visningtoppJeg har stor sans for eiendomsmeglere. De jobber hardt, kler seg pent og ser veldig bra ut på håret. I tillegg så setter jeg pris på at de er så imøtekommende. Når jeg blir tatt imot av en megler så får jeg den samme følelsen som når jeg sjekker inn på et fint hotell. Jeg føler meg velkommen! Det er ingen tvil om at eiendomsmeglerne i Bergen kan sitt fag, og jeg har stor respekt for flinke fagfolk. Nå er det imidlertid slik at denne yrkesgruppen har en jobb å gjøre, de skal selge et hus til høyest mulig pris. Derfor er det ikke til å komme fra at de til syvende og sist er på selgers og ikke på kjøpers side.

  • Del dine meglerhistorier i kommentarfeltet bunnen av saken!

Dyktige meglere er flinke til å kamuflere dette, og jeg skal nå fortelle deg en historie fra 2006. Jeg var nyskilt, leide en fuktig kjelleretasje og hadde et sterk ønske om å kjøpe meg noe eget. Etter en stund fant jeg en leilighet med høy standard i akseptabel avstand fra ungenes bosted. Den var priset svært stivt, men likevel fattet jeg interesse. Leiligheten hadde nemlig ligget ute for salg i noen uker og ifølge megler var det ennå ingen budgivere.

Jeg har aldri hatt sansen for strategiske skambud, så jeg bød prisantydning. Budet ble avslått, men den hyggelige megleren foreslo at jeg kunne gå høyere. Vel, å by over seg selv har vel aldri vært spesielt lurt… Jeg ba om et motbud, og svaret kom dagen etter. Det var av en slik størrelse at jeg først trodde det var en spøk. Det var imidlertid alvor, så jeg takket høflig nei.

Uken som fulgte ble meget interessant, for den sjarmerende megleren var plutselig blitt noe i nærheten av en bestekamerat. Han ringte meg flere ganger om dagen, var helt enig i at kravet fra selger var for høyt, men han kunne fortelle at han jobbet med å få ham til fornuft. Dersom jeg bare var litt tålmodig, så skulle han sørge for at leiligheten ble min.

Plutselig var altså megleren og jeg tilsynelatende på samme lag! Jøss så heldig jeg var, som hadde en god alliert på min side…

Selv om jeg ikke er blant de glupeste, så forsto jeg selvsagt hva han prøvde på. Megleren ville holde meg inne i bildet, slik at han kunne fortelle andre interesserte at det var rift om leiligheten. Var dette kritikkverdig? Nei, på ingen måte. Meglerens lojalitet er selvsagt hos selger, men han prøvde tross alt å gi meg et kunstig håp. Han visste godt at denne leiligheten aldri ville bli min. Kort fortalt, han brukte meg. Slik er spillet, og det er det viktig å være klar når man er på boligjakt.

  • Del dine meglerhistorier i kommentarfeltet bunnen av saken!

Er det egentlig behov for disse dresskledde menn og kvinner som tar skyhøye honorarer for å hjelpe deg med salget? Kan man ikke i 2015, med de enorme teknologiske mulighetene som er tilgjengelig, annonsere på egen hånd? For all del, jeg forstår godt at mange ønsker assistanse til en så viktig avgjørelse i livet, men det skader ikke å være klar over at det går fint på egen hånd også.

Jeg har selv solgt bolig uten å bruke megler. Jeg lot naboene få vite at jeg skulle selge, og fortalte at jeg var takknemlig om de tipset venner og kjente.

Ryktet spredde seg fort, og responsen var stor, jeg holdt flere private visninger. Til slutt solgte jeg til en meget god pris.

Kunne jeg fått mer dersom jeg hadde benyttet en megler? Det er godt mulig, men da må vi huske på at han skulle ha cirka 120 tusen kroner for jobben. Mine utgifter til takstmann, eierskifteforsikring og advokat var på under en fjerdedel av dette. Meglerbransjen er klar over at de står i fare for å bli overflødige, derfor gjør de alt de kan for å fylle hodene våre med skrekkhistorier og bange anelser. Dette er selvsagt bare tull, markedet er stappfullt av forsikringer for både kjøper og selger, og det er nok av fagpersoner som ordner de undersøkelser og papirer som er nødvendig.

Så neste gang jeg skal selge så skjer det uten megler, selv om det er litt trist at jeg da går glipp av samværet med bransjens representanter. For det er ikke til å legge skjul på, det er alltid kjekt å prate med en hyggelig eiendomsmegler.

Mer fra Hanøy:

Fra Bonansas andre spaltister: