En velpleid uteområde eller en velstelt hage kan være med på å øke verdien på eiendommen din. Fredrik Søreide, daglig leder og megler hos Krogsveen, sier selgere stort sett er gode på å huske på uteområdet, men at å gjøre det lille ekstra før visning er viktig.

Krogsveen

Fredrik Søreide. FOTO: Krogsveen

– Hagen er førsteinntrykket, og det er såklart kjempeviktig. Ikke alle kjøperne tenker over hvor mye verdi som ligger i en hage. Det er for mange hundretusener lagt ned i murer, skifer, belegningsstein og beplantning, sier Søreide.

– Prioriter grønske og ugress

Spesielt nå våren og sommeren er uteområdet ekstra viktig. Søreide sier at halvparten av visningen foregår ute, og at spesielt på familievennlige boliger er det viktig å vise frem en hage som kan fungere for hele familien.

Han forteller at mange sjekker nærområdet før visning for å danne seg inntrykk, og at de kjøperne som starter i motbakke er vanskelige å overtale. Enkle grep kan utgjøre tungen på vekstskålen.

– Få vekk grønske og ugress. Det må være førsteprioritet. Legg på ny bark i bedene, kjøp inn noen nye planter. Bestill ny, fin shingel om du har det i oppkjørselen, slik at inntrykket blir helt annerledes, sier Søreide.

– Har du en gammel, sliten asfaltert oppkjørsel kan det være lurt å legge ny. Det koster såpass lite, og det kan være med å bety at ekstra budgiver blir med, og da snakker du store summer, sier han.

– Må kunne danne seg bilder

Salgssjef og megler i ProAktiv Eiendomsmegling, Sjur Breistein, legger heller ikke skjul på at en velstelt hage kan bety mye for sluttsummen.

– Det er selvfølgelig viktig å stelle uteområdet like bra som man vil stelle til innvendig. Gressklipping, beskjæring av trær og busker, maling og vasking av terrasseområder,  rydding i bed og lignende er et minimum. Gjør man ikke dette, vil man lett kunne gi helt feile assosiasjoner til interessentene, nemlig assosiasjoner til «orket» en hage kan være.

Han forteller at også de ved flere anledninger har anbefalt selger å fornye utearealene, for å vise frem eiendommen fra sin aller beste side, og sier at avgjørelsen fra en ny eier tas vel så mye på det visuelle, førsteinntrykket, som annet.

proaktiv

Sjur Breistein. FOTO: ProAktiv Eiendomsmegling

– Vår jobb, som meglere, er å kunne synliggjøre hvordan en kjøper selv kan få det i boligen – både innvendig og utvendig. Vi ønsker at interessentene kan så lett som mulig danne seg bilder av seg selv i og rundt hagen, om det er barna som leker på plenen eller mor som sitter med en bok i solveggen, sier Breistein.

Sommermyten

Det at mai og juni er gode måneder å selge bilig i, omtaler han som en myte. Han mener det hele kommer ned til tilbud og etterspørsel.

– Man kan gjøre svært gode salg, året rundt, dersom man sørger for å treffe markedet på riktig måte. Uavhengig av årstid bør megler kunne fremskaffe bilder av en hage i full blomst. Skal en potensiell kjøper få tanker om en god fremtid i sitt nye hjem, bør en kunne vise bilder med lek, moro og idyll fra sommeren som var, sier Breistein.

Her er ni tips fra Krogsveen om hvordan du kan få hagen til å øke verdien på eiendommen:

1) Hagen som en forlengelse av boligen

Tilpass hagen etter hvilken type bolig du har: Blomster, busker og trær for gamle hus, og lettstelt, mer stilrent for moderne hus. Husk også å rydde plass til aktiviteter dersom du skal selge hus til barnefamilier.

2) Tenk på at hagen skal være fin hele året

Gartneriet kan hjelpe med å finne blomster og planter med ulik blomstringstid, slik at du har fargerike blomster om våren og robuste planter om vinteren. Tenk også på varigheten på blomstringstiden, og velg gjerne blomster som vokser tilbake år etter år.

3) Gjør hagen praktisk tilrettelagt

Noe som vil være med på å øke bruksverdien av hagen din kan være forskjellige løsninger for terassegulv. Platting og ulike typer stein er fine alternativer, og for eksempel skillevegger kan være med å skjerme for innsyn.

4) Vis at planter har en funksjon

Planter og blomster kan gjøre hage og verandaen din lun, frodig og trivelig, og kan være med på å dempe innsyn, som kan være fornuftig å vise potensielle kjøpere. Hekker er supre å bruke som skille mellom naboeiendommer eller som en slags inndeling av egen hage.

5) Åpne opp hagen

Finn balansegangen mellom naturlig skjerming og det å åpne opp uterommet og skape romfølelse. Trær kan både skygge og skjerme, men å beskjære noen kan bedre både utsikt og romfølelse.

6) Del inn uteplassen i soner og skap oaser

Du trenger ikke å ha stor uteplass for å dele den inn i små soner. Alternativer kan være små frydområder og nytteområdet, med for eksempel urter – eller en kjøkkenhage! Klatreblomster og blomster som kan plantes i høyden er også fine uten å ta for mye plass.

7) Plant blomster som tilrekker seg sommerfugler

Kjempeverbena og sommerfuglbusk er blant plantene som er gode magneter for å tilrekke seg disse vakre, fargerike og lydløse hagegjestene.

8) Velg utemøbler tilpasset arealet

Med liten veranda er det lurt å velge møbler som ikke tar stor plass. For mange møbler kan også være med på å gjøre at du mister romfølelsen. Nye møbler, eventuelt et malingsstrøk på dine gamle møbler og noen nye puter, kan få uteområdet til å fremstå som nytt.

9) Skap en lun stemning på verandaen og i hagen

Gi uteplassen din en varmere følelse med puter, pledd og lyslykter. Husk å ha et lett tilgjengelig sted å stue det bort når du ikke bruker uteplassen. Før fotografering og visning kan det også være fint å tenne lys. Dette gjør mye med førsteinntrykket av uteplassen.