• Start bildefortellingen i videoen over for å se hvordan de feiret seieren i nabokonkurransen.
KONKURRANSE: BERGENS BESTE NABOLAG
Vi spurte: Hvor er det best å bo? Er det i ditt nabolag? Er det dere som alltid stiller opp for hverandre, som samles sosialt og som har det kjekkest i hele Bergen? 23. april kåret vi vinneren, som fikk en gatefest til 30.000 kroner. Gatefesten ble avviklet i Nordåsgrenda begynnelsen av september. ka2

Og det er ikke snakk om hvilken som helst fest når det er Bergens beste nabolag som skal feires. De satte sammen en festkomité, og det ble planlagt god stemning ut i de sene nattetimer. Man leker nemlig ikke fest i Nordåsgrenda – som ligger i Fana bydel sør for Bergen sentrum.

– Vi har sterk tradisjon for grendafester, både 17. mai, Sankthans, høstarrangement og nyttårsaften, nå gleder vi oss, sa Silje Vallestad til Bonansa før festen.

Kjendiser på programmet

Konferansier var ingen andre enn Guri Solberg, blant annet kjent fra “Skal vi danse”. På scenen hadde de laget en liten festival, og blant andre sto ingen ringere enn Real Ones på plakaten.

Real Ones spilte og Guri Solberg stilte som konferansier.

Real Ones spilte og Guri Solberg stilte som konferansier. FOTO: Eirik Holmøyvik

Ivar Vogt, Jørgen Sandvik, Kåre Opheim, Øystein Skjælaaenog David Vogt fikk Spellemannprisen 2008 i klassen popgruppe for albumet “All for the Neighbourhood”, og Spellemannprisen 2013 i klassen popgruppe for “Tonight Only Tonight”/”The Morning After”.

Guri Solberg var programleder for Absolutt Underholdning (2004–2005), Skal vi danse (2006–2008, 2013, 2014 for Didrik Solli-Tangen), og for prisutdelingene Amandaprisen i 2008 og Gullfisken i 2007 og 2008. Høsten 2010 var Solberg, sammen med Ravi, programleder for X Factor.

Det er Vallestad som nominerte Nordåsgrenda i konkurransen om å bli Bergens beste nabolag. De stakk av med 33 prosent av stemmene i finalen med ni andre nabolag, og i tillegg til heder og ære vant de en gatefest til en verdi av 30.000 kroner.

  • Start videoen i toppen for å se bilder fra festen

Over 20.000 stemte frem Bergens beste nabolag

Totalt stemte over 20.000 på hva som er Bergens beste nabolag i Bonansas konkurranse. Engasjementet var stort både fra liten og stor, og flere nabolag mobiliserte sine venner og familier til å stemme på akkurat dem.

I første runde av konkurransen skulle bergenserne nominere nabolag de mener er Bergens beste. Vi fikk inn nesten 300 nominasjoner. I kartet litt lenge nede på siden kan du klikke deg rundt i Bergen og lese begrunnelsene for nominasjonene.

Brakehaugen ledet nabokonkurransen lenge

Det var lenge Brakehaugen som lå på topp.

– Vi har det nabolaget i Bergen med størst hjertevarme, samspill og omtanke for hverandre. Vi har blant annet egen klubb for damene, julegrantenning til advent, egen pepperkakeby, sykkelløp, akekonkurranse, bålpanne som ofte brukes til samlinger, Sankthansfeiring og 17.mai arrangement. Vi føler oss som verdens heldigste barn og voksne som bor i dette nabolaget og er superstolt av det, skrev Huong Hjertnes fra Brakehaugen.

Et annet nabolag på Nesttun, Kringlebotn, knivet med Hjertnes & Co. om førsteplassen i flere uker.

– Vi har absolutt fulgt med på stemmingen, det er jo helt supert at vi har fått så mange stemmer. Det har vært litt kniving i toppen, sa Irene Morlid.

Brakehaugen og Kringlebotn var nabolagene som fikk flest stemmer i den innledende runden.  Deretter nullstilte Bonansa konkurransen med ti finalenabolag.

Den endelige vinneren var Nordåsgrenda

Skjermbilde 2015-04-23 kl. 08.51.20 Til slutt vant Nordåsgrenda konkurransen.

  • Start videoen i toppen av saken for å se hvordan de feiret seieren i nabokonkurransen!

– Nordåsgrenda har en fantastisk historie og fortsatt et fantastisk samhold. Vi har bodd borte derfra i tre år nå, men det var klart for oss alle at det er bare en plass som er hjem – Grenda!

Det sier Silje Vallestad som sto bak nominasjonen.

Spesiell visjon ligger bak

Hun forteller Nordåsgrenda borettslag ble stiftet av Edvard Vogt tidlig på 80-tallet.

Vogt er jurist, sosiolog, filosof og tidligere katolsk prest. Han er dessuten far til to av medlemmene i bergensbandet Real Ones, som har vunnet en rekke Spellemann-priser. Vogt tok initiativet til Jussformidlingen i Bergen og har vært herredstyremedlem i Fana og bystyrerepresentant i Bergen.

Han tok initiativet til bydelsordningen i Bergen. Sammen med jusstudent Gunnar Nordhus utarbeidet han på 1970-tallet en rapport som avslørte omfattende bruk av politivold i Bergen, en sak som skulle gå frem til 1998.

– Han hadde en visjon om vennskapelige grender, og etablerte Nordåsgrenda med dette perspektivet. Alle var med på å bygge sine egne hus, ingen hadde egen hage, for all tomt er felles, og i sentrum for det hele ligger Grendahuset, som i dag er barnehage for Grendas barn på dagtid, og brukes til juniorklubb, Grendakor og andre aktiviteter om kveldene.

  • Start videoen i toppen av saken for å se hvordan de feiret seieren i nabokonkurransen!

Alle nominasjonene til Bergens beste nabolag

Klikk deg rundt i kartet over Bergen, der hver eneste nominasjon er markert med en stjerne. Du kan zoome inn og ut i kartet for å se hvordan de ulike nabolagene i Bergen omtaler seg selv.

På hver av stjernene finner du nydelige begrunnelser for hvorfor akkurat dette nabolaget er det beste i hele verden. Som oftest er det ikke fordi det er kamp om å være best i nabolaget, men fordi man er så enormt gode sammen.

Legg merke til at du kan forstørre kartet opp til fullskjerm ved å klikke oppe i det høyre hjørnet.