Skitne terrassegulv kan spyles med hageslangen og så skrubbes. Det mest miljøvennlige er å skrubbe med litt oppvaskmiddel, for så å skylle terrassen igjen med hageslangen, ifølge Elisabet Høye som har skrevet vaskeboken «Ren glede».

Alternativt kan du skrubbe med Husvask i vannet, det fjerner sopp og grønske, eller Klorin som bekjemper sopp- og muggdannelse.

La kloren virke en time før du skyller den bort. Bruk Kraftvask hvis du planlegger å beise eller olje bordene.

– Ikke høytrykksspyler

Ikke bruk høytrykksspyleren på terrassen, advarer Ifi.no. Feilbruk kan gjøre at treet blir flisete og ødelagt. Men hvis du skrur ned vanntrykket og holder spyleren litt på avstand kan det gå fint.

De anbefaler også vanlig hageslange for spyling og skylling, og at man vasker i regnvær så såpen ikke tørker for fort.

– Regnværet bidrar til å løsne smusset, så man kan vaske etter at det har regnet, sier Elisabet Høye.

Er terrassen ubehandlet og skitten bør den vaskes godt, ifølge klikk.no.

– Jeg har best erfaring med å bare vaske terrassen godt. Bland vaskemiddel med vann i forholdet en til ti. Dusj ut over terrassen og la det virke fem-ti min før du begynner å skure. Det er best å gjøre dette når det er overskyet og treverket ikke er altfor varmt, det kan gjerne utføres en dag det dusjregner litt, da løser man mye bedre opp overflatesmusset. Vasker du ordentlig hvert tredje-fjerde år skal treverket holde seg fint og rent lenge og det vil etter hvert få en fin gråpatinert farge, sier Rolf Leo Waage Nielsen, administrerende direktør ved Biokjemi Norge AS, avdeling Norsk Trepleie til klikk.no.

Olje eller beise?

– Skal du olje eller beise terrassegulvet er det en fordel om det er overskyet og over ti grader i luften. Kommer det en regnbyge, eller solen står for sterkt, kan det ødelegge resultatet. Sjekk værmeldingen før du oljer eller beiser, sier Høye.

Hvis man legger nytt terrassegulv av impregnerte planker, vent noen måneder med å olje eller beise for å unngå harpiksutslag som ser ut som hvite eller grønne krystaller.

– De fjernes ved å skrubbe med en stiv børste og skylle med mye vann.