Huset som Bjørn Are Watland og Monica Gårseth kjøpte i Elgveien i Sandnes var fra 50-tallet.
Boligen hadde vært gjenstand for oppussing og utbygging på 80-tallet, og de planla å renovere bad og kjøkken.
Veggene var stort sett kledd i furupanel fra gulv til tak. Det skulle etter hvert males, men utover det hadde de ikke store oppussingsplaner.
– Før vi kom så langt, oppdaget vi en del skader og ting som måtte utbedres. Til slutt kom vi til et punkt hvor vi innså at vi sannsynligvis måtte ta alt før eller senere, og da valgte vi det første, forteller Bjørn Are til Aftenbladet.no.
Kledning av seder
De startet med å kontakte flere byggmestre og arkitekter i regionen, men ble ikke overbevist.
Først da de kom i kontakt med byggmester Jan Erik Hafnor i Tveit og Hafnor, ble det full klaff.
– Han klarte å komme med gode ideer og å sette ord og planer på flere av de langsiktige tankene våre. Det gjaldt både detaljer, det tekniske og på det overordnende. Han foreslo arkitekt Dag Fasting i Sjo Fasting arkitekter, som imøtekom oss med spennende skisser og tanker, oppsummerer Bjørn Are.
Sammen la de en ombyggingsplan. Familien på fire ble boende i huset mens prosessen pågikk.
Etter tre år stod det nye huset endelig klart, helkledd i sedertre.
– Vi ønsket oss en vedlikeholdsfri kledning og kom fort frem til at sedertre skilte seg ut. Det er et 100 prosent naturlig produkt med lang levetid, god lukt og flott farge, både umiddelbart og på sikt. Når det gjelder taket, vurderte vi både sink og skifer. Men vi var inspirert av et hus med tretak som vi hadde sett bilde av og sjekket derfor med Jan Erik om dette kunne fungere hos oss. Tveit og Hafnor ga oss gode tekniske løsninger på taket, samt innebygde takrenner som gav oss en sluttet form i tråd med Dags tegninger.
Godt som nytt
– Kledningen gjør at huset endrer seg med vær og vind. Det blir mørkebrunt når det regner og nærmest skinner når det er sol. Det føles levende, og vi er veldig fornøyde med fasaden, forklarer Bjørn Are.
Byggmester Jan Erik Hafnor forteller at huset nå er godt som nytt.
– Vi startet ytterst og jobbet oss innover. Dette ombyggingsprosjektet var omtrent så omfattende som det kan bli. Husets ramme ble beholdt, men huset har ny kledning, samt ny isolasjon og ventilasjon. All elektronikk ble byttet ut, og jeg tror vi har vært inne i så å si alle veggene. Nå holder huset samme standard som et nybygg, sier han.
For Bjørn Are og Monica var det ikke aktuelt å rive huset.
– Økonomisk sett kan det godt hende vi ville kommet billigere ut av det hvis vi rev, og vi var litt fristet til å starte fra bunnen av. Men samtidig hadde vi jo kjøpt huset fordi vi likte det. Vi ønsket i stor grad å beholde husets ramme og planløsningen. Skulle vi ha revet, hadde vi vært nødt til å flytte igjen og leie noe i byggeprosessen, forklarer Bjørn Are.
Funksjonelt
Selv om paret i utgangspunktet ville beholde løsningene i huset, ønsket de å slippe inn mer lys.
– Over stuen var det flatt tak. Selv om det var delvis åpen løsning mellom kjøkken, stue og spisestue da vi overtok, føltes det litt mørkt. Vi ønsket at huset skulle bli lysere og mer moderne. Vi åpnet opp helt til taket og fikk satt inn takvinduer, og det ble satt inn dører ut mot hagen fra alle sider av huset.
Terrassedøren i spisestuen er fem meter bred og kan foldes sammen og åpnes helt opp, ut mot hagen og Stokkelandsvatnet.
Peisen i spisestuen er sentrert i den åpne løsningen, med skyvedører på hver side mot kjøkken og gang.
I andre etasje ble den innebygde balkongen fra 80-tallet ofret, til fordel for større soverom og et romslig trim- og aktivitetsrom med hems.
Det gamle badet, som tidligere hadde smale vinduer mot nabohuset, ble utvidet og totalrenovert.
Vinduene langs veggen ble erstattet med et stort takvindu. Nå kan familien bade i dagslys, helt skjermet for innsyn.
– Fordelen med å bo i huset gjennom prosessen er at veien blir til mens du går. Vi fikk tid til å kjenne på hva som fungerte og ikke fungerte. Vi er en aktiv familie, og vi har en 18-åring og en femåring. Målet var å tilpasse huset til vår livsstil, og det føler vi at vi har klart. Huset er blitt mer anvendelig og funksjonelt, sier Bjørn Are.
Kompromissløst
Boligen har rene linjer, og han beskriver interiøret som enkelt og litt stramt.
– Derfor har vi også valgt noen møbler og gulv med litt mer struktur. Vi synes innredning og design er fryktelig gøy, og interessen har nok vokst litt med denne prosessen.
Både spisebordet og parketten bidrar til at huset føles lunt. I kjelleretasjen skaper veggen i rå betong kontraster.
Creolight lagde en belysningsplan for boligen.
– Vi er veldig fornøyde med den kombinasjonen av direkte og indirekte lys som de foreslo. Vi oppdaget fort hvor mye det betyr å kunne dimme belysningen, og nå er det sånn at vi nesten angrer litt på at vi ikke valgte dimmer på alt.
Hytten som paret solgte for å få råd til ombyggingen, har foreløpig ikke vært savnet. Da de først bestemte seg for å bygge om, ville de gjøre det helhjertet.
Den innstillingen er viktig, mener arkitekt Dag Fasting.
– Dette huset bærer ikke preg av kompromisser, og det oppleves nesten som nytt, samtidig som de gamle løsningene ble beholdt. Hvis man først bestemmer seg for å bygge om fremfor å rive, tror jeg det er viktig at det ikke blir gjort halvveis, sier han.