marianne2

SATSER: Marianne Skjelbred satser alt på kunsten. For snart et år siden, sa mannen opp lederstillingen sin i Oddfjell Drilling for å støtte henne i arbeidet. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

I august 2014 sa Christian Skjelbred opp lederstillingen sin i Odfjell Drilling. Da bestemte tobarnsfaren seg for å støtte sin kones kunstnerkarriere – og å være hjemme med barna.

– Jeg er stor fan av henne, og jeg har sett talentet hele veien. Nå får hun mulighet til å fokusere alt på kunsten, hun trenger ikke å vente på at jeg skal komme hjem fra jobb, sier Christian Skjelbred.

Og det har absolutt lønnet seg. På flere måter.

– Det er gått over all forventning, helt utrolig bra. Christian og jeg har mer tid sammen, og så er det et kjempepluss for barna at de får vært så mye sammen med ham. Han kommer nok aldri til å angre. Jeg tror dette er noe av det mest verdifulle han har gjort. Man hører jo mange som ser tilbake si at det de angrer mest på er at de ikke fikk mer tid med barna, sier Marianne Skjelbred.

Måtte kutte kostnader

Christian hadde oppunder en million kroner i årsinntekt, så det ble en stor omveltning.

– Vi regnet på det. På hva vi ville spare ved å ta barna ut av barnehagen, og på hvordan vi kunne leve litt smart, forteller Marianne.

De var klar på at en del kostnader måtte bort, blant annet kvittet de seg med TV’en.

– Det verste for meg var å si opp medlemskapet på cross fit-senteret. Så ringte plutselig han som driver det og sa at vi kunne få fortsette, at han støttet det nå mens vi er i den fasen vi er i, sier Christian, og påpeker at han er veldig takknemlig.

De trodde også de måtte slutte å lease bil, men det har de sluppet.

Marianne har nemlig solgt billedkunst for hele 620.000 kroner hittil i 2015, mot ca 800.000 i hele 2014. Alt overskudd går til innkjøp av nytt materiell slik at hun kan utvide, og familien har fortsatt lån som de fleste andre.

mariannetopp

BESTILLING: Marianne Skjelbred er ikke ferdig å male bildet til venstre. Det er et bestillingsverk fra en kunde hun har vært hjemme hos. Bildet er på hele 3×1,5 meter. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

 – Rett avgjørelse

Etter nærmere et år uten jobb, er ikke Christian i tvil om at dette har vært riktig avgjørelse.

– Det kjennes egentlig bare godt.

Familien har kjøpt halvtårskort i AdO Arena, og starter flere dager sammen der.

– Jeg har flexitid. Butikken er åpen når jeg maler, og det er fint å kunne tilbringe tid sammen med dem, sier Marianne.

Men selv om Christian er sluttet i jobben, betyr ikke det at han har lite å gjøre. Han vil at konen skal fokusere alt på kunsten, så tar han seg av bestillinger, innkjøp og regnskap. I tillegg til å være hjemme med barna og å skrive masteroppgave.

Så stolt er han at han skriver masteroppgaven i strategi på NTNU om nettopp henne og hvordan hun skal få kunsten sin ut i verden.

Målet er nemlig å komme inn på de tre største kunstmarkedene i verden. Hong Kong/Bejing, New York og London.

marianne

NORSK NATUR: Marianne Skjelbred liker å lage kunst fra Norge. Dette maleriet fra Lofoten har en prislapp på 105.000 kroner. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Storsalg til Hong Kong

Det kommer flere innom det lille atelieret mens vi sitter der. Også noen turister, som gjerne vil ha kontaktinformasjonen hennes.

For en tid siden kom det en dame fra Hong Kong innom. Hun studerte bildene og likte det hun så. Nesten.

– Har du noe større, spurte hun.

Det hadde Marianne, men ikke i sentrum, kun i utstillingen på Åsane storsenter.

Da kvinnen fikk se et bilde på telefonen til Marianne, insisterte hun på å se det skikkelig. Hun spurte om Marianne kunne bli med henne i en taxi til Åsane – og det ble hun.

-Så kjøpte hun det. Vi sendte det til henne – og nå henger det på kontoret hennes i Hong Kong.

Det henger et bilde av Ulriken på veggen til en prislapp på 30.000 kroner. På en annen vegg er det et enda større maleri av Lofoten. Det koster 105.000 kroner.

– Jeg har noen små også, og så er vi begynt å trykke opp på aluminium. Prisene er vel fra 7000 kroner og oppover.

Den største bestillingen er fra en i Stavanger som har kjøpt 13 av maleriene hennes.

Ville ikke selge kunsten sin i starten

Marianne maler mest motiver fra Bergen og norsk landskap som fjell og breer. Hun har også en del abstrakte malerier, samt at hun innimellom lager portretter. For tiden arbeider hun med en bestilling på 3 x 1,5 meter, som skal henge over et inngangsparti hos en familie på Sotra. Motivet er hentet fra Nordfjord, der paret giftet seg.

Ofte vil kunder ha henne hjem på besøk for å se hva som kan passe til hjemmet. Da blir gjerne både ektemann og barn med.

– Det er en spennende reise, sier hun.

Hun har ti-årsjubileum som etablert kunstner, og de er nå begynt å eksperimentere litt. De er begynt å lage trykk på aluminium, og vurderer også å trykke opp på store akrylplater og mindre formater på akvarellpapir til i underkant av 2000 kroner.

Marianne klarte faktisk ikke å selge kunsten sin i starten. Hun var for knyttet til den, og sa derfor nei.

Så en dag kom det en mann på omvisning i et hus hun bodde i kollektiv. Da han så bildet hun sto og malte ble han rørt.

– Han sa at han følte at bildet var malt til ham. Jeg klarte ikke å si nei, og solgte det. Det var første gang jeg klarte å selge noe. Derfra gikk det bedre og bedre, og til slutt kom jeg skikkelig i gang.

Troende

Hun merket tidlig at hun interesserte seg for det kreative, det å tegne og å male. Hun er utdannet fotograf og har i tillegg gått tre kunstlinjer.

– Likevel vil jeg si at jeg er selvlært. Jeg har gått denne veien selv. Jeg ville gå inn i min egen verden, fundere og male. Dette har jeg innenfra.

Da hun kom til Bergen i 2002 synes hun mye av kunsten var mørk og dyster.

– Jeg ønsket å være med på å spre glede og lys, sier hun.

Marianne og Christian er troende, og de tror at det har vært med på å gjøre dette mulig for dem.

– Gud vår far forsørger oss, sa Christian på et foredrag de holdt.

Da hadde de flere måneder med gode salg bak seg, men akkurat denne måneden gikk det trått. Det hadde ikke vært solgt et eneste bilde på tre uker.

– Så solgte vi for 174.000 kroner de fire påfølgende dagene, forteller Christian.

Marianne ønsker å bli kjent for lyset.

– Vi merker at han er med oss. Det står i bibelen at Gud er lysets far, og jeg håper at jeg klarer å formidle noe av sånn jeg opplever Gud i meg gjennom kunsten min. Sterk kjærlighet, glede og fred.

«Kunsten er å se lyset til du blir en del av det», har hun på veggen.