Nå står den hvite rylliken i blomst både i hager og veikanter.

Mange fjerner den fra bed og plen på lik linje med annet ugress, men neste gang du oppdager planten, må du huske at den egner seg godt i tekoppen.

De siste årene har fokus på råvarer og interessen for spiselige planter økt. Stadig flere vil dyrke, plukke og sanke sin egen mat.

– Det er veldig i tiden. Det har gått fra kortreist til ureist, sier Reidun Braathen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Populært med spiselige planter

Hun merker godt at matauk er i vinden. Bare denne våren har de fått 350 nye medlemmer. Paraplyorganisasjonen for landets forskjellige soppforeninger og nyttevekstforeninger har nå over 4200 medlemmer totalt.

GEITRAMS. Plagsom, men god i te. FOTO: NICOLINE HAUGSVÆR

Medlemmene blir også stadig yngre. Mange av nykommerne er i 20- og 30-årene.

– Det er en ny trend. Tidligere var det flere eldre som startet med sopp. Nå er det mange barnefamilier og yngre som melder seg inn, sier Braathen.

August er tid for te

Botaniker Anna-Elise Torkelsen forteller at hvis man skal bruke spiselige planter, må man plukke de unge plantene.

MJØDURT. Bruk bladene til te. FOTO: NICOLINE HAUGSVÆR

Nå er det derimot mange planter som egner seg i tekoppen. Hun anbefaler å lage te av geitrams, ryllik og mjødurt, eller med blader av rogn.

– Dette er planter som er lett å finne nå, sier hun.

Man tørker bladene og slår kokende vann over. Du kan også bruke ferske oppkuttede blader, men da må du ha minst dobbelt så stor plantemengde som av tørkede, for at det skal bli smak på teen, forteller Torkelsen.

Tørk bladene i ovnen

Tørker man bladene kan man bruke teen utover vinteren, og de ulike plantene kan gjerne blandes.

Av rylliken kan du bruke både blad og blomst. Av geitrams, mjødurt og rogn bruker man bladene til te.

Plantene kan tørkes i ovn i 40 grader med ovnsdøren på gløtt. Sopp- og frukttørkere er også fine å bruke.

Torkelsen har også merket den økende interessen for spiselige planter.

– Det er en fin interesse. Mange var ute og samlet planter i våres, og nå er det vel mange som begynner å samle bær og sopp. Det gleder vi oss over, vi som har holdt på lenge, sier Torkelsen.

Saft av blomster

GEITRAMS. En bie svever foran en geitramsblomst. FOTO: PAUL KLEIVEN, NTB SCANPIX

Braathen anbefaler også saft av geitrams. I oppskriften hun deler med oss lager man sukkerlake av to kilo sukker til 3,5 liter vann.

Så tar man et par liter blomster og legger i en rustfri kjele sammen med tre vaskede og skivede sitroner.

Hell over sukkerlaken og la det stå i tre dager, før man siler av og får en rosa saft.