Er du begynt å drømme om vår, sol og sommer? Da er du kanskje begynt å tenke litt på hagen også?

Bonansa har pratet med en munter, energisk og inspirerende Kjersti Bergesen. Hun røper at de i mars vil vise frem det hun beskriver som “en aldeles flott hage” i Tid for hjem. Mens du venter kan du jo lese hvilke tips hun gir til oss.

– Hva bør vi som er begynt å tenke på hage gjøre nå?

– Det kommer litt an på hvor ambisiøs du er. Dersom du vil så noe og bestille frø, så er det lurt å finne frem katalogene nå. De mest ihuga ønsker gjerne å bestille fremfor å dra til et hagesenter.

– Som deg?

– Skal jeg være helt ærlig så synes jeg frø er ganske dyrt, og ofte får man mye mer enn man trenger i posene. Jeg bestiller derfor fra et svensk firma. Det er litt billigere, og så har de et veldig bra utvalg.

– Hva med oss som ikke er så flink, og som har en tendens til å drepe alt av blomster?

– Da er du bare ikke interessert nok. Det er ikke noe som heter ikke å klare. Er man ikke interessert nok, så kan man bare ha det så godt. Du må gidde å sette deg inn i det.

– Du er litt streng?

– Det er viktig at man er interessert og investerer det som skal til. Da blir det bra.

– Hva med de som ikke er fullt så ihuga at de bestiller frø?

– De kan gjerne ta seg en tur på et hagesenter for å få litt inspirasjon. Hagene er på sitt styggeste nå på denne tiden av året, geipen henger jo bare av å se på det. Det kan være fint å ta seg en tur ut for å se litt. Tenke hvordan man vil gjøre det.

– Hva med å plante?

– Nei, stakkars blomster. Det finnes jo selvsagt busker og eviggrønne ting man kan pynte med allerede nå, men ellers må man vente til frosten er borte. Rundt mai, kanskje litt før. Men skal du så tomater så ville jeg tenkt på det nå. De tar lang tid, og trenger så lang sommer som mulig.

– Dette kan jo også kjøpes på hagesentrene?

– Ja, men dersom du vil ha en spesiell sort som du vet smaker fantastisk, så må du finne frø og lage selv.

– Noe mer vi må tenke på?

– De som har tatt vare på diverse knoller fra i fjor kan gjerne se om de lever og har det bra, men de må ikke ta de frem riktig ennå.

– Hvilke typer blomster er det?

– Det er tre typer. De som overlever vinteren, de som overlever dersom du tar dem inn, og de som bare varer et år og dør til høsten. Så må man sette seg inn i hvordan det er, og hvilke man vil ha.

– Bruker du mye tid i hagen?

– Ikke så mye som før, men jeg tilbringer mye tid utendørs rundt huset. Jeg synes det er utrolig viktig å være ute.

– Da steller du i hagen?

– Jeg synes det er deilig å bare være ute. Jeg kan fint sitte og drikke vin eller sove på en benk også. Jeg må ikke gro en blomst eller dra opp ugress.

– Har du en favorittblomst?

– Ja, mange. Jeg elsker ringblomst. Jeg er veldig glad i orange, og så er de så fine å lage buketter av.

– Lager du ofte buketter?

– Ja, det er halve vitsen med å ha hage. Det blir så flott.

– Hender det du gir buketter fra egen hage?

– Ja, det blir helt fantastiske buketter med masse blomster. Jeg har jo en svær hage med masse blomster og mye greier.

– Jeg blir nesten litt svett bare av å tenke på det?

– Det er jo ikke sånn at alt er på stell hele tiden. Men det er et deilig sted å dra på ferie. Og så tar det jo bare et lite minutt å komme dit.

– Har du et siste tips, noe som kan gi fin hage og som går fint å holde?

– Plant i krukker. Bruk store krukker og god jord. Det må du ha. God jord koster penger, men da blomstrer det bedre. Det beste koster litt ekstra. Plant tett og gjødsle godt. Det fine med krukker er at det er lett å bytte ut også, så trenger du ikke å tenke på det om vinteren. Hagesentrene er stappfulle av fine ting, men det koster penger.

– Får vi se en hage bli helt ny nå i Tid for hjem?

– Ja, det gjør dere. 2. mars kommer en aldeles flott hage. Det var et veldig spennende prosjekt i en bakgård i sentrum. Der er det masse tips for dem som ikke har plen.

 Hva er din favorittblomst? Skriv gjerne i kommentarfeltet, og bruk #bonansa på Instagram.