Gjennom våren og sommeren 2015 har vi ikke akkurat vært bortskjemt med sol og varme, men bergenserne ser ikke ut til å gå i hi og dukke under et teppe i sofaen av den grunn.

– Vi har hatt en vekst på tolv prosent på salg av sommermøbler så langt i år, og det er vi selvsagt strålende fornøyde med, sier Odd Rune Bjørge, varehussjef ved Ikea Åsane.

– Det er fort gjort å tenke seg at når vi har hatt en sånn avventende sommer, så går det normalt sett veldig ut over folks handlelister når det gjelder sommermøbler, sier Bjørge, som kan melde om fem prosent økning i mai og juni.

Sommersalg i vinterferien

Han tror mye av varehusets økning skyldes det tidlige fokuset på sommermøbler hvor de begynte å sette frem sommermøblene sine allerede i februar. Han tror også folk har latt seg inspirere av fjorårets varmebølge.

FORNØYD: Varehussjef ved Ikea Åsane, Odd Rune Bjørge, har grunn til å gni seg i hendene over hagemøbelsalget. ARKIVFOTO: Paul S. Amundsen.

FORNØYD: Varehussjef ved Ikea Åsane, Odd Rune Bjørge, har grunn til å gni seg i hendene over hagemøbelsalget. ARKIVFOTO: Paul S. Amundsen.

– Vi solgte veldig bra i februar, mars og april, og spesielt april er den viktigste måneden, for folk er tidlig ute. I mai og juni har det ikke vært så mye aktivitet, men vi ligger omtrent likt med i fjor der også, sier Bjørge.

Han forteller at dagene rundt Kristi Himmelfartsdag og nasjonaldagen, hvor det faktisk var noenlunde fint vær, var med på å gi et løft.

– Korttidsminnet hos bergenserne fungerer slik at får vi en uke eller to med sol, så gleder vi oss over den fantastiske sommeren og glemmer at vi har hatt et halvt år med dårlig vær.

Helårsmøbler

Magnus Carlsson, butikksjef ved Hageland i Åsane, kan faktisk også melde om en liten vekst.

– Regnet har påvirket salget, ja. Men vi har faktisk en liten økning på hagemøbler frem til nå i juni, sammenlignet med i fjor som var vårt beste år noensinne, sier Carlsson.

Hageland slo seg sammen med BoGrønt ved inngangen av året, og Carlsson tror dette kan være blant grunnene til at salget faktisk øker selv om regnet har hamret ned. Han har også merket oppgang i møbler som ikke nødvendigvis er sikre sommertegn.

– Vi har blant annet møbler som kan stå ute hele året, med puter og alt, som gjør at folk slipper å bekymre seg.

– Trenger stueforandring

– Men det er dessverre for kaldt, og det er ikke noe vær å sitte ute i. Har man varmelampe kan man sitte ute, og det har vi solgt en del av. Parasoller også, ikke for solen, men for at regnet skal holde seg unna, sier Carlsson.

Hageland Åsane har opplevd en økning på åtte prosent på salg av parasoller, og tolv prosent økning på salg av varmelamper fra i fjor sommer. 2014 var kjedens beste år noensinne, med en 36,7 prosent økning på hagemøbler, og juni 2015 ligger altså noe foran dette.

– En har jo lyst til å sitte ute. Det blir jo en annen stue man bruker i sommersesongen, og stueforandring er bra for oss alle, sier Carlsson.

Hos andre går det tregt.

– I juni har det stoppet helt opp, sa butikksjef Morten Hanøy hos Bohus på Nordås til BT tidligere denne uken.

– Men i mai hadde vi faktisk vekst i forhold til i fjor. Det skyldes nok at vi ble utsolgt veldig tidlig i fjor, og kundene ville ikke ta sjansen på at det skjedde igjen.

 – Kommer i dunjakke

På Plantasjen har de sett seg nødt til å fokusere på innemarkedet, men til tross for dette ligger også de omtrent på samme nivå som fjoråret, mye takket være sommerblomster og trenden med å dyrke ting selv. Regionsjef for Vestlandet, Ole Christian Nilsen, er positivt overrasket, men sier at salget av hagemøbler havner litt i andre rekke.

– For oss er det planter som er viktig, og det er planter som selger. Her har vi merket en oppgang på det vi definerer som innerom. Vi har hatt en veldig bra utvikling på for eksempel grønne planter og snittblomster, og det er kanskje naturlig med det været vi har hatt. Vi ser tydelig en økt trend til å innrede inne, og at planter er del av dette, sier Nilsen.

– Jeg tror ikke været blir et hinder for å handle planter, men man kommer i dunjakke, og da får man ikke med seg alle, sier Nilsen, som mener det er et vakuum i markedet som ligger og venter.

– Jo flere som kommer ut, og som skal pynte balkonger og uteområde, jo flere kommer også hit for planter.

17 grader, takk!

Til tross for gode utsikter før helgen kan statsmeteorolog Frode Hassel melde om at det allerede i dag kan bli ettermiddagsbyger i indre strøk.

– Lørdag ser bedre ut. Det kan hende det kommer noen lavere tåkeskyer i morgentimene, og det ser ut til at det kan bli en ganske fin dag, med maks 15 grader hvis vi er heldige. Søndagen litt samme som lørdagen, men det er mulig det kan komme noen byger. Det ser ut som det kan holde på å gjenta seg på mandagen, men så ser det ut tirsdag til fredag kan bli ganske fine dager med perioder med sol, sier Hassel.

Han sier også at den siste prognosen antyder at det kommer nedbør neste helg igjen, men at det blir litt spekulativt å si noe om nå.

– Det blir ikke supre sommertemperaturer i tiden som kommer, men det blir ikke så verst. Får vi grader rundt en 15, 16 kanskje 17, får vi nesten bare si at vi tar imot med takk.