– Det var ganske spontant. Jeg gjør det ofte slik, sier Kristian Pletten (26), der han sitter i sitt flytende hjem.

Med ikke stort mer enn motorbåterfaring begynte Pletten å drømme om livet på bølgene.

– Jeg hadde tenkt lenge at seiling virker gøy, men det var nesten ingen i min krets som drev med det, og jeg hadde aldri vært på seilbåt, sier han.

Pletten jobbet som IT-gründer, og begynte å høre på podkaster om seiling mens han arbeidet.

– Så begynte jeg å lete etter båt på Finn. Jeg leste meg opp, og fant ut hvilken båt jeg var ute etter.

Båt-1P

INKA: Navnet på båten tror Kristian Pletten kanskje kommer av at den er liten og tøff. Her fortøyd i Sandshamn like før de rundet Stad på vei til Bergen. FOTO: Privat.

Liten kriger

Valget hans landet på en Storfidra seilbåt, bygget i Sverige i 1985. Liten, solid, lang kjøl og trygg i grov sjø. I mai hentet han båten i Rørvik i Nord-Trøndelag, og under den to uker lange turen fikk Pletten en åpenbaring.

På dette tidspunktet hadde han flyttet hjem igjen til sine foreldre, noe som ikke var så stas for en 26 år gammel mann. Så med god støtte fra foreldre som var vant til en sønn som har gjort «litt sprø ting opp gjennom» flyttet han ut.

– Da jeg seilte ned fra Rørvik tenkte jeg at båten var «steike fin», og jeg egentlig like gjerne kunne bo i den, sier Pletten, som kan fortelle at båten heter Inka, men også at han har tenkt å omdøpe den når han blir mer kjent med båtens personlighet.

Båt-6

KJØLESKAP: Under dørken har Pletten lagret opp varer som normalt sett ville vært i et kjøleskap. Han er veldig opptatt av dobbeltfunksjoner, som at teppet holder varene under kaldere, men også gulvet varmere. FOTO: Kristoffer Antonio Skinlo

Båt2

ANKERDRAM: – Jeg trengte en flaske som kunne stå, så jeg målte den opp. I tillegg måtte den være bred slik at den ikke velter, og den måtte være brun og gull. Da jeg fortalte alt dette til damen på taxfreen i København skjønte hun ingenting. FOTO: Kristoffer Antonio Skinlo

Har ikke fortalt alle ennå

– Den er litt annerledes fra andre seilbåter, som ofte har dusj, toalett med septiktank og kjøleskap. Dette er nesten som å bo i telt.

Det passer den eventyrlystne bergenseren midt i blinken. Han synes ikke overgangen til seilbåtlivet var merkelig i det hele tatt.

– Jeg er glad i friluft, liker teltturer og er mye ute. Det føles som jeg er nær naturen, selv når jeg er inne. Du hører regnet tromme på taket, bølgene skvulpe og mastene knirke.

Pletten, som nå jobber som tømrer, tror alle som har båt drømmer om å dra på langtur.

– Det planlegger jeg også, litt i skjul. Folk flest vet ikke at jeg bor i båt! Jeg har ikke sagt det til alle, eller skrevet det på Facebook. Jeg har skrevet at jeg har kjøpt båt, ikke at jeg bor i den.

Båt-5

STUE OG KJØKKEN: Med sine 178 centimer har Pletten god plass til å stå oppreist, og han har rikelig med plass til både matlaging, jobbing og festing. FOTO: Kristoffer Antonio Skinlo

Billig og sentrumsnært

Nå er Pletten og båten fortøyd ved gjestekaien på Marineholmen, ved GC Rieber. Her har han bodd den siste måneden, noe han trives godt med. For ham er det viktig å bo sentrumsnært, siden han jobber i byn. Og ikke bare er det sentralt, men 26-åringen betaler mindre enn folk flest gjør for å bo på Møhlenpris.

– Jeg betaler 2000 kroner i måneden, for alt. Leie av båtplass, strøm, vann, og så har jeg tilgang på dusj, do, skapplass og vaskerom hos GC Rieber. Egentlig er 2000 dyrt for båtplass, men jeg ville bo sentrumsnært.

– Nå i det siste har det også vært mer sol, og da er folk mer ute, og griller og soler seg. Det er veldig sosialt!

Båt-10

FULL KONTROLL: Utenom at han synes fuktigheten gjorde det vanskelig å sove i starten, har 26-åringen hatt det strålende etter at han ble båtboer. FOTO: Kristoffer Antonio Skinlo

Minimalistisk og moro

Pletten beskriver seg som en enkel type. Han blir sjeldent avhengig av ting.

– Jeg liker å ha det veldig minimalistisk, og prøver ikke å ha så mye ting som er avhengig av elektrisitet. Og det er jo frys og kjøleskap på butikken, om det skulle være noe, så kan jeg jo bare hente mat der.

– De gangene jeg har det gøyest er ikke nødvendigvis de gangene det er mest komfort.

Båt1-1

VIL PÅ TUR: Pletten har reist rundt i verden, og drømmer om å reise mer langs norgeskysten. FOTO: Kristoffer Antonio Skinlo