– Dette var veldig overveldende. Fantastisk moro, fantastisk opplevelse og fantastisk å få være en del av. Jeg ser på dette som en kjempesjanse, sier Tuva Rivedal Tjugen til Bonansa.

Sammen med Vilde Øritsland Houge gikk hun av med seieren i går.

Som den eneste skolen i Norge, var Kunst- og designhøgskolen i Bergen invitert til å være med på en konkurranse hos Lammhults. Utfordringen studentene har fått, er å designe nye produkter for den svenske møbelprodusenten.

Tirsdag ble det klart hvem de ønsker å samarbeide med videre.

Verdens største møteplass

Møbelmessen i den svenske hovedstaden er verdens største møteplass for nordisk design, og her er 13 elever fra Bergen på plass for å møte møbelprodusenter, interiørarkitekter, arkitekter og pressefolk.

– Hun utmerker seg ved å stadig overvåke hver eneste detalj, samtidig som hun ikke mister fokuset på helheten. Arbeidsprosessen viser at hun leter etter kvalitetsresultater, uten at det går ut over design, funksjon eller produksjon, sier juryen om Tuva Rivedal Tjugen.

Bergensstudenten roses for å tilrettelegge for samtaler på jobb med sitt bidrag. Hun har laget benken «Diversity», som betyr mangfold.

- Den er fleksibel og kan gjøres om til daybed og bord. Det er virkelig dette jeg vil jobbe med, beskrev 27-åringen sitt bidrag til Bergens Tidende i forkant av konkurransen.

Tuva Rivedal Tjugen har laget benken «Diversity», som betyr mangfold

Tuva Rivedal Tjugen har laget benken «Diversity», som betyr mangfold

Power pose fra Bergen

Samtidig mener juryen Vilde Øritsland Houges bidrag, en stol ved navnet “Pow”, er friskt og dristig.

Vilde Øritsland Hauges bidrag til konkurransen anses som eksperimentell.

Vilde Øritsland Hauges bidrag til konkurransen anses som eksperimentell.

Vilde Øritsland Houge ville at hennes stol, formet som en spark med bøy, skulle bidra til høyere selvtillit.

Vilde Øritsland Houge ville at hennes stol, formet som en spark med bøy, skulle bidra til høyere selvtillit.

– Utgangspunktet har vært å utforske en slags “power pose”, med sikte på å øke selvbevissthet og trivsel på jobben, mener juryen.

Det var også hennes mål. Øritsland Houge ville at hennes stol, formet som en spark med bøy, skulle bidra til høyere selvtillit.

- Amerikanerne er opptatte av power pose, som er en teknikk for å bedre selvtilliten. Det handler om at kroppsspråket påvirker psyken din. Jeg har forsøkt å finne ut hva et møbel kan gjøre med mentaliteten, sa 23-åringen til Bergens Tidende i forkant av konkurransen.

Jokerenen

– Det var grining og jubel da det ble klart at de hadde vunnet. Vilde hadde ikke regnet med dette i det hele tatt. Hun svimte nesten av. Det ble mye klemming og champagnedrikking. De ble virkelig gjort stas på, sier Sarah Leszinski, som er pressekontakt for KHiB-vinnerne.

Hun beskriver Vilde som en joker i konkurransen.

– Hennes design er veldig eksperimentell. Fordi konseptet er så sprøtt, vil de jobbe videre med henne. Det tror jeg ikke hun hadde forventet, sier Leszinski.

Seieren er en snarvei

Å gå av med seieren i Lammhults konkurranse betyr at man får jobbe med møbelprodusenten i et år. Man får også videreutvikle prototypen sin. Er man heldig kommer møbelet også i produksjon.

– Det er tungt å bli møbeldesigner. Hvis du vil tjene penger og være på den sikre siden, velger du heller arkitektur. Da får du et kontor og en stabil lønn. De som brenner for møbeldesign kommer nok til å slite i mange år. Det tar tid å tjene penger og bli anerkjent. Å vinne her er som en snarvei, sier Leszinski.

– Hvis man klarer å etablere seg som student, er det veldig spesielt. Å være møbeldesigner er nesten som et kunstnerliv. Man bør regne med å være fattig i mange år, legger hun til.

– Overveldende

– Jeg er veldig spent på samarbeidet med Lammhults. Det er en fantastisk mulighet. Det blir helt utrolig å få jobbe sammen med et profesjonelt team, sier vinneren Tuva Rivedal Tjugen.

– Hvordan har dere feiret?

– Det ble noen glass med sprudlevin. Vi spiste en god middag sammen med de andre vinnerne og et team fra Lammhults. Vi koste oss med at avgjørelsen var tatt. Nå kan vi bare nyte dette. Det er utrolig kjekt, sier hun.