Det er kanskje ikke alle marinaer som vil ha et så stort fartøy liggende, men du trenger egentlig bare en kai. Flere av dem som har ringt har egen strandlinje. Da er den jo perfekt.

FOTO: Flytende Bolig

FOTO: Vidar Aursland/VETV.NO

Vi tror du også vil like disse sakene: