VISSTE DU AT…
7 prosent bruker hytten under tre døgn i året, 30 prosent bruker hytten 3–14 døgn, 25 prosent bruker hytten 15–30 døgn og 36 prosent bruker hytten over 30 døgn. Eldre bruker mer tid på hytten enn unge. Kilde: DNB/Ipsos MMI>

Står hytten eller boligen tom i høstferien? Da kan du leie ut og tjene penger.

62 prosent bruker hytten mindre enn 30 døgn i året. Bruker du hytten 20 dager i året koster den deg 5000 kroner pr. døgn, ifølge DNB.

Hvor mye skal du ta i leie for hytten?

Når du vurderer hvor mye du skal ta i utleie for hytten, husk at det er ulike faktorer som spiller inn, som standard, område og størrelse.

– Hvis vi tar utgangspunkt i en hytte for 6–8 personer er det mulig å finne lavstandardhytter for 2000 kroner. Litt høyere standard ligger på cirka 4000 kroner, mens høystandardhyttene pleier å koste 6000–7000 kroner og oppover, sier Trine Andreassen, markedskoordinator i Novasol.

Irene Sundsby-Hansen planlegger å leie ut hytten på Fageråsen ved Trysil i høstferien, for 7000 kroner for en uke. Det er prisen for sengeplass til ti, pluss hems. Da de leide den ut første gang påsken i år spurte hun om noen på Facebook ville leie. Det gikk omtrent en halvtime før hytten var utleid. Nå har hun lagt ut annonse på Finn.no.

– Vi bruker den mest selv, men leier den ut når vi ikke har tid til å være der, sier Sundsby-Hansen.

Hun har et par tips til folk som vurderer å leie ut hytten:

– Hytten må være ren og ryddig. Jeg fjerner personlige ting, men lar pynt stå. Har de så lyst på det at de tar det, får ikke jeg gjort noe med det. Husk å ha utstyr som trengs, som kjøkkenredskaper.

I tillegg tømmer de skap og skuffer, så leietagerne kan pakke ut i perioden de leier.

Skattefri utleie?

Utleieinntekter inntil 10.000 kroner skattefrie, ifølge Skatteetaten.

Overstiger leieinntektene 10.000 kroner pr. år må du skatte 85 prosent av overskytende beløp. Denne inntekten skattlegges som kapitalinntekt med 27 prosent.

HER KAN DU LEIE DITT DRØMMESTED:
Norgesbooking: Norsk firma som tilbyr over 400 ferieboliger – alt fra enkle, små hytter uten strøm og vann, til store luksushytter med alle tenkelige fasiliteter.

Novasol: Novasol er blant de største formidlerne av feriehus i Europa. De tilbyr 1600 hytter i Norge, med en overvekt av kystnære hytter.

DanCenter.no: Tross navnet tilbyr dette hytteformidlingsbyrået over 700 fritidsboliger i Norge. Frister for eksempel en leilighet i Lofoten eller et hus med svømmebasseng i Vindafjord?

Airbnb: På få år har Airbnb blitt et populært nettsted for utleie av overnattingsplass. Foreløpig ligger rundt 350 hytter ute i Norge. Billigst er en hytte for fem personer på Eidsvoll til 200 kroner natten, dyrest er en stor eiendom ved Lindesnes til 5000 kroner pr. natt.

Finn.no: Her finner du over 4000 annonser for ulike fritidsboliger i Norge, både satt inn av privatpersoner og firmaer som Novasol. Velg mellom alt fra idylliske småbruk til moderne ferieleiligheter.

Bruker du aldri hytten selv regnes den som utleiehytte, og må regnskapslignes. All inntekt fra utleie blir skattlagt 27 prosent.

Vil du leie ut privatboligen?

Skal du leie ut privatboligen din bør du sjekke med borettslaget, sameiet eller lignende om de har regler vedrørende utleie eller spesifikt Airbnb eller Coachsurfing.

Utleieinntekter er skattefrie hvis du som eier bruker minst halvparten av boligen til egen bruk, ifølge Skatteetaten. Det betyr at hvis du leier ut et rom i hjemmet ditt er det skattefritt. Eller hvis hele eller deler leies ut for inntil 20.000 kroner i løpet av et år.

Sammenlign boligen din med andre annonsører før du setter en pris. Airbnb anbefaler at man som ny vert setter en konkurransedyktig pris eller en litt lavere pris som heves når man får flere anmeldelser.

Ta depositum for dekning av skader

Husk å inngå skriftlig leieavtale og ta depositum for dekning av eventuelle skader, anbefaler Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. I tillegg bør du lage en inventar- og vaskeliste.

– Ha gjerne et privat preg på hytten, men ikke personlig. Fjern verdifulle gjenstander og gjør plass til at andre skal bruke hytten, sier Sandmæl.

Det er viktig at det er rent, og at det enten er rent sengetøy og håndklær tilgjengelig, eller at du ber gjestene ha det med. Det gjelder uansett om du leier ut boligen eller hytten.

Legg gjerne ved en bruksanvisning til gjestene. Hvordan skrur man av vannet hvis noe skulle skje? Hvor finner man sikringsskapet om en sikring skulle gå? Hvordan fungerer ovnen? Finnes det spennende aktiviteter eller spisesteder i nærheten av hytten eller boligen din?

Også er det veldig viktig at det er fungerende brannvarslere/røykvarslere og brannslukningsapparater tilgjengelig.

Trine Andreassen i Novasol anbefaler å ta godt vare på leietagerne.

– Mange eiere melder faktisk om god gjeninnleie når gjestene «pleies» og forventningene overgås. En god velkomst gir en god start for resten av oppholdet, både for eier og leier, sier Andreassen.

Vi tror du også vil like disse sakene: