For noen år siden var toalett med spylefunksjon, såkalte dusjtoalett, ganske utenkelig for de fleste nordmenn.

I starten opplevde Geberit at folk stoppet opp og stirret, og lurte på hva i alle dager det var de hadde med på messer.

Nå er også vi her på berget blitt litt mer opptatt av disse tingene. I en undersøkelse med et utvalg på 1000 personer svarte 35 prosent at de gjerne ville ha toalett som fjerner vond lukt. Og det er ikke bare luktfrie toalett på ønskelisten. Hele 26 prosent ønsker seg toalett som utløser skyll automatisk. At de rett og slett skal slippe å trekke i snoren.

– Jeg er blant annet blitt kontaktet av foreldre som kan fortelle om barn som ikke skyller ned, men dette er jo også mye mer renslig da man slipper å ta på en bryter, sier Wenche Sydhagen, markedskoordinator i Geberit.

ado3

DETTE VIL MAN SLIPPE: En av fire kunne tenke seg å slippe å trekke i snoren etter endt dobesøk dersom de skal ha nytt bad. Flere ønsker en bryter som utløser automatisk skyll. FOTO: Geberit

Innebygd dusjarm

ado2

RUMPEVASK: Toalett med dusjfunksjon er helt vanlig i Japan. Nå er også flere nordmenn interessert i toalett som spyler stumpen helt ren etter at en har gjort sitt fornødne. FOTO: Geberit

Tilbake til det første. For dem som ikke vet:

Et dusjtoalett er et toalett med en innebygd dusjarm. Denne kan du selv velge om skal komme ut og skylle deg ren med temperert vann. Flere av modellene har en funksjon der du kan justere hvor den skal treffe, du kan også velge at den skal bevege seg litt fra side til side.

– Noen har også en egen ladydusj, påpeker Sydhagen.

Eksklusivt

Toalettene fås fra 5000 kroner til 35.000 kroner.

Og hva kan du egentlig forvente av et toalett til 35.000?

  • Justert vannstråle
  • Valg av temperatur
  • Tørrer, en slags føner slik at du slipper å bruke papir.
  • Fjernkontroll der du kan stille inn ønsket funksjon, her kan familiemedlemmene legge inn ønsket spylefunksjon, og ha hver sin knapp for dette ettersom behovene kan være forskjellige
  • Luktavsug

I tilfelle du skulle etterlate deg annet enn blomsterduft, finnes det altså en løsning.

– Luksusmodellen har et luktavsug i skålen som trekker luften ut av skålen og samler det i et kullfilter. På den måten sprer ikke lukten seg i rommet, forklarer Sydhagen.

Vanlig i flere land

Mange nordmenn tenker gjerne at dette er i overkant fisefint. Slik er det ikke alle steder.

I Japan regner man med at rundt 70 prosent har toalett med dusjfunksjon.

– Det er ikke alltid man føler seg helt ren ved å bruke papir, en kan bruke mange tørk. Disse toalettene gjør deg helt ren med vann uten at du må flytte deg fra toalettskålen.

Og i tilfelle du lurte: Du kan også bruke disse toalettene på gamlemåten.