Ferie er kostbart, men det trenger slettes ikke å være det.

Stadig flere benytter seg av husbytte, og med unntak av selve reisen, er denne ferieformen helt gratis.

– Dette er tiende gangen vi gjør dette, forteller Janneke og Udo Visser fra Den Burg i Nederland.

De har vært tre ganger i både Østerrike og Sveits, samt at de har vært andre plasser i Nederland, og i Paris.

yvonnefamile

NORGESFERIE: Udo Visser og konen Janneke Visser har med seg sønnene Thÿs (12), Marÿn (9) og Jesse (12) til Bergen på ferie. Her bor de i huset til familien Lade/Unneland, som er i Nederland i deres hus. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Første tur til Norge

De har kun positive erfaringer med husbytte-ferie, og forteller blant annet om hus med hage midt i Paris da de besøkte Frankrikes hovedstad.

– Å bo slik hadde vi aldri kunne ha gjort dersom vi ikke gjorde det på denne måten, sier de.

Dette er første gang de er i Norge, og de valgte Bergen for å være nær fjorder og norskekysten. De har gått på en del turer i fjellet, kjørt rundt for å se seg om, og vandret i Bergen sentrum.

– Vi liker oss her. Å feriere slik byr på koselige miljø og andre opplevelser. Så er det så fint at man ikke trenger å ta så mye med seg. Her er alt av håndkler, og vi kan vaske klær i vaskemaskinen. I tillegg er det leker for barna, sier de.

yvonnespill

LEK: Noe av det som er fint med å bytte hus, er at man har mange leker og spill man kan låne. Her har Marÿn (9) og tvillingbrødrene Thÿs og Jesse (12) funnet frem et spill. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal.

Hus på lån i Nederland

Mens familien Visser koser seg i Bergen, er familien Lade/Unneland i Nederland i deres hus.

Yvonne Lade, Jørund Rasdal Unneland og deres tre barn nyter herlig sommer i Den Burg, mens familien Vissel ikke har hatt værgudene helt på sin side.

– De reiser heldigvis ikke til Norge for sol og sommer. De vil oppleve fjell, kultur og helt andre ting, sier Yvonne Lade på telefon fra Nederland.

yvonne2rett

FAMILIESELFIE: Yvonne Lade (bak til v.) og Jørund Rasdal Unneland har tatt døtrene Selma (10, fra v.), Sina (4) og Thea (12) med seg til Den Burg i Nederland i ferien. De bor i huset til den nederlandske familien som for tiden låner deres hus i Bergen.

Familien har reist mye, både til USA og i Asia, men dette er første gang familien på fem forsøker husbytte.

yvonne5rett

FIN FERIE: Minstejenten, Sina (4), nyter ferien i Nederland. FOTO: Privat

– Vi har snakket om det i veldig mange år, og i år tenkte vi at vi skulle gå for det. Vi var rett og slett klar for å prøve noe annet, sier Lade.

De var usikker på hvilken respons de ville få, for de la ikke ut huset sitt før i april.

Det viste seg imidlertid at det var mange som kunne tenke seg å låne et rekkehus på Nedre Nattland, ca 10 minutters kjøretur fra Bergen sentrum.

– Vi har vel fått 40-50 henvendelser. Det er folk fra alle de skandinaviske landene, og fra Frankrike, Spania, Irland, Tenerife og andre steder, forteller Lade.

Familien valgte å bytte hus med familien Vissel fra Nederland.

– Ungene har ikke så store preferanser ennå, og synes det meste er gøy. Derfor så vi på dette som en gyllen mulighet til å prøve noe litt annerledes, sier hun.

Sykler mye

YVONNE6ret

SOMMER: Familien beskriver Texel som en fantastisk badeøy. FOTO: Privat

Hun beskriver Texel som en fantastisk badeøy med mange flotte sandstrender, der alt er tilrettelagt for sommerliv.

– Her er sykkelruter over alt, vi har kun brukt bilen en dag til nå, forteller hun.

Og syklene de benytter er selvsagt syklene til familien de låner huset av. Minstejenten Sina sitter bakpå, mens de fire andre sykler. Her er mer sykkelveier enn bilveier, og Lade forteller om koselige middelalderbyer, og kafeer og restauranter.

– Det er rett og slett helt kanon, sier hun.

