Det er høst, den tiden av året da blomstersesongen er over for de fleste, og folk gjerne planter ut lyng og andre hardføre planter.
Men i Guri Haavis hage på Stabekk i Bærum er det fortsatt sommerlig. Der bugner det av rosa, lilla, hvite og noen gule blomster.
– Jeg tviholder på sommerplantene lengst mulig, sier Guri Haavi, som er utdannet sivilagronom og har mange års erfaring med å gi råd til hageglade nordmenn.
Vakre rosa høstanemoner står med lange stilker og store blader, ved siden av deilig duftende rosa og hvite floks og liljer.
Det er mengder av hvit, fyldig vierhortensia, som står lenge i blomst. Blomstrer lenge gjør også praktsolhatt, med knallgule kronblader.
Og det er mer: Lavendel langs hele husveggen. Et stort bed stappfullt av lyse- og mørkerosa georginer.
Ranunkelbusken, som blomstrer to ganger i sesongen, har nå igjen gule blomster.
Hvite, små blomsterhoder, med det betegnende navnet perleevigblom, har bredt kraftig om seg i et av bedene. Høstsedum har ennå ikke sprunget ut, men blir etter hvert rosa. Lilla asters er også i vente.
– De første blomstene kommer i mars, så har jeg blomster frem til november, forteller Haavi.
Planlegg hele hagesesongen
Suksessfaktoren for å få en blomstrende høsthage ligger i å planlegge for hele sesongen allerede tidlig på året, understreker hagedesigneren.
– Folk er ivrigst på å kjøpe inn planter på våren. Da er høstplantene bare noen små blad i en potte, det er ikke så lett å tenke seg hvordan det kan bli, tror Haavi.
Hun anbefaler folk å sette seg inn i blomstenes vekstsesong og hvordan ulike høstplanter kommer til å se ut.
Haavi medgir at det kreves litt jobbing å holde hagen blomstrende fra mars til november. Et par helger om våren og en sjau etter ferien går med til rydding, i tillegg bruker hun et par ettermiddager i uken både vår, sommer og høst. Om våren går tiden til å plante ut planter og luke ugress.
– Det lønner seg å ta mest mulig ugress om våren, da ser du det lett, og røttene sitter løsere, sier hun.
Utover sommeren er det lite luking, men noen planter må bindes opp, noen klippes av eller stusses. På høsten fortsetter det arbeidet, sammen med innhøsting fra kjøkken- og bærhagen. Plenklippingen tar mann og sønn seg av.
Knollene fra georginene graver hun opp ved første frostnatt og tar med inn på vinteren, sammen med oliventrær, pelargonier og afrikanske liljer, alt sammen i potter. Knapt noe i hennes hage er sådd i år, men er stauder som kommer igjen år etter år etter år.
– Noen ganger flytter jeg litt rundt på dem, for stauder kan få det litt for tett og trenge mer plass, eller kanskje noen planter ikke trives der de står, forteller hun.
Klatreplanter i trærne
Et annet av hagedesignerens tips for å forlenge blomstringssesongen er å plante høstblomstrende klatreplanter slik at de vokser opp i trær.
Et magnoliatre hadde vakre, rosa og hvite blomster, fire uker i strekk i vår. Nå henger store, dyplilla klematisblomster over greinene.
– Klatreplanter er det også lett å lage miljø med. En levegg med klatreplanter kan fort bli en liten, fin krok skjermet fra naboer, tipser hun.
Noen råd for lettere vedlikehold er å ha solide kantsteiner som holder formen på bedene. Dessuten kveiler svarte gummislanger med bitte små hull seg i flere av bedene til Haavi.
– Svetteslanger sørger for jevn, god vanning, og jeg kan sette det på om natten, sier hun.
Blomstene og plantene er dessuten plantet ganske tett, med lite rom for ugress.
Spiselige høstblomster
Mange av blomstene er ikke bare pene, de kan også spises. Oransje ringblomster og blomkarse med peppersmak.
De lilla, rosa og hvite erteblomstene er dekorative i kjøkkenhagen. Oreganoen har lyserosa, små blomster.
– Squashblomstene kan også stekes eller friteres, forteller hun.
Ikke bare for syns skyld, også for bienes, anbefaler hun gladelig en rekke planter som holder seg fine langt utover høsten. De summer omkring blant blomstene, sammen med en og annen blafrende sommerfugl.
– Biene er glad i alle slags mynte, de liker også lavendel, høstsedum og solhatt, forteller hun.
Den 1,3 mål store hagen er delt inn i soner, med grønnsakshage i ett hjørne, bær i et annet og ellers «øyer» med blomster, siv, trær, små stier og sitteplasser. Etter seks år i England har hun lært å sette pris på engelskmennenes «hemmelige hager».
– Jeg liker at man ikke oppdager hele hagen ved første øyekast, at det finnes kriker og kroker der man kan gå på oppdagelsesferd. I Norge har man gjerne et hus midt på plenen, et frukttre i hvert hjørne og tujahekk rundt, sier hun oppgitt.
Imidlertid er det Haavis erfaring som hagedesigner at folk nå gjerne vil ha det litt frodig, romantisk og bugnende, fremfor enkelt og stramt. De fleste vil ha det lettstelt, og unge mennesker ønsker gjerne spiselige vekster.
Haavi er opptatt av å få folk ut i hagene sine, at de ikke bare skal holde seg inne ved husveggene.
– Å sitte bare ti minutter ute blant blomstene og se på fargene og formene, gir ro i sjelen, sier hun.
Høststell av hageblomster
Høsten er tiden da plantene gjør seg klar for å møte vinteren. Ettårige sommerblomster setter frø før de visner, og staudene, som er flerårige, trekker opplagsnæringen ned i roten og forbereder seg på en ny vår.
– En plante som er frisk og i god vekst gjennom sommeren, vil klare en lang blomstring bedre enn en plante som er redusert på grunn av næringsmangel eller tørke. Det betyr at vi i løpet av sommeren må ta bort blader og blomster som er angrepet av sopp eller skadedyr, og vi må tilføre plantenæring og vann ved behov, sier Sissel Alvestad, gartner og produksjonsansvarlig for blant annet stauder og sommerblomster ved Vea, Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører.
Hun anbefaler å bruke en liten saks eller kniv i hagen.
– River man av blomsterstilkene eller bladene, er det fort gjort å få med seg litt for mye av planten dersom stilkene er litt seige, sier hun.
Sommerblomstene blomstrer, som navnet tilsier, om sommeren, og vil etter hvert utvikle frø. Da vil planten visne ned.
– Et godt tips for å forlenge blomstringen er å knipe av visne blomster og ta bort frøstandene. På den måten vil planten bare fortsette å vokse og blomstre så lenge det er tilstrekkelig med varmegrader og lys, forteller Alvestad.
Hun er heller ikke fremmed for å kjøpe nye planter på høsten, med blomster som til og med tåler noe kulde.
– Å plante nytt om høsten er den enkleste måten å få til en lang blomstringstid på, sier hun.