Det plasker ned utenfor stuevinduet, og du titter ut på terrassen. Garantert et kjent scenario fra denne sommeren.
Eldbjørg og Bernt Bratten fra Kleppestø er to av mange som har valgt å gjøre noe med akkurat det.
– Det har jo vært litt trasig med det været som har vært, men vi har kunnet sitte ute likevel. Vi kan bruke uteplassen uansett vær og vind, sier de.
Allerede i februar klargjorde de seg for vår og sommer ved å få skjerming og elektrisk tak over deler av terrassen.
– Nå trives vi mye bedre ute. Regn stopper oss ikke, men det er klart at vi foretrekker sol, sier Eldbjørg.
Stor trend
De er langt fra de eneste.
– Nesten alle som planlegger hage planlegger overbygg. Dette tok av da rottingmøbler til hagen kom for fullt. Disse møblene er ikke så enkle å stable vekk i en bod, så da er det svært praktisk med overbygg.
Hun sier at det er lurt å planlegge overbygg med en gang dersom du bygger hus eller skal fikse opp en hage.
– Det er en meget god investering både økonomisk og for trivselen, mener hun.
– Hvorfor er dette blitt så viktig for folk?
– Vi liker å være ute og med overbygg så utvides utesesongen. Ofte er temperaturene fine på høsten, men det er det som kommer ned fra himmelen som er problemet, sier Urø.
– Vil sitte ute hele året
Flere aktører Bonansa har snakket med merker den økende interessen rundt folks uterom. Mange ønsker å få bygget inn deler av hagen og terrassen.
– Ja, de siste årene er det en del flere, så vi merker absolutt en høyere etterspørsel. I fjor leverte vi 150 vinterhager, 70 av dem var i Bergen. Det er jo her vi er lokalisert, så er jo det sånn at det regner gjerne litt mer her, sier daglig leder Ronnie Pedersen, daglig leder i Accord glassbygg på Askøy.
Mange av dem som kommer til dem har planlagt et godt på forhånd, andre er i startfasen og vet ikke helt hvor de skal begynne.
– Felles er at folk flest ikke vil ha mer å gjøre, men mindre. Her er vedlikeholdsfrie materialer viktig, sier han.
– Hvorfor tror du at flere ønsker vinterhager og andre lignende løsninger for uteområdene?
– Det er nok fordi de vil ha muligheten til å bruke uteområdet hele året, sier Pedersen.
Dette er daglig leder i Utedesign på Sotra, Ruben André Holm Andersen, enig i. Han ser en tydelig trend der folk nå i større grad er opptatt av hvordan de har det ute. Hos dem er det motoriserte pergolaer.
– Vi ser at folk investerer mer og mer i uteplassen sin. De har rett og slett fått øynene opp for hvor begrenset bruken kan være, særlig med de værforholdene vi har på Vestlandet.
Kostbart
De sier at de er opptatt av at folk skal kunne bruke uteplassen hver dag hele året.
– Man skal kunne nyte en kopp kaffe mens man leser avisen selv om det regner og blåser. Vi hører gjerne folk si at de nesten har flyttet ut på uteplassen, og det er jo kjekt. Vi gjør store forandringer, men den største forandringen er bruksverdien, sier Andersen.
De ser at interessen ofte brer om seg når noen velger å investere i uteplassen i et nabolag. Da er det fort flere som ønsker å gjøre noe med uterommet.
– Mange setter gjerne opp en mur eller lignende uten å ha en tanke bak det, uteplassen er for mange noe de skal fikse selv. Vi ser likevel at flere og flere velger å bruke hagedesignere og andre profesjonelle for å få det mer gjennomtenkt.
Du må fort beregne 50.-300.000 kroner på å fornye uteplassen.
– Dersom du kun gjør det for en bestemt hagefest eller en konfirmasjon er det mye. Dersom du ser på det på en annen måte, nemlig at du nå kan benytte dette uterommet hver eneste dag – så vil jeg si det er småpenger, sier han.
Mange bergensere bruker kun uteplassen når det er fint vær og vindstille. Det blir ikke veldig mange dager i året.
Vet du om noen som har gjort noe spennende med uterommet sitt? Tips oss gjerne!