– Vi kan i alle fall anbefale dette til alle, dette er et utrolig fint sted. Alt du trenger for en perfekt sommerferie.

 – Det kjennes trygt å bytte

– Hva tenkte dere om å låne ut deres eget hus?

– Vi kjenner flere som har gjort dette i mange år. Det kjennes tryggere å bytte med noen enn å leie ut. De tar vare på vårt, og vi tar vare på deres, sier hun, og legger til:

– Uhell kan skje, men da ordner man opp. Jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding fra venner og familie som har gjort dette mange ganger.

yvonnesykler

SPREKE: Familien Lade/Unneland har kun brukt bilen en gang. I Nederland er det så flatt og fint at de foretrekker å sykle. Thea, Selma, Jørund og Sina er klar for nok en dag på sykkelsetet. FOTO: Privat

Det finnes flere grunner til at de har valgt å prøve ut denne løsningen.

– Vi har tre barn, å bo på hotellrom er ikke optimalt. Det er kjekt å sitte oppe om kvelden og prate, og vi kan velge om vi skal gå ut og spise, eller om vi heller vil lage mat “hjemme”.

yvonnevelkomst

HYGGELIG VELKOMST: Familien Vissel hadde skrevet en velkomsthilsen på norsk til Jørund Rasdal Unneland, eldstedatteren Thea (12), og resten av familien. FOTO: Privat

Familien de har lånt hus av har tre barn, derfor har jentene fått hvert sitt soverom. Det er også to bad og ellers flotte fasiliteter.

– Vi har det helt strålende, sier de.

Rimelig ferie

yvonne4rett

GØY FOR BARNA: Yvonne Lade og Jørund Rasdal Unneland angrer ikke på valg av feriedestinasjon. De har det mye moro med barna, og både Thea (12, bildet) og søstrene storkoser seg. FOTO: Privat

Det er også et aspekt av økonomi i det.

– Dette med sommerferie, barns opplevelser og de store forskjellene som er – er et hett tema for tiden, sier læreren.

Lade forteller at deres ferie er ekstremt billig i forhold til hva den ville ha vært om de skulle dra på charterferie i to uker.

De betaler 6-7000 kroner for to uker for familien på fem. Det er gått til fly og tog. Trenger de bil bruker de bare familien de låner hus av sin.

Før de dro kjøpte de inn litt norske ting. De laget også en oversikt over ting å finne på til familien som bor hos dem. Ettersom den nederlandske familien er glad i kultur og musikk, plottet de inn rute til Lysøen og Troldhaugen. De noterte også ned en del turruter. Denne servicen er helt vanlig når det gjelder å bytte hus. De som er lokalkjente legger som oftest igjen litt mat så de besøkende har noe å bite i når de kommer, samt diverse tips til steder å besøke – og ting å oppleve.

Familien fra Bergen beskriver det som en kjekk opplevelse å komme inn i et nabolag, og å være en del av lokalmiljøet.

– Det har vært kjempepositivt. Folk er hyggelige og smiler, og så er de litt nysgjerrige, sier de.

Vil prøve igjen

yvonnerett

KOS: Pannekaker og is hører med når en er på ferie i Nederland. Selma (10) og resten av familien er strålende fornøyde med ferien så langt. FOTO: Privat

Familien på fem har allerede fått flere tilbud om å bytte hus neste år, og de er ikke i tvil om at de kommer til å prøve igjen.

– Det er jo så utrolig mange fine og koselige hjem, sier de.

De eneste bekymringene de hadde var om de tre guttene som skulle bo hos dem ville synes det var ok å bo på tre utpregede jenterom med både Justin Bieber og One direction-effekter. Ja, så var Selma (10) bittelitt bekymret for Lego Friends’en sin.

Men alt er gått fint. De har sendt meldinger med hverandre – og begge familiene koser seg på ferie i hverandres hus.

– Og dette kan gjøres hele året. Det kan være en weekend eller i høst- og vinterferien. Det er mange muligheter, og mange som ønsker å bytte, sier de.

Familiene vi har pratet med har benyttet seg av Intervac, men det finnes flere seriøse aktører å velge mellom. Hos disse kan du legge ut huset ditt, samt se etter hus i andre deler av verden som er interessant for deg å besøke.

Kanskje et fint alternativ til dyre pakketurer?

Del gjerne dine erfaringer med husbytte med oss i kommentarfeltet.