Du kjenner kanskje typen? Utenfor står du med hagehansker og kost. Innenfor er det naboer som slår av lyset og later som de ikke er hjemme.

Høysesong

Det er høysesong for dugnad. Det finnes alltid noen i borettslaget eller huseierlaget som skal ha konfirmasjon og snart er det dessuten 17. mai.

En undersøkelse gjort av Norsk boligbyggelag i 2007 viste at halvparten av alle NBBL-medlemmer deltok på dugnad, mens 36 prosent ikke gjorde det. 14 prosent sa det ikke var dugnad i blokken.

– Man kan ikke pålegge noen å delta, men det er sånn at man er pliktig til å betale fellesutgifter. Mange sameier setter et gebyr for dem som ikke møter opp. Vi mener det ikke er den riktige måten å gjøre det på, sier advokat Annita Magnussen ved Huseiernes landsforbund.

– Hvordan skal man gjøre det da?

– Man må finne ut hva arbeidet koster. Hvis noen utenforstående verdifaststetter jobben, bruker man sameiebrøken til å finne ut hva dette koster hver enkelt. Så kan de som deltar på dugnaden slippe å betale, mens de som ikke er der må betale. Det kan godt hende at man da kommer frem til samme sum som man hadde tenkt å ha som bot, men det er likevel en bedre måte å gjøre det på, mener Magnussen.

Mindre dugnadsånd

Hun tror ikke nødvendigvis det er så mange som bevisst lurer seg unna dugnaden.

– Men det er kanskje litt mindre dugnadsånd enn før. Folk er villige til å betale for å slippe unna. Man har vaskehjelp og får mat levert på døren; folk kjøper seg fritid. Kanskje fordi vi har bedre råd enn før, sier advokaten.

Gartnerspirene i Vadmyra

Magne Krydsby har meldt sitt borettslag i Vestre Vadmyra på Bonansas nabolagskonkurranse. Vi kårer i øyeblikket Bergens beste nabolag, og Krydsby mener dugnadsgjengen Gartnerspirene gjør Vestre Vadmyra til det beste stedet å bo.

Skjermbilde 2015-03-24 kl. 14.25.44

– Det er mange som lurer seg unna, men ikke den faste gjengen vår. Vi er åtte-ti ildsjeler som bare er sånn. Vi må gjøre noe for at alle skal trives i borettslaget. Vi vil være positive og stå på, sier han.

I tillegg til Gartnerspirene er to eldre damer som baker kaker til dugnadsgjengen med på laget.

– Det er selvfølgelig noen som har tusen unnskyldninger for ikke å delta, men vi får ting gjort, sier Krydsby, som er hovedtillitsvalgt i to blokker.

GODE NABOER: Magne Krydsby og Brita Stuenes er blant pådriverne i Vestre Vadmyra. FOTO: Privat

GODE NABOER: Magne Krydsby og Brita Stuenes er blant pådriverne i Vestre Vadmyra. FOTO: Privat

Klar for årets første

Årets første dugnad er førstkommende lørdag.

– Da skal vi plante påskeliljer, få vekk boss, koste og spyle. Benker skal høytrykksspyles og beises, forteller han.

– Hvem er det som er vanskeligst å få med?

– De unge, og særlig unge menn. De som har masse krefter og virkelig kan ta i et tak. De har aldri tid. Det er damene som stiller opp, sier Krydsby.

SOSIALT: Det er sosialt og fest når det er dugnad i Vestre Vadmyra. FOTO: Magne Krydsby

SOSIALT: Det er sosialt og fest når det er dugnad i Vestre Vadmyra. FOTO: Magne Krydsby

KONKURRANSE: BERGENS BESTE NABOLAG
Hvor er det best å bo? Er det i ditt nabolag? Er det dere som alltid stiller opp for hverandre, som samles sosialt og som har det kjekkest i hele Bergen?Nå tar vi imot nominasjoner. Synes du at du og dine naboer er best, er det vel også på sin plass at dere mottar heder og ære for dette. I tillegg får dere en ekstra sjanse til å ha det kjekt sammen, dersom dere vinner nabolagskonkurransen vår.

ka2

– Hva er det som skal til for å være en god nabo?

– Da må man ut og treffe folk og være sosial. Det er viktig at vi får alle til å føle seg hjemme. Her hos oss pleier vi å ha sosiale treff om sommeren. Vi har grill og partytelt.

Han synes Vestre Vadmyra er blitt et flott sted å bo.

– Det er ikke så dyrt her heller. Vi har det greit. Naboene er snille, og det er stille og rolig. Ikke tull og tøys, som det var før i tiden. Det har vært masse miljøtiltak, og det klientellet som var den gangen, er borte.